Στα νέα έργα στρατηγικού και εμβληματικού χαρακτήρα, τα οποία στοχεύουν στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου της χώρας, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην ανάπτυξη της αγοράς αερίου περιλαμβάνεται, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, η 3η δεξαμενή LNG  στη Ρεβυθούσα του ΔΕΣΦΑ, που εγκαινιάστηκε σήμερα.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, η Ρεβυθούσα αποτελεί πλέον ένα προνομιακό hub για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στον τομέα του φυσικού αερίου. «Η 3η δεξαμενή που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι ένα έργο απόδειξη των δυνατοτήτων του ΔΕΣΦΑ», τόνισε ο κ. Σταθάκης.   Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ. Σωτήρης Νίκας αναφερόμενος στον αναβαθμισμένο σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου, σημείωσε ότι  αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Ευρώπη και ευρύτερη περιοχή.

Το έργο της 3ης δεξαμενής LNG, προϋπολογισμού  143 εκατ. ευρώ, υλοποιήθηκε από την J&P Άβαξ. Το κόστος καλύφθηκε κατά 35% από πόρους της ΕΕ, με δάνειο ύψους 80 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ.  Σύμφωνα με τον κ. Νίκα, η  3η δεξαμενή έχει χωρητικότητα 95.000 κ.μ και ύψος 40 μέτρα.  Έτσι, πλέον η χωρητικότητα των υποδομών του ΔΕΣΦΑ είναι 222.000 κ.μ. σε LNG. Τις επόμενες μέρες, η δεξαμενή θα πληρωθεί με αέριο, θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία και σε 20 ημέρες η εμπορική λειτουργία.

Με την αναβάθμιση και των λιμενικών εγκαταστάσεων θα μπορεί να υποδεχτεί πλοία χωρητικότητας έως 260.000 κ.μ  (από 180.000 κ.μ σήμερα) και θα μπορεί να καλύπτει το 90% που ενεργού στόλου. Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης, ενεργοποιείται ο εξαγωγικός ρόλος της χώρας. Από τα 7 δισ. κ.μ φυσικού αερίου που έρχονται ετησίως, τα  2 δισ.  προορίζονται για ελληνική αγορά και τα 5 δισ. οδεύουν για την αφορά των Βαλκανίων και τη Ρωσία.  Η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας συμπίπτει και με τις αλλαγές στην μετοχική σύνθεση του ΔΕΣΦΑ, μετά την ιδιωτικοποίηση, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα περνά στα χέρια των SnamFluxys και Enagas.