Aπό τη μεθεπόμενη Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου μέχρι την Κυριακή 17 του μηνός η 69η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα δώσει τη δική της, ξεχωριστή λάμψη στην ούτως ή άλλως λαμπερή και πάντα όμορφη γερμανική πρωτεύουσα. Ενα φεστιβάλ που τα τελευταία χρόνια μπορεί να έχει χάσει πόντους μπροστά σε εκείνα των Καννών και της Βενετίας αλλά που όπως πάντα δεν παύει να επιφυλάσσει εκπλήξεις, κινηματογραφικές και μη, από όλον τον κόσμο.
Η διοργάνωση ανοίγει με την ταινία «The Kindness of Strangers» της Δανέζας Λόνε Σέρφιγκ, μια διεθνή συμπαραγωγή που αναφέρεται στις ιστορίες τεσσάρων ανθρώπων που περνούν την πιο κρίσιμη φάση της ζωής τους. Στην ταινία πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι Ζόε Καζάν, Αντρέα Ράισμπορο και Τζέι Μπαρουσέλ.
Το διαγωνιστικό πρόγραμμα αναμένεται να έλξει την περιέργεια, κυρίως επειδή εστιάζει σε φωνές οι οποίες παρά τη χρόνια πορεία τους στον χώρο του κινηματογράφου δεν είναι και τόσο γνωστές στο πλατύ κοινό, ή σε κάποιες περιπτώσεις εντελώς άγνωστες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Γερμανίδα Ανγκελα Σάνελεκ με το «Ich war zuhause, aber» («Ημουν σπίτι, αλλά»), μια συμπαραγωγή Γερμανίας/ Σερβίας, η συμπατριώτισσά της Νόρα Φίνγκσαϊτ που παρουσιάζει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της «Systemsprenger», ο Τούρκος Εμίν Αλπερ (του οποίου στην Ελλάδα έχουμε δει κάποιες ταινίες όπως οι «Υποψίες») με το γερμανοτουρκικό «Kiz Kardesler» (Ιστορία τριών αδελφών), η Αυστριακή Μαρί Κρόιτζερ («Der Boden unter den Fussen» / To χώμα κάτω από τα πόδια μου) και ο Καναδός Ντενί Κοτέ που στην τρίτη του συμμετοχή στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα της Μπερλινάλε παρουσιάζει το «Répertoire des villes disparues» (Ανθολογία μιας πόλης-φάντασμα).
Υπάρχουν φυσικά και γνωστοί σκηνοθέτες που συμμετέχουν στην κούρσα για τη Χρυσή Αρκτο και ένας από αυτούς, ο Γερμανός τουρκικής καταγωγής Φατίχ Ακίν, την έχει ήδη κερδίσει με την ταινία «Μαζί /Ποτέ». Ο Ακίν ξαναμπαίνει στον διαγωνισμό με το «Der Goldene Handschuh» (Το κίτρινο γάντι), την ιστορία ενός serial killer (Γιόνας Ντάσλερ) που προκαλεί τον τρόμο στο Μόναχο της δεκαετίας του 1970. Μεγάλη εμπειρία από το Φεστιβάλ Βερολίνου έχει και ο Γάλλος Φρανσουά Οζόν («Οκτώ γυναίκες») που με την ταινία «Grace a dieu» (Χάρη του θεού) μετρά την πέμπτη συμμετοχή του στην Μπερλινάλε.
Η έμπειρη πολωνή σκηνοθέτρια Ανιέσκα Χόλαντ, κάτοχος Αργυρής Αρκτου για το «Potok» στο Φεστιβάλ Βερολίνου του 2017, έρχεται με το «Mr. Jones», με θέμα την ιστορία του ουαλού δημοσιογράφου Γκάρετ Τζόουνς (Tζέιμς Νόρτον), ο οποίος ήταν ο πρώτος που μετέφερε στη Δύση την είδηση του μεγάλου λιμού στη Σοβιετική Ενωση των αρχών της δεκαετίας του 1930. Μια άλλη γυναίκα, η Ισπανίδα Ιζαμπέλα Κοϊξέ, επιστρέφει στην Ισπανία των αρχών του προηγούμενου αιώνα και αναπαριστά τον πρώτο γάμο ανάμεσα σε άτομα ιδίου φύλου που έγινε ποτέ στην Ισπανία: Η Μαρία Γκράτσια Ιμπέας (Γκρέτα Φερνάντεζ) υιοθέτησε ανδρική ταυτότητα και έγινε Μάριο Σάντσεζ προκειμένου να παντρευτεί την αγαπημένη της Ελίζα Σάντσεζ (Νατάλια Ντε Μολίνα).
Να επισημάνουμε τέλος ότι η ταινία «Gospod postoi, imeto i’ e Petrunija» της Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέβσκα εμφανίζεται ως συμπαραγωγή… «Μακεδονίας», Βελγίου, Σλοβενίας και Γαλλίας.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική παρουσία θυμίζουμε ότι η τελευταία ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα «Το θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» θα προβληθεί στο δημοφιλές τμήμα του Πανοράματος.