Βερολίνο, αποστολή

Εγινε γνωστός στα 29 του με το “Γόμμορα”, το αποκαλυπτικό βιβλίο – ντοκουμέντο που μιλούσε για τη δράση και τους μηχανισμούς του οργανωμένου εγκλήματος στην Ιταλία. Τόσο γνωστός που πολύ πριν το βιβλίο γίνει η ομότιτλη ταινία του 2008 από τον σκηνοθέτη Ματέο Γκαρόνε, ο Ρομπέρτο Σαβιάνο, αρθρογράφος, δημοσιογράφος και συγγραφέας, χρειάστηκε να ζει με αστυνομική προστασία.

Φυσικά δεν σταμάτησε ποτέ να αναδεικνύει με τα βιβλία του καυτά κοινωνικά θέματα της Ιταλίας, πάντοτε σχετικά με το έγγκλημα. Το βιβλίο του “La paranza dei bambini” αφορά την ένταξη ανηλίκων της Νάπολης στο οργανωμένο έγκλημα και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Κλάουντιο Τζοβανέζι στην ομότιτλη ταινία που παρουσιάσθηκε την τρίτη στην Μπερλινάλε.

“Μπορεί η ταινία να είναι γυρισμένη στο ιστορικό κέντρο της Νάπολης, θμως θέλω να πιστεύω ότι το θέμα της είναι παγκόσμιο” είπε ο Τζοβανέζε. “Αυτός εξάλλου είναι ο λόγος που την δημιουργήσαμε.” Στο φιλμ παρακολουθούμε την πορεία ενός 15 χρονου Ναπολιτάνου (ο Φραντσέσκο Ντι Νάπολι, αποκαλυπτικός στον πρώτο κινηματογραφικό ρόλο του) ο οποίος από την στιγμή που εμπλέκεται στο έγκλημα, ανεβαίνει γρήγορα τα σκαλιά της ιεραρχίας και γίνεται ο ίδιος αρχηγός των παιδιών που τον ακολουθούν.

Οπλα, ναρκωτικά, ληστείες και εν ψυχρώ δολοφονίες είναι καθημερινότητα σε κάποιες περιοχές της Νάπολης, κάτι που φαίνεται στην ταινία και επιβεβαιώνει τόσο ο Σαβιάνο που έκανε την έρευνα, όσο και ο ίδιος ο Φραντσέσκο Ντι Νάπολι, ο οποίος προέρχεται από μια τέτοια γειτονιά. “Είναι θέμα προσωπικής επιλογής του καθενός για τον δρόμο που θα ακολουθήσει” είπε ο ηθοποιός. “Εμένα μου δόθηκε η εναλλακτική λύση της εργασίας και την πήρα.”

Για τον Ρομπέρτο Σαβιάνο ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία της ταινίας είναι ότι “ενώ τέτοιες συμμορίες παιδιών μπορούμε να βρούμε στο οργανωμένο έγκλημα κάθε χώρας του κόσμου, στη Νάπολη ένα παιδί μπορεί να γίνει το ίδιο αρχηγός.”

Στην συνέτυξη Τύπου ο συγγραφέας επιβεβαίωσε την φήμη ότι η ιταλική κυβέρνηση θα σταματήσει να τον προστατεύει. Χαρακτήρισε τηην κατάσταση “πολύ σοβαρή” και ενώ είπε ότι προσωπικά δεν τον πειράζει που δεν θα έχει πια αστυνομική προστασία, πρόσθεσε ότι γνωρίζει την περίπτωση ενός ακόμη δημοσιογράφου που η κυβέρνηση θα σταματήσει να προστατεύει.