Ελληνικό «Δέρμα» στο Βερολίνο

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του έλληνα σκηνοθέτη επελέγη για το παράλληλο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ που διοργανώνεται από την Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου της Γερμανίας

Ο Αγγελος Παπαδημητρίου στο «Μαγικό Δέρμα» του Κωνσταντίνου Σαμαρά 

Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Εβδομάδα Κριτικής του Βερολίνου – Woche Der Kritik, το παράλληλο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Βερολίνου που προγραμματίζεται και διοργανώνεται από την Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου της Γερμανίας, επέλεξε το «Μαγικό δέρμα» του Κωνσταντίνου Σαμαρά για το επίσημο πρόγραμμά της. Στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινίας του έλληνα σκηνοθέτη, μια παραγωγή της Marnie Films, πρωταγωνιστούν οι Χάρης Φραγκούλης, Ανθή Ευστρατιάδου, Ανδρέας Κοντόπουλος, Αγγελος Παπαδημητρίου, Τζένη Θεωνά, Γιάννης Μπέζος, Χάρης Ρώμας, Μπέτυ Αρβανίτη και Κώστας Βουτσάς.

Η προβολή του «Μαγικού δέρματος» θα γίνει την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου, στις 20.00, στον κινηματογράφο Hackesche Höfe Kino, όπου θα ακολουθήσει ειδική εκδήλωση με τίτλο «Απόλαυση και Αυταπάτη» («Delight and Delusion»). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει συζήτηση γύρω από την ταινία με καλεσμένους από το διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα. Στον διάλογο θα συμμετάσχουν ο σκηνοθέτης Aντονίν Περεχάτκο («La Fille du 14 Juillet», «La Loi de la Jungle»), η θεατρική σκηνοθέτρια Σουζάν Kένεντι (συνεργασία με το Volksbühne Berlin), η κριτικός Ντεβίκα Γκίρις («Film Comment»), ενώ θα συντονίζει η Τζιόνα Nατσάρo (Εβδομάδα Κριτικής της Βενετίας). Με αφετηρία το «Μαγικό δέρμα», το πάνελ θα μιλήσει για το σινεμά ως χώρο αντιθέσεων, την επίκληση στην αφέλεια, τα παραδοσιακά πρότυπα και την αιώνια αγάπη για την αστάθεια.

Η σύνοψη της ταινία έχει ως εξής:

«Τρέχοντας απεγνωσμένα να ξεφύγει από μια ζωή γεμάτη αποτυχίες και απορρίψεις, ο Νίκος (Φραγκούλης) βουτάει στα βαθιά νερά της ανθρώπινης επιθυμίας. Στα χέρια του κρατάει το δώρο ενός ηλικιωμένου παλαιοπώλη: ένα παλιό κομμάτι δέρμα, χαραγμένο με μια διαβολική συμφωνία που του υπόσχεται τα πάντα, με κόστος την ίδια του τη ζωή:

Αν με αποκτήσεις, θα αποκτήσεις τα πάντα,

Ομως θα είναι για πάντα δική μου η ζωή σου.

Με κάθε σου θέλω, εγώ θα μικραίνω,

Και μαζί θα μικραίνω τη ζωή στο κορμί σου.

Ο Νίκος δέχεται το στοίχημα και βλέπει την πραγματικότητα να μεταμορφώνεται σε μια φρενίτιδα πάθους, μουσικής και ανησυχητικών οιωνών. Σε αυτή την περιπέτεια θα τον ακολουθήσουν η αγαπημένη του Κρίστι (Ευστρατιάδου) και ο φίλος του Στέφανος (Κοντόπουλος), μαζί με ντίβες της όπερας και μίμους φωνών, μυστηριώδεις σωσίες και αλλόκοτους ιερείς. Καθώς κατεβαίνει σταδιακά τα σκαλοπάτια της τρέλας, ο Νίκος αναρωτιέται αν μπορεί να ξυπνήσει από μια ζωή που μοιάζει όλο και περισσότερο με όνειρο. Θα καταφέρει, άραγε, να εξερευνήσει το πιο σκοτεινό δωμάτιο της επιθυμίας του, το οποίο μοιάζει απροσπέλαστο ακόμα και για τον ίδιο;».

«Η ταινία έρχεται αντιμέτωπη με το Greek Weird Wave με αυτοπεποίθηση, δημιουργώντας συνδέσεις με τη δουλειά του κινηματογραφικού αναρχικού Νίκου Παναγιωτόπουλου και εμπνέοντας συγκρίσεις με τις αχαλίνωτες σινε-φαντασίες του Αντρέι Ζουλάφσκι» αναφέρει κείμενο της Εβδομάδας Κριτικής του Βερολίνου, στη διεθνή επιλογή της οποίας περιλαμβάνονται μόλις οκτώ μεγάλου μήκους δημιουργίες πρωτοεμφανιζόμενων αλλά και βετεράνων του χώρου.

Κεντρικός άξονας της επιλογής, η δημιουργία διαλόγου που αμφισβητεί και διαπραγματεύεται εκ νέου τον τρόπο που προβάλλουμε και βλέπουμε ταινίες. Στρατευμένη υπέρ ενός κινηματογράφου που τολμά να διχάσει, να ενοχλήσει και να προσδιορίσει επιθετικά τον πολιτικό του χαρακτήρα, η ομάδα προγράμματος της Εβδομάδας Κριτικής του Βερολίνου καλωσόρισε το «Μαγικό δέρμα» ως μια νέα προοπτική στο σύγχρονο κινηματογραφικό τοπίο.

Πολιτισμός
Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk