ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

½ κιλό άσπρα φασόλια μεσαίου μεγέθους, μουλιασμένα αποβραδίς και στραγγισμένα

1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες

1 κ.γ. ζάχαρη

1 κλωνάρι σέλινο, σε μικρά κομμάτια

2-3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες

αλάτι, πιπέρι

χυμό από 1 λεμόνι

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

2-3 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη, τα φυλλαράκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, βάζουμε τα φασόλια να πάρουν μια βράση και πετάμε το πρώτο νερό. Κρατάμε τα φασόλια στην άκρη.

Στην ίδια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε τα φασόλια, τη ζάχαρη, το σέλινο και το σκόρδο. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να τα καλύψει. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Αν τα φασόλια δεν έχουν βράσει καλά, συνεχίζουμε το βράσιμο για λίγο ακόμη προσθέτοντας ζεστό νερό.

Δυναμώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε τη φασολάδα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Μόλις αρχίσει η φασολάδα να χυλώνει και να μην έχει πολλά υγρά, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και ρίγανη και σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.