Η πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι δεδομένη. Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, όλα δείχνουν ότι οι υποψήφιοι που στηρίζει θα υποστούν συντριπτικές ήττες.  Και σε επίπεδο περιφέρειας, οι ελπίδες για διάκριση έχουν εναποτεθεί στους υποψήφιους του ΚΙΝΑΛ, πίσω από τους οποίους στοιχήθηκε. Τραγωδία. Με ευθύνη και του επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης στρατηγικής και στόχων είναι η Αθήνα. Ο Νάσος Ηλιόπουλος δεν είναι μια κακή υποψηφιότητα. Μεγάλωσε στην Αθήνα, δραστηριοποιείται στην Αθήνα, έχει ισχυρή άποψη για την Αθήνα. Αλλά παρουσιάστηκε από το ίδιο του το κόμμα του ως λύση ανάγκης, όλοι περίμεναν τον «άχαστο» του Αλέξη Τσίπρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε πολλά στις  «προοδευτικές συμμαχίες»  που θα έφερνε η απλή αναλογική. Πολύ κακό για το τίποτα. Δεν υπάρχει κάποιο κίνημα δημιουργίας «προοδευτικών μετώπων» στην ελληνική περιφέρεια αυτή τη στιγμή.  Αντιθέτως, η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται τοξική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μέλη των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, να εμφανίζονται και να υπογράφουν ως …«ενεργοί πολίτες» την στήριξη υποψηφιοτήτων στελεχών της Kεντροαριστεράς. Το Νότιο Αιγαίο είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Τι κατάφεραν με την απλή αναλογική; Να τινάξουν τη μπάγκα στον αέρα. Είναι η λογική «από τη στιγμή που δεν υπάρχουμε στις τοπικές κοινωνίες δεν έχουμε πρόβλημα και να τις διαλύσουμε».  Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της διάλυσης είναι η Θεσσαλονίκη.  Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, με βάση την αναγωγή των ποσοστών σε έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, ότι για να υπάρξει πλειοψηφία χρειάζεται να συνεννοηθούν 5 παρατάξεις! Είναι φανερό στην περίπτωση αυτή ότι η απλή αναλογική, όπως παρατηρούσε έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος,   θα μετατραπεί σε απλή διαπλοκή.

Η επερχόμενη πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ στις τοπικές εκλογές, θα πιστοποιήσει το προφανές. Η παρουσία στις τοπικές κοινωνίες δεν μπορεί με επιτευχθεί με το κόλπο της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Και οι προοδευτικές συμμαχίες δεν μπορούν να οικοδομηθούν στη βάση της εξυπηρέτησης των εκλογικών τυχοδιωκτισμών του ΣΥΡΙΖΑ.  Αλλά όλα αυτά θα συζητηθούν, σε νέες βάσεις, μετά την πανωλεθρία.