Εχει ενδιαφέρον, πώς να το κάνουμε, το βιβλίο που γράφει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (στη φωτογραφία με τον Γιάνη Βαρουφάκη την εποχή της περήφανης διαπραγμάτευσης) για τα  δραματικά γεγονότα που σημάδεψαν το 2015, τότε που η κυβέρνηση Τσίπρα αναζητούσε τρόπους χρηματοδότησης.

Ιδού λοιπόν ένα απόσπασμα από το βιβλίο του, που εξασφάλισα, όπως ο ίδιος μου το αφηγήθηκε:

***

«Ολη αυτή η ιστορία με το δήθεν ριφιφί στο Νομισματοκοπείο, δεν υπάρχει. Την επινόησε ο Τσίπρας και τη διέδωσε για να με συκοφαντήσει. Η πραγματική ιστορία είναι ότι στις συζητήσεις που είχαμε για έξοδο της χώρας από το ευρώ, ο Τσίπρας έλεγε πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για να φύγουμε από την ευρωζώνη. Δεν υπάρχει, έλεγε, η δυνατότητα, δεν υπήρχε η κατάλληλη προετοιμασία.

Εάν πάμε στη δραχμή η Ελλάδα σε δύο εβδομάδες πέθανε. Σε δύο εβδομάδες, επέμενε ο Τσίπρας, δεν θα βρίσκαμε στα ΑΤΜ ούτε ένα ευρώ. Αυτά μου έλεγε ο τότε πρωθυπουργός. Και τότε εγώ πρότεινα: Με πράξη νομοθετικού περιοχομένου και με ευρωπαϊκό επιτόκιο να πάρουμε μέρος των 22 δισ. ευρώ που υπάρχουν αποθηκευμένα στο Δίκτυο της Τράπεζας της Ελλάδος, σε όλα δηλαδή τα υποκαταστήματα της ΤτΕ. Σαν έκτακτο μέτρο, ώστε να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα.

Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος για να αντιμετωπίσουν τη ρευστότητα έφεραν στην Ελλάδα χρήματα με μεταγωγικά αεροσκάφη. Ενώ εμείς είχαμε τα χρήματα εδώ στην Ελλάδα ώστε να μην ξαναχρειαστεί να τα φέρουμε με μεταγωγικά αεροσκάφη…».

 ***

«Η πρότασή μου ήταν να πάρουμε αυτά τα λεφτά που υπήρχαν σε ποικίλα χαρτονομίσματα, ώστε να τα χρησιμοποιούσαμε ως γέφυρα για να περάσουμε στο εθνικό νόμισμα. Τι ανοησίες ήταν αυτές που έλεγαν ότι ήθελα να κάνω ριφιφί στο Νομισματοκοπείο.

Στο Νομισματοκοπείο δεν υπήρχαν λεφτά. Επρεπε για να βρούμε λεφτά να φτιάξουμε μήτρες και να τυπώσουμε. Αλλά τέτοια πράγματα δεν γίνονταν. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών αγνοούσαν ότι υπήρχαν στην ΤτΕ αυτά τα χρήματα και εν συνεχεία για να με συκοφαντήσουν είπαν ότι πήγα να κάνω ριφιφί στο Νομισματοκοπείο».

 ***

 Η ισπανική Μελίγια και οι ομαδικές απελάσεις

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης μπήκε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορά μαζικές απελάσεις μεταναστών. Ως γνωστόν, οι μαζικές απελάσεις μεταναστών απαγορεύονται από τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Γιατί όμως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου;

***

Αφρικανοί μετανάστες μπήκαν στο ισπανικό έδαφος από το μεθοριακό πέρασμα Μπενί-Ενζάρ μεταξύ Μελίγια και Μαρόκου όταν ο οδηγός πάτησε γκάζι, πέρασε από το φυλάκιο ελέγχου και παράτησε το όχημα έξω από ένα πρατήριο καυσίμων προτού το βάλει στα πόδια μ’ έναν συνεπιβάτη του. Ωστόσο συνελήφθησαν, ενώ μέσα στο όχημα βρέθηκαν λίγο αργότερα οι παράτυποι μετανάστες. Ολοι μαζί απελάθηκαν πάραυτα και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δέχθηκε ότι καλώς έγιναν οι ομαδικές απελάσεις.

***

Τώρα θα πείτε γιατί ενδιαφέρεται το Μαξίμου για τις ομαδικές απελάσεις. Οχι βεβαίως γιατί προσανατολίζεται να καταφύγει σ’ αυτές, αλλά επειδή η περίπτωση της ισπανικής Μελίγια μοιάζει πολύ με τα ελληνικά δεδομένα. Και εκεί υπάρχει τείχος (από συρματόπλεγμα) και εκεί έγινε μαζική παράνομη είσοδος μεταναστών. Απλώς, μαθαίνω ότι ενδιαφέρει την ελληνική κυβέρνηση για ποικίλους, κυρίως νομικούς, λόγους.

***

Ο άστοχος Γενάρης

Εχω παρατηρήσει πως όταν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας λείπει στα Eurogroup και Eco/Fin ή σε υποχρεώσεις εκτός Ελλάδος, οι υφυπουργοί του βρίσκουν ευκαιρία για επαφές με τον Τύπο. Ετσι και ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης άδραξε την ευκαιρία για να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Ωστόσο, τα νέα που μετέφερε δεν ήταν και πολύ καλά. Γιατί; Τον Ιανουάριο οι δαπάνες ξέφυγαν, τα έσοδα υστέρησαν και συνολικά κατεγράφη μια απόκλιση 771 εκατ. ευρώ στον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Πιο απλά, αυτό ανήλθε στα 498 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 1,269 δισ. ευρώ! Τι σημαίνουν όλα αυτά; «Τρεχάτε ποδαράκια μου» που λέει ο θυμόσοφος λαός. Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να καλύψει το αμέσως επόμενο διάστημα το χαμένο έδαφος. Αν λοιπόν δείτε να έρχονται εισπρακτικά μέτρα έκτακτου χαρακτήρα θα ξέρετε το γιατί…

***

Μέτρα για τους… απροετοίμαστους στον ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ο Τσίπρας

Ηταν ευθεία βολή για αδιάβαστους (και μη καλά προετοιμασμένους) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση iAsk&Watch της πλατφόρμας iSYRIZA, σχετικά με τα media, τη στάση τους απέναντι στο κόμμα και τα fake news. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να εμφανίζεται «κολλημένος» με τα ΜΜΕ και  τόνισε πως η απάντηση στον πόλεμο που δέχεται το κόμμα του από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ δεν είναι η επίθεση, δεν είναι η απαξίωση, δεν είναι η αποχή.

***

Η απάντηση είναι η καλή προετοιμασία των βουλευτών στα πάνελ και η αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Θέλω όμως να πω ότι αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί τελικά ούτε με την επίθεση ούτε με την απαξίωση ούτε με την αποχή από τα Μέσα. Πρέπει να στέλνουμε τους εκπροσώπους μας, να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι και πιο δυναμικοί στην παρουσία τους εκεί και μπορεί και πρέπει να λυθεί μέσα από την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης» είπε χαρακτηριστικά.

***

Φυλακές για… απείθαρχους και ταραξίες

Μαθαίνω από έγκυρη πηγή ότι:

  1. Οι φυλακές Κορυδαλλού θα αρχίσουν να μεταφέρονται (και ο χώρος θα αποδοθεί στους κατοίκους) το 2022. Το έργο έχει αναλάβει η Μονάδα Κατασκευών Αμυνας (ΜΟΝΚΑ), δηλαδή η πρώην ΜΟΜΑ.
  2. Φυλακές υψίστης φύλαξης έχουν ήδη δημιουργηθεί στα Τρίκαλα και στη Νιγρίτα.
  3. Δημιουργούνται ειδικές φυλακές για απείθαρχους και ταραξίες κρατουμένους (κατά πάσα πιθανότητα στον Δομοκό).

***

Οι τραγουδιστές και οι γυροβολιές της πολιτικής

Το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν πολιτικοί που θέλησαν να δοκιμαστούν στο τραγούδι και μάλιστα σε δημόσιες εμφανίσεις τους. Δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης τραγούδησε. Δεν είναι όμως μόνο ο χώρος της ΝΔ που έχει «καλλιτέχνες» στις τάξεις της. Ο Μιχάλης Καρχιμάκης, που σπάνια λείπει από τις εκδηλώσεις του ΚΙΝΑΛ, πήρε το μικρόφωνο σε εκδήλωση του Κινήματος στο Περιστέρι και τραγούδησε το «Ητανε μια φορά». Και δεν τα πήγε καθόλου άσχημα. Την περασμένη Παρασκευή (ήταν του Αγίου Βαλεντίνου) γαλάζιος νεοεκλεγείς βουλευτής που ήταν προσκεκλημένος σε γάμο, πήρε το μικρόφωνο, τραγούδησε με μαεστρία το «Εδώ κανείς δεν τραγουδά» και ένας υπουργός ήρθε στο κέφι και χόρεψε το ζεμπέκικο, ενώ σύσσωμη η ομάδα βουλευτών που ήταν εκεί χτυπούσε παλαμάκια.