Νέα δεδομένα για την κυπριακή οικονομία αναμένεται να φέρει η εφαρμογή της συμφωνίας των υπουργών Οικονομικών των G7 για την υιοθέτηση ενός ελάχιστου εταιρικού φόρου ύψους 15%. Ο υπ. Οικονομίας της Κύπρου Κωνσταντίνος Πετρίδης σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πολίτης» εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις ενδεχόμενες συνέπειες αφού η συμφωνία δεν επηρεάζει άμεσα την Κύπρο σε ότι αφορά την φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών στις χώρες που δραστηριοποιούνται.

Σε ό,τι αφορά τον μίνιμουμ φορολογικό συντελεστή, ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά για την χώρα αφού η εφαρμογή της συμφωνίας θα αναγκάσει την κυπριακή κυβέρνηση να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή από το 12,5% που βρίσκεται σήμερα, στο 15%.

Δεν απορρίπτει την αύξηση η Κύπρος

G7, ΛονδίνοΟι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά, Λονδίνο

Μιλώντας στoν «Πολίτη» ο κ. Πετρίδης δήλωσε ότι η Κύπρος, παρά την αρχική επιφύλαξή της, δεν απορρίπτει την αύξηση του φορολογικού συντελεστή. Σημείωσε ωστόσο ότι η χώρα θα επιδιώξει στο πλαίσιο της ΕΕ να προστατεύσει τα συμφέροντα της κυπριακής οικονομίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Κύπρος επιχείρησε και το 2019 να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή στο 15% μετά από διεθνείς πιέσεις και κατηγορίες για αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι προσπάθειες του τότε υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη προσέκρουσαν στις αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου. Σήμερα ωστόσο η θέση των εργοδοτών και των βιομηχάνων είναι σαφώς πιο ήπια. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του διευθυντή του Επιμελητηρίου Εργοδοτών και Βιομηχάνων, σύμφωνα με τις οποίες η αύξηση φορολογικού συντελεστή στο 15% δεν θα είναι καταστροφική εξέλιξη για την Κύπρο.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία