Υπάρχουν πολλές ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο κυβερνητικός σχηματισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται στο τέλος του ή στην καλύτερη περίπτωση σε αποσύνθεση. Εκείνο που απομένει είναι να καθοριστεί η ημερομηνία λήξεως. Βασική αιτία βεβαίως είναι η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και όχι μόνον. Μαθαίνω ότι όσο καλές κι αν θέλει κυρίως ο Πάνος Καμμένος (φωτογραφία) να εμφανίζει τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία), στην πραγματικότητα (και για τους γνωρίζοντες) δεν είναι έτσι. Ο κ. Καμμένος για παράδειγμα είχε εκνευριστεί, όπως μου αποκάλυψαν οι ίδιοι οι συνεργάτες του, όταν άκουγε τον Πρωθυπουργό (στην επεισοδιακή συζήτηση στη Βουλή) να ομιλεί συνεχώς για τη συμφωνία των Πρεσπών και να την υπερασπίζεται με πάθος (και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τον χειροκροτούν από τα έδρανα) χωρίς καν να αναφέρει τις ενστάσεις που είχε ο υπουργός Αμυνας.

Ο πάλαι ποτέ «αδελφός» του Πάνου

Αυτή ήταν η αιτία που ο κ. Καμμένος λίγες ημέρες αργότερα επανέλαβε τις απειλές του για παραίτηση από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και απόσυρσης των υπουργών του από την κυβέρνηση. Μάλιστα ο συγκυβερνήτης του κ. Τσίπρα (που κάποτε τον αποκαλούσε… «αδελφό» και ταξίδευαν μαζί με στρατιωτικά ελικόπτερα, φρεγάτες και μαχητικά αεροσκάφη, γευμάτιζαν μαζί στο σπίτι του κ. Καμμένου ή στη Λέσχη Αξιωματικών) μπερδεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση με τις δηλώσεις του, αφού από τη μία απειλεί να παραιτηθεί στις 15 Ιανουαρίου στην περίπτωση που περάσει η συμφωνία των Πρεσπών από την πΓΔΜ και από την άλλη τα μαζεύει και υποστηρίζει πως θα φύγει από την κυβέρνηση αν και όταν έρθει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή.

Τώρα θυμήθηκαν να διαγράψουν τον Κουίκ

Υπάρχει όμως και ένα σημείο που δείχνει ότι οι ΑΝΕΛ βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης. Εδώ και μήνες ο Τέρενς Κουίκ (ίσως από τους πλέον πιστούς υπουργούς του κ. Καμμένου) είχε διαφοροποιηθεί από τις θέσεις των ΑΝΕΛ για το Μακεδονικό και δεν αποφάσιζε κανείς από το κόμμα του να τον διαγράψει. Ούτε όταν προσχώρησε στις θέσεις του Νίκου Κοτζιά που, όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση, αποτελούσε κόκκινο πανί για τον Πάνο Καμμένο. Ο κ. Κουίκ δεν μετείχε στις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και οι πληροφορίες επέμεναν ότι ο κ. Καμμένος είχε ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να διώξει τον κ. Κουίκ από την κυβέρνηση (είναι για όσους δεν γνωρίζουν υφυπουργός Εξωτερικών), αλλά το αίτημα αυτό απορρίφθηκε από το Μαξίμου. Πώς ξαφνικά λοιπόν ανακοινώθηκε η διαγραφή του κ. Κουίκ από τους ΑΝΕΛ και μάλιστα νύκτωρ και από τηλεοράσεως;

■■■

Εγινε κυρίως ως προειδοποίηση (κάτι σαν παραδειγματική τιμωρία) ότι ο κ. Καμμένος δεν πρόκειται να δεχθεί άλλες διαφοροποιήσεις, τώρα που πλησιάζει η ημερομηνία ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή. Στην ουσία διέγραψε τον κ. Κουίκ για να προειδοποιήσει τον κ. Παπαχριστόπουλο ή ακόμα και την κυρία Κουντουρά να μην τολμήσουν να διαφοροποιηθούν, αν και τώρα, με την αποσύνθεση που παρατηρείται στο κόμμα του, ελάχιστη σημασία έχει.

Παραδίδει την έδρα του

Να προειδοποιήσει όμως ποιον; Τον κ. Παπαχριστόπουλο; Μου είπε ότι εμμένει στις θέσεις του, ότι δηλαδή θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών όταν έρθει στη Βουλή, εν συνεχεία θα παραιτηθεί από βουλευτής και θα παραδώσει πάραυτα την έδρα του στο κόμμα. Εκτός εάν τον προλάβει ο κ. Καμμένος και τον διαγράψει; Αλλά τι θα κερδίσει εάν δεν παραδώσει την έδρα;

Μέσα Ιανουαρίου η ψηφοφορία στη Βουλή

Τι περισσότερο άραγε γνωρίζει ο κ. Καμμένος για τη συμφωνία των Πρεσπών και σκληραίνει τελευταίως τη στάση του και έναντι του κ. Τσίπρα, αλλά και έναντι των επίδοξων ανταρτών στο κόμμα του; Οπως έμαθα, έχουν διαρρεύσει ορισμένες πληροφορίες ότι ο κ. Τσίπρας θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών, είτε στα μέσα είτε στο τέλος Ιανουαρίου. Ακόμα και αν υπάρξουν βουλευτές που θα την ψηφίσουν (αν και έως τώρα ουδείς μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας), δηλαδή ακόμα και να υπερψηφιστεί, δεν μπορεί κανείς να προδικάσει το μέλλον αυτής της κυβέρνησης.

Θα πάρετε μια καραμελίτσα;

Το να χαριεντίζεται ο Αλέξης Τσίπρας με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ δεν αποτελεί τελευταίως είδηση. Ούτε το πόσο χαλαρός εμφανίζεται ότι συνομιλεί μαζί της. Τόσο χαλαρός που στη συνάντησή του με τη Μέρκελ ήταν ιδιαίτερα διαχυτικός. Μέχρι που την κέρασε και… καραμελίτσα με γεύση μέλι και λεμόνι για τον… πονόλαιμο. Αλλωστε τελευταία οι σχέσεις τους είναι πολύ καλές. Πέρασαν οι εποχές που ήθελε να τη σκιάξει με τον τσαμπουκά του. Ή που ήθελε να τη διώξει από την Ελλάδα (ποιος ξεχνά το περίφημο «go back, madame Merkel»). Τώρα τη θέλει στην Ελλάδα και την προσκάλεσε να έρθει τους πρώτους μήνες του νέου έτους για να πραγματοποιήσει και μια μη μνημονιακή επίσκεψη.

Ο Σαλβίνι στο «Καραϊσκάκης»

Ισως πολλοί να μην το είχαν προσέξει αλλά ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι βρέθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο «Γ. Καραϊσκάκης» και παρακολούθησε τον αποκλεισμό της ομάδας του Γκατούζο από τον Ολυμπιακό, τον οποίο (αποκλεισμό) χαρακτήρισε ντροπή. «Πάντα θα είμαι φίλαθλος της Μίλαν, αλλά δεν μπορώ να το πιστέψω. ήταν ντροπή. Αφήστε με να μιλήσω ως υπουργός, γιατί αν μιλήσω ως φίλαθλος κάποιος θα παρεξηγηθεί. Ευχαριστώ πολύ τους οπαδούς της Μίλαν που ήταν στο γήπεδο, ήταν καταπληκτικοί. Να πω κάτι για τον Γκατούζο; Ουδέν σχόλιον» δήλωσε ο Ματέο Σαλβίνι στο TeleLombardia.

Ο Ταχυδακτυλουργός του ΣΥΡΙΖΑ

Οι πάντες γνωρίζουν το παιχνίδι που λέγεται… «εδώ παπάς, εκεί παπάς, πού είναι ο παπάς;». Παράνομο βεβαίως παιχνίδι, αλλά ελάχιστη σημασία έχει. Αυτό που έχει σημασία στο παιχνίδι αυτό είναι ότι ο λεγόμενος και «παπατζής» προσπαθεί με ταχυδακτυλουργικές κινήσεις να κρύψει το επίμαχο χαρτί ώστε αυτός που ποντάρει να χάσει τα λεφτά του. Αυτό το παιχνίδι μοιάζει ότι αποφάσισαν να παίξουν στην κυβέρνηση, και το«χαρτί» είναι ο Μανώλης Πετσίτης ή Μανόλο για τους φίλους του. Ή και ο «Μανώλης του Παππά», όπως τον ξέρουν στα στέκια του Κολωνακίου (διάβαζε μπαράκι T-5 στην Τσακάλωφ) όπου σύχναζε.

■■■

Μαθαίνω λοιπόν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δόθηκε εντολή να παίξουν τον παπά και γι’ αυτό φόρτωσαν στον Νίκο Παππά τη δύσκολη αποστολή της αποκήρυξης του Μανώλη Πετσίτη. Στην αρχή ήθελαν να τον κρύψουν και γι’ αυτό ο Γιώργος Σταθάκης είπε ότι δεν τον ξέρει καθόλου και δεν ασχολείται με αυτά. Μετά τη βροχή όμως των αποκαλύψεων για τον ρόλο του «Μανόλο» και τις σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Παππάς αποφάσισε να βγει μπροστά και να πάρει θέση. Μιλώντας στην ΕΡΤ (πού άλλού;) ο κ. Παππάς είπε ότι «δεν έχω αρνηθεί ποτέ ότι γνωρίζω τον κ. Πετσίτη. Υπήρξε συνεργασία, σε εθελοντική βάση και κατόπιν απομακρύνθηκε και εργάστηκε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες μάλιστα συγκρούστηκαν με την κυβέρνηση», χωρίς όμως να τις κατονομάσει (αυτό έλειπε).