Το εφετινό καλοκαίρι δεν είναι σαν τα προηγούμενα: αποτελεί παράθυρο προς την ελευθερία – έπειτα από μήνες αγωνίας -, είναι όμως και μια περίοδος που ενέχει σημαντικούς κινδύνους εξαιτίας ακριβώς αυτής της χαλαρότητας που οι περισσότεροι έχουμε ανάγκη.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο SARS-CoV-2 όχι μόνον δεν έχει εξαφανιστεί, αλλά καραδοκεί ώστε να βρει το κατάλληλο έδαφος για να αναζωπυρωθεί. Τι σημαίνει όμως αυτή η διαρκής… καραντίνα που έχει επιβληθεί στην επικοινωνία με τους συνανθρώπους μας και κατά πόσο η κοινωνική αποστασιοποίηση μπορεί να «στραγγαλίσει» τους καλοκαιρινούς έρωτες;

Ο γυναικολόγος Ευριπίδης Μπιλιαράκης, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και γ.γ. της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας Τραχήλου Μήτρας και Κολποσκόπησης, δίνει συμβουλές για ένα ασφαλές καλοκαίρι.

Το εφετινό καλοκαίρι θα εξορίσουμε το φλερτ και τα φιλιά;

«Η πανδημία της ασθένειας COVID-19 που προκαλείται από τον ιό SARS-CοV-2 έχει αναστατώσει τις ζωές των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Φαίνεται ότι στη χώρα μας τα πήγαμε πολύ καλά, αλλά φυσικά αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι ήμασταν προσεκτικοί και πειθαρχήσαμε στις οδηγίες των ειδικών. Ομως το καλοκαίρι ήρθε και τα μέτρα χαλάρωσαν, βγαίνουμε έξω, πίνουμε τον καφέ μας, κάνουμε το μπάνιο μας στη θάλασσα και, όπως κάθε χρόνο, θέλουμε να κάνουμε γνωριμίες, να φλερτάρουμε, να ερωτευτούμε, να ταξιδέψουμε. Ωστόσο κάτι έχει αλλάξει! Από τη μία θέλουμε να νιώσουμε ελεύθεροι, αλλά από την άλλη, η καραντίνα άφησε τα σημάδια της και σκεφτόμαστε διπλά να βγούμε με μια παρέα, πόσω μάλλον να αφεθούμε σε μια νέα σχέση. Πολλοί είναι εκείνοι που θα ρωτήσουν: Το φιλί στο στόμα άραγε μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό; Η απάντηση είναι ναι, ακόμη και από άτομο χωρίς συμπτώματα. Ερευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα την προηγούμενη ημέρα της έναρξης εκδήλωσης των συμπτωμάτων σε όσους νόσησαν. Ο ιός βρίσκεται στον φάρυγγα και στο βλεννογόνο της μύτης, υπάρχει στο σάλιο, στα πτύελα, στα δάκρυα και μπορεί να μεταδοθεί στο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου που βρίσκεται σε άμεση επαφή, με τα σταγονίδια κατά τη διάρκεια της ομιλίας, ή με το φτάρνισμα. Στα κόπρανα υπάρχει, αλλά δεν φαίνεται να μεταδίδεται πρωκτο-στοματικά, όπως η ηπατίτιδα Α. Στον επιπεφυκότα των ματιών μεταδίδεται με μολυσμένα χέρια και προκαλεί επιπεφυκίτιδα, οπότε είναι καλύτερο για όσους έχουν κάποιο πρόβλημα όρασης να φορούν γυαλιά που προστατεύουν από σταγονίδια και να αποφεύγουν τους φακούς επαφής. Ομως εάν ένας άνθρωπος δεν βήχει, δεν έχει πυρετό, έχει καλή διάθεση και δεν έχει καταβολή και κακουχία, οι πιθανότητες να είναι ασθενής είναι μικρές, και έτσι μπορούμε να βρεθούμε πιο κοντά, να πιούμε έναν καφέ, να φάμε, να κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα μαζί του και μετά από μερικές μέρες, αν όλα πάνε καλά, δεν νομίζω να υπάρχει κίνδυνος για ένα φιλί.

Ας μη βιαστούμε όμως! Σας θυμίζω ότι ο μέσος όρος εκδήλωσης συμπτωμάτων από την ώρα της μόλυνσης είναι 5 ημέρες και η νόσος COVID-19 προκαλεί συμπτώματα γρίπης που διαρκούν 5 έως 10ημέρες».

Η πανδημία θα καταδικάσει τις ερωτικές προοπτικές όσων δεν έχουν σύντροφο;

«Είναι αλήθεια ότι πάντοτε υπήρχε μια επιφυλακτικότητα ανάμεσα στους ανθρώπους, κάτι που όμως ενισχύθηκε τον τελευταίο καιρό, με όλες αυτές τις προφυλάξεις που συστήνεται να παίρνουμε, όπως για παράδειγμα τη χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων. Δεν πρέπει όμως ή πανδημία να μας κάνει να χάσουμε την αισιοδοξία μας, το χαμόγελο αλλά και την ελπίδα πως αυτό το καλοκαίρι πιθανόν να βρούμε τον έρωτα της ζωής μας. Οσες και όσοι είναι μόνοι τους μπορούν να χαρούν τις μικρές απολαύσεις – να περπατήσουν, να τρέξουν και να κάνουν γυμναστική σε εξωτερικό χώρο, να μη χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητο για κοντινές αποστάσεις, να πάνε για πικ-νικ στο άλσος της γειτονιάς τους μόνοι ή σε μικρές παρέες. Μπορούν να κάνουν βόλτες με το σκυλάκι τους, να ανταλλάξουν σκέψεις, να γνωριστούν καλύτερα, να προχωρήσουν σε μια σχέση. Εάν γνωρίσουν κάποιον που έχει γάτα μη φοβηθούν. Ο κορωνοϊός έχει βρεθεί στα αγαπητά μας κατοικίδια, αλλά δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους».

Η ερωτική πράξη αυτή καθεαυτή θεωρείται επικίνδυνη;

«Η κολπική σεξουαλική επαφή είναι ασφαλής και δεν έχει αναφερθεί στις περισσότερες δημοσιεύσεις παρουσία του ιού SARS-CοV-2 στα κολπικά υγρά. Ο ιός έχει βρεθεί στο σπέρμα του άνδρα αλλά η νόσος δεν μεταδίδεται με την επαφή. Κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης όμως η πιθανότητα μετάδοσης άλλων ιών είναι πολύ πιθανή και επικίνδυνη, όπως η μετάδοση του πολύ διαδεδομένου ιού HPV που προκαλεί κονδυλώματα και καρκινογένεση στο γεννητικό σύστημα και για τον λόγο αυτόν ο προληπτικός έλεγχος και η ετήσια γυναικολογική εξέταση είναι επιβεβλημένα. Ο ιός του AIDS, της ηπατίτιδας B και C, ο γονόκοκκος, η σπειροχαίτη της σύφιλης ή τα χλαμύδια που προκαλούν προβλήματα υπογονιμότητας πρέπει να μας θυμίζουν τη χρήση προφυλακτικού».

Πόσο επηρεάζει την ψυχολογία μιας νέας/νέου που δεν έχει σχέση ο φόβος του «άλλου» εξαιτίας του ιού;

«Αν και δεν είμαι ψυχολόγος, συζητώντας στο ιατρείο κολποσκόπησης με τα ζευγάρια βλέπω πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ανεμελιά αλλά και εμπιστοσύνη. Οταν φοβάται ο ένας να φιλήσει τον άλλον, ακόμη και να τον αγγίξει, δεν υπάρχει έρωτας. Η απουσία των προκαταρκτικών είναι υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα, δεδομένου δε ότι θα αργήσει να επανέλθει η «κανονικότητα». Οι νέες εγκυμοσύνες μετά την καραντίνα δείχνουν αυτό ακριβώς: Οτι δηλαδή σε δύσκολες καταστάσεις η εμπιστοσύνη και η «χτισμένη» σχέση είναι εκείνοι οι παράγοντες που είναι απαραίτητοι για δημιουργικότητα».

Ποιες είναι, εν κατακλείδι, οι οδηγίες για το καλοκαίρι που έως τώρα είθισται η ερωτική ζωή να είναι πιο χαλαρή;

«Θα είμαι πολύ σύντομος, αλλά και ουσιαστικός σε αυτό. Μια οδηγία πολύ απλή που δίνω εδώ και χρόνια είναι η εξής: Πριν, αλλά και αμέσως μετά τη σεξουαλική πράξη θα πρέπει τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα να έχουν ουρήσει, να έχουν πλυθεί με ένα ήπιο αντισηπτικό, τόσο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων όσο και στην περιοχή του πρωκτού. Και βέβαια η σωστή χρήση του προφυλακτικού, έστω και αν δεν προστατεύει 100%, είναι επιβεβλημένη, ειδικά σε νέες σχέσεις».