Τα υπόγεια ρεύματα που ήδη άρχισαν να κινούνται στο παρασκήνιο σε συνδυασμό με το ποια θα είναι η συμμετοχή των μελών, φίλων και ψηφοφόρων της ΝΔ αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ιστορικών και έμπειρων παραγόντων, να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την εκλογή του νέου αρχηγού της συντηρητικής παράταξης την προσεχή Κυριακή 22 Νοεμβρίου. Στο παρασκήνιο κυοφορούνται ενδιαφέρουσες συμμαχίες και αναδιατάσσονται στρατηγικές λίγο προτού ολοκληρωθεί η κούρσα της διαδοχής που ανατρέπουν τις αρχικές εκτιμήσεις πολλών και δίνουν στην αναμέτρηση αμφίρροπο χαρακτήρα.
Το άγχος της συμμετοχής


Η εκτίμηση όλων είναι ότι η μάχη για την εκλογή του προέδρου της ΝΔ θα κριθεί στον δεύτερο γύρο της 29ης Νοεμβρίου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Πλέον η προσοχή όλων στρέφεται στην αύξηση του ενδιαφέροντος των ψηφοφόρων της ΝΔ ώστε να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία καθώς υπάρχει ο φόβος της χαμηλής συμμετοχής.
Μέχρι στιγμής διαπιστώνεται έλλειψη κινήτρου για συμμετοχή, αλλά θα δοθεί μεγάλος αγώνας την τελευταία εβδομάδα για να αυξηθεί το ενδιαφέρον ώστε να προσέλθουν όλο και περισσότεροι ψηφοφόροι στις κάλπες. Και αυτό διότι η αυξημένη συμμετοχή θα δώσει και μεγαλύτερη νομιμοποίηση στον νέο αρχηγό.
Η απογοήτευση είναι έκδηλη σε όλο το φάσμα της ΚΟ της ΝΔ καθώς το κόμμα για πρώτη φορά οδηγείται σε εκλογή αρχηγού χωρίς να έχει συζητήσει πολιτικά, ενώ δεν συνεδρίασε ούτε ένα κομματικό όργανο για να μιλήσουν οι υποψήφιοι.
Κοινή συνισταμένη πολλών στελεχών είναι ότι ο ευτελισμός της εκλογικής διαδικασίας σημαίνει απαξίωση της ΝΔ και γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση για να αυξηθεί η συμμετοχή. Και αυτό διότι η χαμηλή συμμετοχή θα αποτελέσει, όπως αναφέρουν και ιστορικά στελέχη του κόμματος, «θανάσιμη ήττα» συνολικά για την παράταξη.
Ηδη εισήλθαμε στη φάση της «μάχης των εντυπώσεων» με δηλώσεις στήριξης από βουλευτές προς υποψήφιους αρχηγούς. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πορεύεται έχοντας κυρίως τη στήριξη κομματικών στελεχών και παραγόντων ανά την επικράτεια και μεγάλου τμήματος των καραμανλικών, ενώ και ο Κώστας Καραμανλής τον θεωρεί την καλύτερη υποψηφιότητα, αν και παραμένει αποστασιοποιημένος. Δίπλα του είναι πολλά στελέχη όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, διακριτικά η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Γιώργος Βλάχος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κ.ά.
Ο Αδωνις Γεωργιάδης στηρίζεται από ένα ευρύ δεξιό ακροατήριο και από στελέχη που αποτελούσαν διαχρονικούς υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που παρακολουθεί με ενδιαφέρον από το παρασκήνιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πιο διευρυμένη απήχηση στον χώρο του μεταρρυθμιστικού και φιλελεύθερου Κέντρου και σε πιο δυναμικά τμήματα της κοινωνίας.
Η κίνηση που προκαλεί μεγάλες συζητήσεις από προχθές είναι του Μάκη Βορίδη που δήλωσε την υποστήριξή του προς τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Ηδη υπήρξαν και αντιδράσεις, με τον κ. Γεωργιάδη να λέει: «Ολοι έλεγαν ότι είμαι υπαρχηγός του Βορίδη αλλά τελικά αυτός είναι υπαρχηγός του Τζιτζικώστα».
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται και άλλες δηλώσεις στήριξης προς τον κ. Τζιτζικώστα, από τον «καραμανλικό» Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, επί σειρά ετών διευθυντή του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Υπέρ του 37χρονου περιφερειάρχη αναμένεται να εκδηλωθούν και άλλα στελέχη με σημαντική επιρροή σε ειδικά κοινά που αποτελούν δεξαμενές της ΝΔ (π.χ. Εκκλησία και Στρατός), όπως ο πρώην ΓΓ της κυβέρνησης επί Αντώνη Σαμαρά Τάκης Μπαλτάκος.
Οι εκτιμήσεις


Οι εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα διαφέρουν. Στο στρατόπεδο του κ. Μεϊμαράκη επικρατεί σιγουριά και αυτοπεποίθηση (εσχάτως υπάρχει αγωνία) ακόμη και για επικράτηση από τον πρώτο γύρο ή έστω για πρωτιά με διαφορά άνω του 15% που θα μειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες να γίνει δεύτερος γύρος. Ανεμος αισιοδοξίας φυσάει στο επιτελείο του κ. Τζιτζικώστα και κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι η μεγάλη συμμετοχή και το άνοιγμα της διαδικασίας θα του δώσουν τη νίκη στον δεύτερο γύρο. Ηρεμος, αποφασιστικός και βέβαιος ότι θα περάσει στον δεύτερο γύρο είναι ο κ. Μητσοτάκης. Χωρίς άγχος είναι ο κ. Γεωργιάδης, που επιμένει ότι θα κάνει την έκπληξη.
Το ενδιαφέρον είναι ότι παρασκηνιακά έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το δίλημμα του δεύτερου γύρου. Μάλιστα αρκετά στελέχη που θεωρούν ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι πρώτος προκρίνουν να συνασπιστούν οι άλλοι τρεις, όποιος και αν είναι δεύτερος, ώστε να υπάρξει η αντιπαράθεση του παλαιού με το νέο.

Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΕΛΚ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τις εσωκομματικές διαδικασίες στη ΝΔ. Αυτό που ζητεί η ηγεσία του ΕΛΚ είναι μια δυνατή και ενωμένη Κεντροδεξιά την επομένη των εκλογών ώστε να μπορέσει να εγγυηθεί τη στήριξη και εφαρμογή και του τρίτου προγράμματος, ακόμη και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο δεν διανοούνται ότι η ΝΔ θα ξαναμπεί σε αντιμνημονιακή ρότα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ