Ο διαγωνισμός «Astronomy Photographer of the Year» διοργανώνεται για έκτη συνεχή χρονιά από το Βασιλικό Αστεροσκοπείο της Βρετανίας στο Γκρίνουιτς. Το Αστεροσκοπείο καλεί τους απανταχού «αστροφωτογράφους» – επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους, επιστήμονες και απλούς «πολίτες της επιστήμης» – να παρουσιάσουν μοναδικές εικόνες που σχετίζονται με την Αστρονομία και την αστρονομική παρατήρηση. Η διοργάνωση, η οποία γίνεται με χορηγό επικοινωνίας το περιοδικό του BBC «The Sky at Night», έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δημοφιλής. Προσελκύει υποψηφιότητες από όλον τον κόσμο και έχει προβεί στην έκδοση μιας σειράς επιτυχημένων βιβλίων τα οποία, αν και προσφέρονται ιδιαίτερα για να τα ξεφυλλίζει κάποιος χαζεύοντας τις εικόνες τους, ξεφεύγουν από τη συνηθισμένη έννοια του «coffee table book».
Τα βραβεία, τα οποία συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα, απονέμονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: Γη και Διάστημα, Το ηλιακό μας σύστημα, Βαθύ Διάστημα και Νεαρός φωτογράφος Αστρονομίας της χρονιάς. Από τους νικητές της  κάθε κατηγορίας η κριτική επιτροπή επιλέγει τον τελικό νικητή, ο οποίος και χρίζεται ο «Καλύτερος φωτογράφος Αστρονομίας» της χρονιάς. Παράλληλα απονέμονται τρία ειδικά βραβεία, ένα για τις φωτογραφίες που απεικονίζουν και ανθρώπους, ένα για τον πρωτοεμφανιζόμενο φωτογράφο της χρονιάς και ένα για τις φωτογραφίες που έχουν ληφθεί με ρομποτικό τηλεσκόπιο.
Οι «φιναλίστ» του διαγωνισμού για το 2014 ανακοινώθηκαν μέσα στο καλοκαίρι και εδώ παρουσιάζουμε μερικές από τις φωτογραφίες τους μαζί με τα σχόλια των κριτών του Βασιλικού Αστεροσκοπείου που τις επέλεξαν. Οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 19 Σεπτεμβρίου και από την ίδια ημερομηνία τα καλύτερα έργα θα παρουσιαστούν όπως κάθε χρόνο σε έκθεση στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο στο Γκρίνουιτς. Η προθεσμία για τις αιτήσεις συμμετοχής φυσικά έχει «κλείσει», αν θέλετε όμως προλαβαίνετε να πείτε στους κριτές τη γνώμη σας επιλέγοντας την αγαπημένη σας φωτογραφία στη σελίδα του Royal Observatory στο Facebook ή στο Twitter.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ