Σε πληρωμές ενισχύσεων άνω των 122 εκατ. ευρώ σε αγρότες προχώρησε χθες και σήμερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), μέσω του αρμόδιου οργανισμού πληρωμών, του ΟΠΕΚΕΠΕ. Έτσι, τη Μεγάλη Τρίτη, κατεβλήθησαν άμεσες ενισχύσεις για αιτήσεις του 2018 που έφτασαν τα 111 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αφορούσε συνδεδεμένες ενισχύσεις για:

– τον τομέα του πρόβειου και αιγείου κρέατος (48.7 εκατ.  ευρώ σε 38.923 δικαιούχους)

– τον τομέα του βόειου κρέατος (33.7 εκατ. ευρώ σε 8.226 δικαιούχους)

– την καλλιέργεια κορινθιακής σταφίδας (4.4 εκατ. ευρώ σε 6.150 δικαιούχους)

– πορτοκάλια προς χυμοποίηση (4.3 εκατ. ευρώ σε 5.001 δικαιούχους)

– καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας (2.8 εκατ. ευρώ σε 757 δικαιούχους)

– καλλιέργεια σπόρων προς σπορά (2.6 εκατ. ευρώ σε 2.038 δικαιούχους)

– εκτροφή μεταξοσκωλήκων (379.301 ευρώ σε 55 δικαιούχους)

• καλλιέργεια αγκινάρας Τήνου (4.940 ευρώ σε 22 δικαιούχους)

Μετά το Πάσχα, για τις συγκεκριμένες ενισχύσεις, θα ακολουθήσει και δεύτερη παρτίδα πληρωμών. Επίσης, έγιναν συμπληρωματικές πληρωμές περίπου 14 εκατ. ευρώ για ενίσχυση βάμβακος , δικαιώματα βασικής ενίσχυσης, πράσινη ενίσχυση,  νέους γεωργούς καθώς και συνδεδεμένων ενισχύσεων διαφόρων προϊόντων και ειδικών καθεστώτων ενίσχυσης .

Σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε και σε συμπληρωματική πληρωμή  περίπου 10 εκατ. ευρώ σε 15.700 δικαιούχους του Μέτρου 13 που αφορά «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για τις αιτήσεις 2018, γνωστού και ως Εξισωτική Αποζημίωση. Επίσης, σήμερα πραγματοποιήθηκε και η καταβολή της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για την καλλιέργεια ζαχαροτεύτλων.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, «πρόκειται για σημαντική ένεση ρευστότητας σε χιλιάδες αγρότες δικαιούχους άμεσων και έμμεσων ενισχύσεων – κυρίως συνδεδεμένων με την παραγωγή σημαντικών ελληνικών προϊόντων και υπολοίπων της Εξισωτικής Αποζημίωσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για τους αγρότες μας αυτή η περίοδος είναι καθοριστική για τις καλλιεργητικές εργασίες της εαρινής περιόδου, πέραν των αναγκών που έχουν ενόψει της εορτής του Πάσχα. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία στη χώρα μας, καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων ελέγχων και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στον τομέα βόειου και αιγοπροβείου κρέατος χορηγούνται στους δικαιούχους νωρίτερα κατά ένα μήνα από πέρυσι».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, οι ενισχύσεις στον τομέα της κτηνοτροφίας (βάσει της παρ. 4, του άρθρου 52 του Καν. 1307/2013), oι ενισχύσεις για τα μικρά νησιά Αιγαίου που εκκρεμούν αναφορικά με τις αιτήσεις έτους 2018 (μαστίχα Χίου, γάλα με προορισμό την παραγωγή τυριού και αμπελώνες για παραγωγή οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ) και υπόλοιπα για τις ενισχύσεις που έχουν ήδη καταβληθεί, θα χορηγηθούν το αργότερο έως την 30η Ιουνίου 2019.