Δύο γυναίκες, μία αστυνομικός και μία εργάτρια σε εργοστάσιο παραγωγής χελιών στη Δυτική Ελλάδα. Ενας μυστηριώδης θάνατος. Στη μικρή τους πόλη όλα ταράζονται και ένας άγριος κύκλος βίας πυροδοτείται. Οι ζωές των δύο γυναικών που μέχρι χθες αγνοούσαν η μία την ύπαρξη της άλλης, θα αρχίσουν να συγκλίνουν…

Η παραπάνω σύνοψη είναι της τελευταίας ταινίας του Σύλλα Τζουμέρκα «Το θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών», η οποία βρίσκεται σε στάδιο post production και επελέγη για να προβληθεί στο Πανόραμα του ερχόμενου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (7 έως 17 Φεβρουαρίου 2019). Σύμφωνα με τον ίδιο τον σκηνοθέτη είναι «ένα έντονο και προκλητικό δράμα-θρίλερ για τη χαμένη αξιοπρέπεια, τη λύτρωση και τα μυστικά που κρύβονται στους βάλτους». Μία ακόμη επιτυχία του 40χρονου σκηνοθέτη (Θεσσαλονίκη, 1978). Αφιερωμένο στην αναζήτηση για ό,τι είναι νέο, αντισυμβατικό και άγριο στον κινηματογράφο, το Πανόραμα του Διεθνούς Φεστιβάλ του Βερολίνου, πολιτικό, έντονο, φεμινιστικό και αισθησιακό, έχει εξελιχθεί σε αγαπημένο τμήμα του κοινού. Το πρόγραμμά του παρουσιάζει νέα ταλέντα από τον παγκόσμιο κινηματογράφο και καινούργιες ταινίες γνωστών σκηνοθετών. Για τους δύο κεντρικούς γυναικείους ρόλους στο «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών», ο βραβευμένος σκηνοθέτης συνεργάστηκε ξανά με την Αγγελική Παπούλια και τη Γιούλα Μπούνταλη, πρωταγωνίστριες της «Εκρηξης» και της «Χώρας προέλευσης» αντίστοιχα. Η Μπούνταλη είναι και συν-σεναριογράφος με τον Τζουμέρκα (έχουν συνυπογράψει τα σενάρια όλων των ταινιών του).

Η μουσική της ταινίας γραμμένη κατευθείαν για αυτήν είναι μια σύμπραξη τριών ετερόκλητων καλλιτεχνών, του Σουηδού  Ζαν Πολ Γουόλ και των drog_A_tek, και του Φοίβου στην πρώτη του συμμετοχή σε κινηματογραφική ταινία. Γεννημένος το 1978 στη Θεσσαλονίκη, ο Σύλλας Τζουμέρκας γράφει, σκηνοθετεί και παίζει στο σινεμά και στο θέατρο. Η πρώτη του ταινία, «Χώρα προέλευσης», έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βενετίας και η δεύτερη ταινία του, «Α Βlast / H Εκρηξη», έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Λοκάρνο, προβλήθηκε σε πάνω από 80 φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο και κυκλοφόρησε σε 20 χώρες. Οπως και οι προηγούμενες του σκηνοθέτη, το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» είναι μια παραγωγή της Μαρίας Δρανδάκη της Homemade Films, σε συμπαραγωγή με τους Τίτους Κρέγενμπεργκ, Ελεν Χάβενιθ και Ούλε Βίρενχεντ, από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία αντίστοιχα. Τις διεθνείς πωλήσεις της ταινίας έχει αναλάβει η New Europe Film Sales, ενώ θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από τη StraDa Films. Σε ό,τι αφορά το καστ, τα πρόσωπα της σκοτεινής κοινότητας ερμηνεύουν οι Χρήστος Πασσαλής, Αργύρης Ξάφης, Θανάσης Δόβρης, Λαέρτης Μαλκότσης, Μαρία Φιλίνη, Κρίστιαν Κουλμπίντα, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Μιχάλης Κίμωνας, Θάνος Τοκάκης, Λαέρτης Βασιλείου, Αλκηστις Πουλοπούλου και Κατερίνα Χέλμη.