Υλικά (για 4 άτομα)

100 γρ. βούτυρο αγελάδος

400 γρ. φινόκιο (μαραθόριζα), σε χονδρά κομμάτια

150 γρ. πράσο, μόνο το λευκό μέρος, σε χονδρά κομμάτια

1 κλωνάρι σέλερι, σε χονδρά κομμάτια

150 γρ. πατάτες, μεσαίου μεγέθους, σε χονδρά κομμάτια

500 ml γάλα

500 ml ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου

χυμό από 1 λεμόνι

1 πορτοκάλι, 1 λεμόνι, 1 λάιμ, 1 γκρέιπφρουτ, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

100 ml έ.π. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

4 φιλέτα σολομού (γύρω στα 170 γρ. το καθένα)

Εκτέλεση

Κρέμα φινόκιο. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το φινόκιο, το πράσο, το σέλερι και τις πατάτες ώσπου να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το γάλα και τον ζωμό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σωθούν τα υγρά τους. Τα περνάμε από μπλέντερ και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι, πιπέρι και λίγο χυμό λεμονιού.
Σολομός. Σε ένα τηγάνι κατάλληλο και για τον φούρνο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, ψήνουμε τα φιλέτα του σολομού, για 3 λεπτά από την κάθε πλευρά. Μεταφέρουμε το τηγάνι στον φούρνο και ψήνουμε για 7 λεπτά στους 180°C.

Σερβίρουμε στα πιάτα, στρώνοντας κάτω την κρέμα φινόκιο και από πάνω τον σολομό. Στολίζουμε με τα φιλέτα από τα εσπεριδοειδή και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016.