Με την κατάληψη δύο πόλεων στο ανατολικό τμήμα του Ιράκ συνεχίζουν την ταχεία επέλασή τους οι τζιχαντιστές της ISIL, ενώ η Βαγδάτη -την οποία έχουν βάλει στο στόχαστρο- μοιάζει να βρίσκεται σε παράλυση. Στη μάχη εναντίον των σουνιτών τζιχανιστών φέρεται, σύμφωνα με αναφορές, να ρίχνεται και το (σιιτικό) Ιράν, στέλνοντας τρία τάγματα σε υποστήριξη των ιρακινών δυνάμεων.

Η ανησυχία του Ιράν είναι τέτοια, ώστε αξιωματούχοι στην Τεχεράνη υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται ακόμη και συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, και οι ΗΠΑ εξετάζουν πώς θα δράσουν, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχομενα πλην χερσαίας επέμβασης.

Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας που επικαλείται το Reuters, το πρωί της Παρασκευής ο έλεγχος των πόλεων Τζαλάουλα και Σααντίγια, στην ανατολική επαρχία της Ντιγάλα, είχε πέσει στους τζιχανιστές. Οι ένοπλοι είχαν πάρει επίσης τον έλεγχο και γύρω χωριών.

Από θέσεις στην κοντινή Μουκνταντίγια, το ιρακινό πυροβολικό επιχειρούσε εναντίον τους. Μέσα στη Τζαλάουλα, σύμφωνα με τις αναφορές, οι κούρδοι μαχητές πεσμέργκα είχαν ενισχύει την περιφρούρηση των γραφείων των κουρδικών πολιτικών κομμάτων και οι ένοπλοι της ISIL δεν συγκρούστηκαν μαζί τους.

Παράλληλα, η ανησυχία και στο γειτονικό σιιτικό Ιράν για την ενίσχυση της σουνιτικής οργάνωσης στη δυτική του «γειτονιά» είναι έντονη.

Όπως υποστηρίζει μάλιστα η Wall Street Journal επικαλούμενη ιρανούς αξιωματούχους, έχουν ήδη κινητοποιηθεί τρία τάγματα των Κουντς στο ιρακινό έδαφος για την μάχη εναντίον της ISIL.

Το Ιράν ίσως εξετάσει ακόμη και «συνεργασία με το διάβολο» -τις ΗΠΑ

Η ανησυχία της Τεχεράνης φτάνει σε τέτοιο σημείο που ίσως φτάσει ακόμη και να συνεργαστεί με τον «αμερικανικό διάβολο».

Υψηλόβαθμος ιρανός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters υποστηρίζει ότι η ιδέα συνεργασίας με την Ουάσινγκτον στην υποστήριξη της Βαγδάτης συζητείται εσωτερικά στην Τεχεράνη.

Ο αξιωματούχος δεν γνώριζε εάν το ενδεχόμενο είχε συζητηθεί και με «κάποια άλλη πλευρά». Η Τεχεράνη, ανέφερε, «έχει σημαντική επιρροή στο Ιράκ, τη Συρία και άλλες χώρες» και «μπορεί να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να τερματιστεί το αντάρτικο στην περιοχή».