«Ένα θετικό πρώτο βήμα για την παγκόσμια φορολογική δικαιοσύνη και τον περιορισμό των φορολογικών παραδείσων έγινε σήμερα, με τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών των G7», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυρία Αχτσιόγλου ανέφερε πως, «μετά από ισχυρές  πρωτοβουλίες του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν», οι υπουργοί Οικονομικών των G7 συμφώνησαν ότι:

1. Οι μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές, που παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες (όπως οι Amazon, Facebook κ.λπ.), θα πρέπει να πληρώνουν φόρους στις χώρες που δραστηριοποιούνται και όχι μόνο εκεί που έχουν την έδρα τους.

2. Θα υιοθετηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο ένα ελάχιστο ποσοστό φορολόγησης 15% των ίδιων πολυεθνικών.

Και σχολίασε πως αυτή η συμφωνία «μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τον περιορισμό των φορολογικών παραδείσων, την αύξηση των εσόδων στα κράτη, τη διαμόρφωση ενός πεδίου περισσότερο ισότιμου ανταγωνισμού».

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «οφείλει, όχι μόνο να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας αυτής, αλλά και να λάβει ισχυρότερες πρωτοβουλίες για περιορισμό των offshore και την κατάργηση των φορολογικών παραδείσων».

Και προσέθεσε πως ο ίδιος προσανατολισμός πρέπει να είναι κεντρικός και στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τον ψηφιακό φόρο και τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, με στόχο τη δίκαιη φορολόγηση και τελικά την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.

«Τα ζητήματα της δίκαιης φορολόγησης και της φοροδιαφυγής δεν λύνονται από την αγορά, που αναζητά και εκμεταλλεύεται τα κενά των φορολογικών συστημάτων, αλλά από ισχυρές πολιτικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις», κατέληξε η Έφη Αχτσιόγλου.