75 χρόνια Jeep: Μαθήματα SUV ιστορίας

Jeep: τέσσερα γράμματα που για πολλούς ανθρώπους στον κόσμο είναι συνυφασμένα με την πιο αυθεντική πλευρά της αμερικανικής κουλτούρας.

Jeep: τέσσερα γράμματα που για πολλούς ανθρώπους στον κόσμο είναι συνυφασμένα με την πιο αυθεντική πλευρά της αμερικανικής κουλτούρας. Οπως κάθε φίρμα, η Jeep γνώρισε εποχές δόξας και λιγότερο φωτεινές περιόδους, συμπληρώνοντας σήμερα τα 75 της χρόνια. Ως προσκεκλημένοι της Jeep στη Utah των ΗΠΑ, όπου επέλεξε να γιορτάσει τα γενέθλιά της, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από πρώτο χέρι την ιστορία της οδηγώντας μοντέλα από το αρχέτυπο Willys MB ως το σύγχρονο Wrangler.
Παρά το γεγονός ότι το Willys MB δείχνει εξωτερικά ακριβώς όπως θα περίμενε κανείς από ένα Jeep του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν βρεθείς στη θέση του οδηγού, με έκπληξη θα διαπιστώσεις ότι το τιμόνι διαθέτει υποβοήθηση, η μετακίνηση είναι άνετη και πολύ περισσότερο «πολιτισμένη» απ’ ό,τι θα μπορούσες ποτέ να υποθέσεις, ενώ ο ήχος του κινητήρα ακούγεται πολύ καλύτερος, από εκείνον τον βόμβο που θυμόμαστε στις πολεμικές ταινίες εποχής.
Συνεχίζουμε τη βιωματική μας εμπειρία με το μοντέλο που πήρε το παρατσούκλι «Grand Daddy» και θυμίζει ελάχιστα τη δωρικότητα του ΜΒ. Ο λόγος για το επιβλητικό Grand Wagoneer, το οποίο με επενδύσεις από δέρμα και ξύλο αποπνέει την υπερβολή που το καθιέρωσε ως ένα από τα αγαπημένα τετράτροχα των celebrities τη δεκαετία του ’80.
Παρά το ταιριαστό τοπίο για την Jeep, η Utah δεν είναι το πραγματικό «σπίτι» της φίρμας. Η ιστορία της ξεκίνησε σχεδόν 2.750 χλμ. μακριά, στο Toledo του Ohio, όπου κατασκευάστηκε το Willys MB. Η Willys-Overland ήταν η μία από τις δύο εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του τότε αμερικανικού υπουργείου Πολέμου να υποβάλουν σχέδια για ένα Ελαφρύ Οχημα Αναγνωρίσεως. Το τετράτροχο που προέκυψε ήταν το Willys MB.
Οσο για την ονομασία «Jeep», ορισμένοι θεωρούν ότι προήλθε από τα αρχικά γράμματα των λέξεων «General Purpose», ωστόσο η επικρατέστερη και πιο διασκεδαστική εκδοχή είναι ότι η Jeep χρωστάει το όνομά της στον Ευγένιο το τζιπ (Eugene the Jeep), το ακαθορίστου συνομοταξίας συμπαθές τετράποδο που συντρόφευε τον Ποπάι στις περιπέτειές του και μπορούσε να τηλεμεταφέρεται, μια ικανότητα που οδήγησε τους αμερικανούς στρατιώτες να κολλήσουν σε αυτά τα οχήματα το συγκεκριμένο παρατσούκλι.
Οταν ο πόλεμος τελείωσε, η ιδέα κατασκευής ενός τετρακίνητου οχήματος ήταν ιδιαίτερα ελκυστική και έτσι, αντί η Overland-Willys να θέσει σε απραξία τις γραμμές παραγωγής των στρατιωτικών της οχημάτων, ρίσκαρε κατασκευάζοντας ένα τετρακίνητο «Jeep» προς… μαζική κατανάλωση τo οποίo ονόμασε CJ-2A.
Διαφημίζοντάς το ως «Civilian Jeep» το CJ-2A καθιερώθηκε ως κάτι περισσότερο από μια απλά τροποποιημένη εκδοχή του MB. Διέθετε πέμπτη πόρτα, ρεζέρβα και καλύτερο κιβώτιο ταχυτήτων αλλά και μεγαλύτερα φωτιστικά σώματα τα οποία για να «χωρέσουν» σμίλεψαν το χαρακτηριστικό μοτίβο της σημερινής γρίλιας της Jeep.
Μέσα σε λίγες δεκαετίες η φίρμα θα δημιουργήσει μια πλήρη γκάμα από τετρακίνητα οχήματα τα οποία κάλλιστα θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την «πατρότητα» πολλών σημερινών SUV. Τυπικό παράδειγμα το Willys Wagon του 1946, το οποίο φιλοξενώντας πίσω από το ατσάλι των επιφανειών του επτά καθίσματα – εκ των οποίων τα έξι αφαιρούμενα – θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί το πρώτο Sport Utility Vehicle. Αν και η ιδέα της τετρακίνησης σε ένα station wagon για αστική χρήση αποτελούσε κάτι το αδιανόητο πριν από το 1949 παραπέμποντας αυτομάτως σε αγροτικές εργασίες, η Jeep το τόλμησε παρουσιάζοντας το τετρακίνητο Wagon.
Tο CJ-5 του 1955 μπορεί να αξιώσει τον τίτλο του πρώτου τετρακίνητου οχήματος ελεύθερου χρόνου, ενώ τα Wagoneer του 1963 και Grand Wagoneer του 1984 διεκδικούν από τα Range Rover την πατρότητα του είδους των πολυτελών 4Χ4.
Για πολλά χρόνια ωστόσο η Jeep παρέμενε στην Ευρώπη ως εναλλακτική λύση, με προφανέστερη επιλογή τη βρετανική Land Rover, ως τουλάχιστον τις αρχές της δεκαετίας του ’90, οπότε το Cherokee, κατάφερε να καθιερώσει την αμερικανική φίρμα εξασφαλίζοντάς της πιστό κοινό. Ακολούθησαν το σπαρτιατικής λογικής Wrangler και το Grand Cherokee, τα οποία έγραψαν τη δική τους ιστορία σε ευρωπαϊκό έδαφος. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 το μέλλον της Jeep δεν προοιωνιζόταν λαμπρό καθώς οι απαρχές της πιστωτικής κρίσης αλλά και το γεγονός ότι το Patriot δεν μπορούσε να συγκριθεί ή να επαναλάβει την επιτυχία των εμβληματικών μοντέλων του παρελθόντος ροκάνιζαν τη βιωσιμότητα της εταιρείας.
«Σκεφτόμασταν ακόμη και να αποσυρθούμε από ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές» δηλώνει ευθαρσώς ο Steve Zanlunghi, επικεφαλής της Jeep σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.
«Οταν επανήλθαμε από τη χρεοκοπία, η Jeep είχε απομακρυνθεί πολύ από τις ρίζες της. Οταν έφυγα από τις ΗΠΑ, το 2012, η εικόνα της φίρμας στη συνείδηση πολλών Ευρωπαίων βρισκόταν χαμηλότερα από το αναμενόμενο».
Το δυναμικό επαναλανσάρισμα της μάρκας οφείλεται στην επιμονή των στελεχών της και στα νέα της προϊόντα.
«Το Renegade είναι υπεύθυνο για την επιτυχία. Αν και δεχθήκαμε αρκετές κριτικές, είναι αδιαμφισβήτητα το ικανότερο SUV στην compact κατηγορία. Επίσης τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι πολλοί από τους αγοραστές του επιλέγουν την τετρακίνητη έκδοση, για αυτό και το επόμενο μοντέλο μας θα βασίζεται ακριβώς στις ίδιες αρχές με το Renegade. Πιστό στις ρίζες του και το ικανότερο της κατηγορίας» υπογραμμίζει ο S. Zanlunghi.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σχέδια της Jeep, στο άμεσο μέλλον αναμένονται τα ανανεωμένα Cherokee και Grand Cherokee, ενώ ως το 2018 θα λανσαριστεί η νέα γενιά του Wrangler αλλά και μια νέα εκδοχή του Grand Wagoneer η οποία θα τοποθετηθεί στην κορυφή της γκάμας. Ως το τέλος του 2020 θα δούμε και μια pick-up εκδοχή του νέου Wrangler.
Οσο για την ενασχόληση με την υβριδική τεχνολογία, όπως σημειώνει αποστομωτικά ο S. Zanlunghi: «Κανένας πελάτης μας δεν μας ζήτησε ποτέ να κατασκευάσουμε υβριδικά και ηλεκτρικά Jeep. Αν μας ζητηθεί, μπορούμε να το κάνουμε, με δεδομένο ότι έχουμε όλη την απαιτούμενη τεχνολογία στον όμιλο. Απλώς πρώτα πρέπει να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ζήτηση».
Οπως εξηγεί ο ίδιος: «Ως τη συγχώνευση με τη Fiat κατασκευάζαμε αυτοκίνητα έχοντας στο μυαλό μας μόνο τις ΗΠΑ. Δεν καταλαβαίναμε σε τι ακριβώς χρησιμεύουν όλα αυτά τα περί εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Μάλιστα υπάρχει και ένα αστείο που συνηθίζαμε να λέμε στο παρελθόν με τους αντιπροσώπους μας: στην Jeep δεν μετράμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε γραμμάρια αλλά σε κιλά!». Ανεξαρτήτως της τεχνολογικής ταυτότητας των Jeep του μέλλοντος, όπως υπογραμμίζει ο S. Zanlunghi, «βρισκόμαστε καθ’ οδόν προς την ανάκαμψη. Είναι απλώς θέμα χρόνου».

Νέα εποχή Jeep στην Ελλάδα
«Στην Ελλάδα η Jeep έχει κατακτήσει την αναγνώριση και την αγάπη που της αναλογεί πρωταγωνιστώντας στην κατηγορία των premium αυτοκινήτων για περισσότερα από δέκα χρόνια» επισημαίνει ο κ. Ανδρέας Σουλουτζιδάκης, γενικός διευθυντής της Lancia-Jeep Ελλάς. «H Jeep είναι μια θρυλική μάρκα που αντικατοπτρίζει έναν δραστήριο, ανεξάρτητο και δυναμικό τρόπο ζωής. Είναι αυτή ακριβώς η ιδιαιτερότητα που ανάγει την Jeep σε σύμβολο, κάτι που δεν συμβαίνει με καμία άλλη μάρκα. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι αυτή που δημιούργησε την πιο συναρπαστική κατηγορία αυτοκινήτων στον κόσμο! Τα τετρακίνητα οχήματα ελεύθερου χρόνου, χωρίς συμβιβασμούς σε θέματα άνεσης.
Η έλευση του νέου Renegade σηματοδότησε μια νέα εποχή για τη μάρκα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όπου σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 115% το 2015. Mε κινητήρες 1.4 βενζίνης και 1.6 diesel και με τιμές που ξεκινούν από 19.900 ευρώ, το νέο Jeep Renegade απευθύνεται πλέον σε ένα εξαιρετικά διευρυμένο πελατολόγιο. Αλλάζοντας τους κανόνες στην κατηγορία του και θέτοντας νέα στάνταρντ απόδοσης και οδηγικής συμπεριφοράς το Renegade προσφέρει τις κορυφαίες εκτός δρόμου ικανότητες που περιμένει κανείς από ένα όχημα Jeep. Σε ό,τι αφορά το μέλλον, το νέο Renegade και η πλήρως ανανεωμένη γκάμα μοντέλων της Jeep μάς δημιουργούν ιδιαίτερη αισιοδοξία και εξαιρετικές προοπτικές για την πορεία της μάρκας στην ελληνική αγορά».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Autohub
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ο πίνακας που «γέρνει» Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι φρόντισε να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη γύρω από τα νέα, υπερσύγχρονα συστήματα που κρατούν ανέπαφα τα έργα τέχνης,... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk