Άνοιξε σήμερα η πολυαναμενόμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Ωστόσο, για τις κατηγορίες του νόμου 1 και 2 – δηλαδή για τα ειδικά κτίρια, εντός ή εκτός σχεδίου, όπως διατηρητέα, βιομηχανικά, τουριστικά κ.ά. – η ηλεκτρονική υποβολή θα μπορεί να πραγματοποιείται και με τον συμβατικό τρόπο έκδοσης έως και τις 30 Νοεμβρίου. Αυτό αποφασίστηκε προκειμένου αφενός να δοθεί στις πολεοδομίες ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής και αφετέρου να μπορέσουν να διεκπεραιωθούν άδειες, η έκδοση των οποίων είχε ξεκινήσει αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. 

Έτσι, από σήμερα, μόνο ηλεκτρονικά διεκπεραιώνονται άδειες για κτίρια της κατηγορίας 3 που αφορούν κατοικίες έως 2.000 τ.μ.  Τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, το οποίο λειτουργεί πιλοτικά από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) κ. Γιώργος Στασινός. Το ΤΕΕ έχει αναλάβει την λειτουργία του συστήματος.

«Επειδή ο κ. Γιάννης Μανιάτης (σ.σ. τέως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας) θα σπεύσει να μας διαψεύσει, λέγοντας ότι το σύστημα είχε υιοθετηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, θα σας πω ότι τότε προβλεπόταν μόνο η υποβολή της αίτησης και όχι η έγκριση της άδειας. Εμείς φέραμε νέο νόμο  και κάναμε ριζικές αλλαγές», επεσήμανε ο κ. Σταθάκης.

Το σύστημα είχε θεσμοθετηθεί από το 2013, ωστόσο εκκρεμούσε η έκδοση μιας υπουργικής απόφασης, γεγονός που είχε παγώσει την εφαρμογή του, η οποία είχε ξεκινήσει πιλοτικά σε έξι πολεοδομίες της χώρας.  Όπως ανέφερε ο κ. Στασινός, τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά καθώς από τις 9.00 σήμερα το πρωί έως τις 11.30, είχαν υποβληθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα, 169 αιτήσεις για εργασίες μικρής κλίμακας, 11 δηλώσεις για αναθεώρηση αδειών και 28 βεβαιώσεις για όρους δόμησης. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ,  πρόκειται για μία σημαντική μεταρρύθμιση που δίνει θετικό μήνυμα και στους επενδυτές. 

Όσο για το πληροφοριακό σύστημα για τα αυθαίρετα, η σχετική πλατφόρμα θα λειτουργήσει και πάλι από το ΤΕΕ, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, και αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές του 2019. Το συγκεκριμένο σύστημα φιλοδοξεί να καταγράψει ηλεκτρονικά όλη τη νέα γενιά αυθαιρέτων.  Το μεγάλο στοίχημα για το ΥΠΕΝ  είναι οι πολεοδομίες να μην θέσουν εμπόδια στην εφαρμογή του νέου συστήματος. Με την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών   οι πολίτες θα πάψουν να επισκέπτονται τις πολεοδομίες και έτσι θα μπει φρένο σε παραβατικές συμπεριφορές και θα ενισχυθεί η διαφάνεια.