Οσο κι αν εμφανίζονται οι του Μαξίμου άνετοι και ψύχραιμοι ότι θα μπορέσουν να περάσουν τη συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή, στην πραγματικότητα τα πράγματα, όπως μαθαίνω, είναι εντελώς διαφορετικά. Εχουν στραμμένο το βλέμμα και την προσοχή τους στον συγκυβερνήτη τους Πάνο Καμμένο (αυτόν που κάποτε αποκαλούσαν «αδελφό» τους) που την κάθε δήλωσή του την περνούν από χίλια κύματα και προσπαθούν να την ερμηνεύσουν. Πεπεισμένοι πλέον ότι η συγκυβέρνηση διαλύεται (πιθανότατα και πιο γρήγορα απ’ ό,τι είχαν προγραμματίσει) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) συγκαλεί απανωτές συσκέψεις (ακόμα και στις χρονιάρες ημέρες που διάγουμε) και μετρά τα κουκιά (συγγνώμη, τις ψήφους ήθελα να πω) για τη συμφωνία. Βεβαίως στις συσκέψεις αυτές γίνονται και εκλογικές ασκήσεις επί χάρτου.

nnn

Ο Πρωθυπουργός και οι επιτελείς του λένε ότι η συμφωνία θα περάσει, ότι βρέθηκαν οι 151 βουλευτές που απαιτούνται και πολλά άλλα ευχάριστα για την κυβέρνηση. Ωστόσο όμως, εάν δεν διεξαχθεί η ψηφοφορία (είτε ηλεκτρονικά είτε με κάλπη), ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος. Αλλωστε και ο Αντώνης Σαμαράς, όταν άρχιζε τις ψηφοφορίες για τον Σταύρο Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ήταν βέβαιος ότι θα είχε τις ψήφους.

nnn

Τώρα, μετά τις «απειλές» Καμμένου ότι όταν έλθει η συμφωνία θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση (και το στοίχημα που μπαίνει είναι ποιοι από τους υπουργούς ΑΝΕΛ θα τον ακολουθήσουν), βρέθηκε ένα νέο σενάριο για… κωλοτούμπα, το οποίο διακινεί ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης (πρώην πασόκος), σύμφωνα με το οποίο μπορεί κάποιο θερμό επεισόδιο με την Τουρκία να μη φέρει καν τη συμφωνία στη Βουλή. Τέτοια απελπισία…

Οταν ο πρόεδρος αδειάζει τον αντιπρόεδρο

Αυτό το σενάριο του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ διέψευσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ με αποτέλεσμα ο κ. Σγουρίδης να υποβάλει την παραίτησή του η οποία όμως δεν έγινε δεκτή

Κάποιες συμπτώσεις με τη Μέρκελ

Βλέποντας συνεχώς να αναπαράγεται η είδηση για την επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου, δεν μπόρεσα να μην εισέλθω στον πειρασμό και να μην ευλογήσω τα γένια μου, αφού η είδηση γράφτηκε πρώτα, πριν από 20 ημέρες, σε αυτή εδώ τη στήλη. Ωστόσο, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρείται η είδηση ότι θα έλθει στην Αθήνα η καγκελάριος Μέρκελ. Η ημερομηνία του ταξιδιού (εφόσον τελικά κλειδώσει) είναι 10-11 Ιανουαρίου και έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι για την οικονομία, αλλά για τη συμφωνία των Πρεσπών.

nnn

Ενθερμη υποστηρίκτρια της συμφωνίας Ελλάδας – πΓΔΜ, η καγκελάριος θέλει προφανώς να ασκήσει όποια επιρροή έχει στην ελληνική πολιτική σκηνή προκειμένου να περάσει από τη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι η καγκελάριος αλλά και πλήθος άλλων ευρωπαίων και αμερικανών αξιωματούχων επισκέφθηκαν τα Σκόπια την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα, ώστε να πιέσουν με τον τρόπο τους την κοινή γνώμη και να ψηφίσει υπέρ.

nnn

Εδώ, όμως, θα πρέπει να σημειώσω και τούτο. Το συνηθίζει η Μέρκελ να επισκέπτεται χώρες και να στηρίζει πρόσωπα, κόμματα και συμφωνίες που η ίδια θεωρεί χρήσιμα. Ουδείς, για παράδειγμα, μπορεί να ξεχάσει την επίσκεψη που έκανε στην Κύπρο κατά την προεκλογική περίοδο προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη. Μάλιστα, ήταν τόσο εντυπωσιακή η επίσκεψη της Μέρκελ στην Κύπρο, που έξω από το αεροδρόμιο της Λάρνακας (όπου είχε προσγειωθεί το Airbus της καγκελαρίας) οι αρχές του αεροδρομίου (το κατασκεύασε γαλλική εταιρεία) δημιούργησαν προς τιμήν της ολόκληρο… τύμβο! Τα συμπεράσματα δικά σας…

Οι ευχές και τα μικρόφωνα του Προεδρικού

Ανήμερα την Πρωτοχρονιά θα συγκεντρωθούν το πρωί (άλλοι αγουροξυπνημένοι και άλλοι όχι)  όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στο Προεδρικό Μέγαρο για τις καθιερωμένες ευχές με την ευκαιρία του νέου έτους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Θα προηγηθεί η δοξολογία στη Μητρόπολη, στην οποία να σημειώσω ότι δεν πάνε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά στο Προεδρικό πάνε. Εκεί, λοιπόν, στη μεγάλη αίθουσα των δεξιώσεων (ή διαπιστευτηρίων, όπως λέγεται) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τους πολιτικούς αρχηγούς (αλλά και τη στρατιωτική, δικαστική ηγεσία, τους διπλωμάτες, τους εκπροσώπους από άλλες θρησκείες), χωρίς όμως… μικρόφωνα. Και ξέρετε γιατί;

nnn

Επειδή δεν θέλει να βγαίνουν προς τα έξω οι σύντομες συζητήσεις που έχει πρωτίστως με τον Πρωθυπουργό και δευτερευόντως με τους αρχηγούς των κομμάτων. Εδώ και χρόνια, από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, υπήρχε αυτό το έθιμο, να δημοσιοποιούνται οι κουβέντες που είχε ο Πρόεδρος με πολιτικούς αρχηγούς, υπουργούς, δικαστικούς και βουλευτές. Αυτό το μικρόφωνο το κατήργησε πέρυσι ο κ. Παυλόπουλος και προτίθεται, όπως έμαθα από τους συνεργάτες του, να το κάνει και εφέτος. Και ποιος δεν θυμάται το 2016 που είχε πει στον κ. Τσίπρα ότι θα βάλει γραβάτα ή την ίδια χρονολογία, που γινόταν ένας χαμός με τις τηλεοπτικές άδειες, που ο Νίκος Παππάς του είπε ότι ο «ο νόμος για τις άδειες έγινε με τη δική σας καθοδήγηση». Για να ξέρετε, πάντως, περισσότερο ενδιαφέρον έχει η… προσυγκέντρωση των πολιτικών αρχηγών σ’ ένα δωμάτιο. Εκεί, χωρίς κάμερες, χωρίς μικρόφωνα, χωρίς άλλους… μάρτυρες, μπορούν να ειπωθούν (και ίσως συμφωνηθούν) τα πάντα.

Η προβατίνα του Κουτσούμπα

Θα έχετε ίσως διαβάσει για το κόκκινο κρασί που πρόσφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, το οποίο μάλιστα είχε συλλεκτική ετικέτα «100 χρόνια ΚΚΕ», στους πασόκους Χρηστίδη και Χριστοδουλάκη, τους οποίους συνάντησε τυχαία σε ταβέρνα της Θήβας. Αυτό όμως που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας βρέθηκε στην ταβέρνα «Το τζάκι» έπειτα από σύσκεψη στην περιοχή, καλεσμένος σε τραπέζι που διοργάνωσε ο Αντώνης Τουλουμάκος, υποψήφιος δήμαρχος Θήβας, ο οποίος είχε κερδίσει στη συνεστίαση της κομματικής οργάνωσης μια προβατίνα 25 κιλά. E, τέτοιο τραπέζι δεν το χάνεις.

Ο Τότης Φυλακούρης και ο πετεινός

Παραλίγο να περάσει απαρατήρητο, αλλά στην τελευταία πολιτική εκδήλωση που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης έκανε την εμφάνισή του (και μάλιστα στην πρώτη σειρά) ένας θρύλος του παλαιού ποδοσφαίρου, ο Τότης Φυλακούρης. Το κόμμα τον διαφήμισε πολύ, αλλά δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί εάν θα είναι υποψήφιος βουλευτής με τον Λεβέντη ή όχι στις προσεχείς εκλογές. Πάντως, η εμφάνιση του συμπαθέστατου Τότη Φυλακούρη στην κεντρική πολιτική σκηνή θύμισε την ιστορία με τον… κόκορα. Ηταν 25 Οκτωβρίου 1972 (ματς για το Κύπελλο UEFA) και ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν την ΤΣΣΚΑ Σόφιας για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Δεδομένου ότι η Τότεναμ φέρει το παρατσούκλι «Πετεινοί» στην Ελλάδα, ο τότε άσος του Τριφυλλιού έκανε τον σχετικό παραλληλισμό και πριν από τον αγώνα με τη βουλγαρική ομάδα άφησε ελεύθερο στον αγωνιστικό χώρο του «Απόστολος Νικολαΐδης» έναν πετεινό (τον οποίο, όπως αποκάλυψε, αγόρασε με 250 δραχμές)! Αυτό ήταν η απόρροια της ήττας του Ολυμπιακού με 4-0 από την Τότεναμ..