Βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού με έντονα προβλήματα στον χώρο της Υγείας, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες της ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου να δείξει ότι ακόμη και αν δεν βαίνουν όλα καλώς, επιτυγχάνεται πρόοδος.
Δυστυχώς, η καθημερινότητα δείχνει ότι όχι μόνο δεν σημειώνεται πρόοδος, τουναντίον, η οπισθοδρόμηση είναι εμφανής. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, δεδομένων των τραγικών –ίσως χειρότερων από ποτέ –ελλείψεων γιατρών, νοσηλευτών και ιατροφαρμακευτικού υλικού. Οι θέσεις αδειάζουν κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων, αλλά δεν καλύπτονται. Η δε χρηματοδότηση των νοσοκομείων, τα οποία εν μέσω ύφεσης καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες του συνόλου των πολιτών, είναι εξαιρετικά χαμηλή. Ακόμη και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης παρέχονται αποκλειστικά από τα νοσοκομεία και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς και άλλους ειδικούς επιστήμονες, ελλείψει μονάδων. Ωστόσο, συμβάσεις δεν έχουν ακόμη συναφθεί και βεβαίως αυτό δεν είναι δυνατόν έως ότου ισχύσει ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα θέματα που συζητούνται αυτή την περίοδο είναι να καταβάλλουν όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ την ίδια συμμετοχή για υπηρεσίες υγείας, ανεξάρτητα από το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών τους. Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι που προέρχονται από τον ΟΓΑ να μην καταβάλλουν μεγαλύτερη συμμετοχή τόσο στις κλινικές για το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο (οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ έχουν 50% συμμετοχή και οι άλλοι 30%) και το ημερήσιο νοσήλιο (οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ έχουν 20% συμμετοχή και οι άλλοι ασφαλισμένοι 10%).
Το καλοκαιρινό ένθετο Υγείας του «Βήματος» φιλοξενεί συνέντευξη του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη, ο οποίος μιλά για τις τρεις βασικές αρχές που διέπουν τη διοίκηση και τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του Οργανισμού.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος μιλά για τον Ιατρικό Τουρισμό. Εναν πολύ σημαντικό και εν δυνάμει προσοδοφόρο τομέα, με τον οποίο ελάχιστα ασχολούμαστε στην Ελλάδα, μολονότι η χώρα μας διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξή του.
Ο κ. Πέτρος Λυμπερίδης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, μιλά για την ανεργία που μαστίζει τους φυσικοθεραπευτές στην Ελλάδα, παρά την υψηλή επιστημονική τους επάρκεια, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΕΗΤ κ. Δημήτρης Πετρόπουλος για την απόφαση του υπουργείου Υγείας να απαγορεύσει το άτμισμα στους δημόσιους χώρους.
Σημαντικό είναι το άρθρο του αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρου Κωλέτη. Σημειώνει ότι το ουσιαστικό πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι ο πολύ χαμηλός πλέον κλειστός προϋπολογισμός για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, ο οποίος θα πρέπει να παραμείνει σταθερός στα 1,945 εκατ. ευρώ ως το 2018. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα –συνεχίζει –δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός για το φάρμακο δεν επαρκεί, αφού η υπέρβαση σε μηνιαία βάση μόνο στην εξωνοσοκομειακή αγορά φαίνεται να ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ. Για τις εξελίξεις στην καρδιοχειρουργική μιλά ο διακεκριμένος καρδιοχειρουργός κ. Στρατής Παττακός, ενώ ο χειρουργός γυναικολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αλέξανδρος Μορτάκης απαντά σε ερωτήματα που κάνουν οι γυναίκες όταν διαγιγνώσκονται με τον ιό HPV.
Το ένθετο Υγείας περιλαμβάνει και άλλα σημαντικά θέματα, όπως άρθρο για την ανοσοθεραπεία στην αντιμετώπιση του καρκίνου από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολόγων – Ογκολόγων κ. Πάρι Α. Κοσμίδη. Για την Πολλαπλή Σκλήρυνση γράφει η διευθύντρια της Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι» κυρία Μαρία Μαλτέζου.
Ο χειρουργός ενδοκρινολόγος κ. Κυριάκος Βαμβακίδης γράφει για τις επανεπεμβάσεις σε νεοπλάσματα θυρεοειδούς αδένα, ο ειδικός πνευμονολόγος-φυματιολόγος κ. Ελευθέριος Μ. Βρουβάκης γράφει για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ή αλλιώς και νόσο των καπνιστών, ο θωρακοχειρουργός κ. Κοσμάς Ηλιάδης για τα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής θωρακοχειρουργικής και ο φυσικοθεραπευτής κ. Θεοφάνης Μουντζούρης για την αντιμετώπιση των οστικών οιδημάτων.


Διαβάστε επίσης:

Σ. Μπερσίμης: «Θα απαλύνουμε την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών στα φάρμακα»

H ανοσοθεραπεία στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Αλ. Μορτάκης: «Ο προληπτικός έλεγχος και το εμβόλιο ασπίδα για τον HPV»

Το κλειδί για την αναχαίτιση της πολλαπλής σκλήρυνσης είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση

Yγιής ανάπτυξη και εξωστρέφεια

Εκστρατεία για τον διαβήτη

Διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης για αναπνευστικές παθήσεις

Στρατής Παττακός: «Υπάρχει εναλλακτική στις επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς»

«for HER»: μια καμπάνια για Εκείνη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ