Στην κόψη του ξυραφιού, κινείται – πλέον – η υφιστάμενη διοίκηση της ΓΣΕΕ, μετά την διάλυση του συνεδρίου της Καλαμάτας από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ (ΚΚΕ), που μεθοδευμένα και με βίαιες ενέργειες, απέτρεψαν την έναρξη και την υλοποίηση του συνεδρίου.
Μετά την αρνητική αυτή εξέλιξη, η διοίκηση της Συνομοσπονδίας έχει περιθώριο μιας βδομάδας, προκειμένου να επιχειρήσει να πραγματοποιήσει τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκηση της ΓΣΕΕ. Κι αυτό γιατί την Κυριακή 24 Μαρτίου, εκπνέει η τριετής θητεία της υφιστάμενης διοίκησης και εφόσον δεν έχει εκλεγεί νέα, τότε εκ των πραγμάτων θα οδηγηθούμε σε διορισμό διοίκησης από το Πρωτοδικείο Αθηνών, κάτι που έχει να συμβεί από την δεκαετία του ’80.

Προκειμένου να διασφαλίσει τις συνθήκες που θα επιτρέψουν την διενέργεια των αρχαιρεσιών ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος απηύθυνε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και στους Προέδρους των Κομμάτων του Κοινοβουλίου πλην του ΚΚΕ.
Με αυτή ζητά επείγουσα συνάντηση μαζί τους με στόχο «τη θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης άσκησης των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων».
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι στην Καλαμάτα με βία, οργανωμένες επιθέσεις, καταλήψεις, απειλές, προπηλακισμούς και εκφοβισμούς, παρεμποδίστηκε η άσκηση του θεμελιώδους δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Γεγονός που αποτελεί επίθεση στον πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Κατ’ ουσίαν η ΓΣΕΕ θα ζητήσει την διασφάλιση της διαδικασίας των αρχαιρεσιών από την πολιτεία, ενώ την Τετάρτη θα συνεδριάσει η διοίκηση της οργάνωσης, προκειμένου να ορίσει νέο χρόνο και τόπο διεξαγωγής των εκλογών, το αργότερο μέχρι την Κυριακή.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΓΣΕΕ που ματαιώθηκε η διαδικασία του συνεδρίου με αυτόν τον τρόπο. Την «ακύρωση» του συνεδρίου προετοίμαζε τους τελευταίους μήνες το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ), το οποίο κατηγορούσε την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ ότι επιχειρεί με «νόθους» αντιπροσώπους να αλλοιώσει τα εκλογικά αποτελέσματα του συνεδρίου. Από την πλευρά της η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ καταγγέλει το ΠΑΜΕ για «βίαιη εισβολή» στον χώρο του συνεδρίου, για «χτυπήματα και προπηλακισμούς συνέδρων», για «ορδές κομματικών στελεχών» που αποτελούν τους «θιασώτες της βίας».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι «αμφισβητούμενοι αντιπρόσωποι» υπήρχαν και από τις δύο πλευρές, όπως υπάρχουν σε όλα τα συνέδρια της ΓΣΕΕ.
Η διαφωνία μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων, αφορούσε τον αποκλεισμό 83 αντιπροσώπων για τους οποίους υπήρχαν ενστάσεις νομιμότητας. Οι 53 προέρχονται κυρίως από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ και οι 30 από την συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΣ του ΠΑΜΕ.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο διορισμού διοίκησης στην ΓΣΕΕ θα μας …γυρίσει πίσω στο 1980. Την δεκαετία αυτή υπήρξαν δύο φορές διορισμοί διοίκησης.
Η πρώτη το 1981 όταν η τότε διοίκηση της οργάνωσης υπό τον Χρήστο Καρακίτσο είχε αποκλείσει από το συνέδριο μια σειρά συνδικαλιστικών οργανώσεων με αποτέλεσμα το συνέδριο να μην είναι αντιπροσωπευτικό. Οι οργανώσεις προσέφυγαν στα δικαστήρια και διόρισαν νέα διοίκηση υπό τον Ορέστη Χατζηβασιλείου.
Την δεύτερη φορά το 1985 μετά την διάσπαση της ΠΑΣΚΕ και την καθαίρεση του Γ. Ραυτόπουλο, ο οποίος επανήλθε ως πρόεδρος με τον διορισμό του από το Πρωτοδικείο Αθηνών.