Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διατύπωσε εναντίον των εφημερίδων «Το Βήμα» και «ΤΑ ΝΕΑ» κάποιες πρωτοφανείς κατηγορίες, όπως ότι ανήκουν «στα σκουπίδια της ενημέρωσης». Και ένα άλλο κυβερνητικό στέλεχος, ο Θανάσης Καρτερός, με ένα λούμπεν λεκτικό ύφος που δεν ταιριάζει σε μορφωμένους ανθρώπους, υποστήρξε ότι οι εφημερίδες αυτές «έγιναν υπηρέτρια του αφεντικού τους»!
Και γιατί άραγε διατυπώνονται αυτές οι πρωτοφανείς κατηγορίες; Γιατί οι παραπάνω εφημερίδες κατακρίνουν συστηματικά και τεκμηριωμένα τις πολιτικές πρακτικές, τις απόψεις και την ηθική της παρούσης κυβέρνησης (όπως κάνουν όλες οι σοβαρές εφημερίδες στον κόσμο).
Οχι, μας λένε τα δύο παραπάνω κυβερνητικά στελέχη! Αυτό δεν είναι ανεκτό, κυρίως γιατί οι εφημερίδες τούτες έχουν μεγάλη κυκλοφορία και επηρεάζουν την ελληνική κοινωνία με τις «κακές» τους απόψεις (σύμφωνα βεβαίως με την κυβέρνηση)!
Και όλα αυτά –που παραπέμπουν στον Μεσαίωνα –μας θυμίζουν περίεργα τον Μπέρτολτ Μπρεχτ. Τι εννοώ; Το 1953 η τότε ολοκληρωτική κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας δεν εμπιστευόταν πια τους καθημερινούς ανθρώπους. Δεν θα ήταν εν τοιαύτη περιπτώσει ευκολότερο, ρωτούσε ειρωνικά ο Μπρεχτ, να διαλύσουμε τον λαό και να «διορίσει» η κυβέρνηση έναν άλλο λαό; («Η λύση»).
Υπό αυτήν την έννοια –και υιοθετώντας την ανωτέρω «μπρεχτική ειρωνεία» –θα ρωτούσα και εγώ το ακόλουθο πράγμα:
Μήπως θα έπρεπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Θανάσης Καρτερός να «διορίσουν» τους δικούς τους δημοσιογράφους στο «Βήμα» και στα «ΝΕΑ», ώστε να είναι σίγουρο και εξασφαλισμένο ότι αυτοί θα επαινούν δουλικά και αναξιοπρεπώς τις κυβερνητικές απόψεις και τον Πρωθυπουργό;
Το συμπέρασμα; Είναι σαφές ότι με τέτοιες επικίνδυνες πρακτικές πλήττεται βάναυσα η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα!
Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ