«Αναλαμπή» της χειμερινής περιόδου αποτελεί το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, καθώς το μεσοδιάστημα που ακολούθησε τις αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ήταν απογοητευτικό για τις επιχειρήσεις της περιφέρειας. Ωστόσο, η ζήτηση έχει πέσει θύμα των φόρων, καθώς είναι σαφές ότι η εσωτερική αγορά δεν διαθέτει πλεόνασμα για την πρώτη απόδραση της χρονιάς.

Μειωμένη κατά 8% είναι η κίνηση εντός και εκτός Ελλάδας σε σχέση με πέρυσι, σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, επισημαίνοντας ότι και το 2013 ήταν μια χρονιά κάμψης σε σχέση με το 2012. Βασικοί λόγοι για την υποτονική κίνηση είναι η κρίση των καταναλωτών.

«Οι καταναλωτές έχουν εκταμιεύσει πολλά χρήματα για φόρους»
εξηγεί, τονίζοντας ότι η ελληνική ταξιδιωτική αγορά επηρεάζεται άμεσα. Η αγορά είναι «παγωμένη» καθώς διανύουμε μια μεταβατική περίοδο και τον πέμπτο κατά σειρά χρόνο ύφεσης στη χώρα. Παράλληλα, επισημαίνει ότι έχει περιοριστεί η αγορά ταξιδιών με πιστωτικές κάρτες καθώς η κυκλοφορία τους έχει μετριαστεί τα τελευταία χρόνια και από την αδυναμία των κατόχων να τις εξοφλήσουν.
Ως πόλοι λειτουργούν τα καρναβάλια που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια του τριημέρου, πέρα από την Πάτρα, σε πόλεις όπως το Ρέθυμνο, τα Χανιά, η Κοζάνη, η Ξάνθη, η Σύρος, η Μεσσήνη κ.ά. Ομως αυτά λειτουργούν περιορισμένα, γιατί οι πόλεις στις οποίες πραγματοποιούνται «δεν έχουν μεγάλο αριθμό κρεβατιών», αναφέρει ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ. Κατά συνέπεια, η πληρότητα στο δυναμικό «πάντα συμπληρώνεται» με επισκέπτες από όμορες περιοχές. Υπάρχει «μια μερική μετακίνηση», εξηγεί ο ίδιος, αναφερόμενος στη μειωμένη κατά 30% κίνηση στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ «δεν υπάρχουν έκτακτες πτήσεις».

Φιλοξενούμενοι


«Σχεδόν γεμάτα» είναι τα περισσότερα κεντρικά ξενοδοχεία στην πόλη της Πάτρας, σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αχαΐας κ. Νίκος Παπαλέξης, αναφερόμενος στο τριήμερο και την κορύφωση των εκδηλώσεων. Η δυναμικότητα των ξενοδοχείων της πόλης, μαζί με το Ρίο, υπολογίζεται στις 2.500 κλίνες, ωστόσο ο ίδιος εκτιμά ότι η προσέλευση θα κυμανθεί σε διπλάσιους επισκέπτες, καθώς πολλοί αναμένεται να φιλοξενηθούν σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια. Παράλληλα θα υπάρξουν πολλές μονοήμερες επισκέψεις από γειτονικές περιοχές.
Η ζήτηση επικεντρώνεται σε δύο διανυκτερεύσεις –αλλά και μία –από τις τρεις που ήταν παλαιότερα, συμπληρώνει ο κ. Παπαλέξης.
Ο προορισμός παρουσιάζει φθίνουσα πορεία από το 2009-2010 και μετά, μια και η τουριστική κίνηση συνδεόταν κατά κύριο λόγο με τον εσωτερικό τουρισμό, τον εμπορικό κόσμο και τα επαγγελματικά ταξίδια, τα οποία μειώθηκαν δραματικά τα τελευταία χρόνια. Πριν από το 2009 οι πληρότητες κυμαίνονταν σε ποσοστό 65%-70% και πλέον έχουν περιοριστεί σε 45%-50%.
Αυξημένη σε σχέση με πέρυσι και στο 100% είναι η πληρότητα στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου για το καρναβάλι, λέει η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού του Δήμου Ρεθύμνης κυρίαΠέπηΜπιρλιράκη – Μαμαλάκη. Για τη διοργάνωση διαμορφώθηκαν πακέτα από τοπικούς πράκτορες με τιμές από 90 ευρώ έως 300 ευρώ για το τριήμερο, τα οποία είχαν «πολύ μεγαλύτερη ανταπόκριση» από το αναμενόμενο. Για το καρναβάλι άνοιξαν επίσης δύο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με δυναμικότητα 700 κλινών και τη συνολική δυναμικότητα της πόλης να ανέρχεται στις 3.000 κλίνες, ενώ πολλοί επισκέπτες φιλοξενούνται σε σπίτια. Η ζήτηση επικεντρώνεται στις τρεις διανυκτερεύσεις, ενώ εφέτος παρατηρείται αυξημένη προσέλευση από την υπόλοιπη Ελλάδα και την Κύπρο.
Με αφορμή την κίνηση που δημιουργούν οι εκδηλώσεις για τις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα, η κυρία Μαμαλάκη επαναφέρει την πρόταση για τη «σχολική ανάπαυλα», λέγοντας ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί πιλοτικά σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Ηδη το Ρέθυμνο είναι σε επαφή με κολέγια της Ευρώπης για την ανάπτυξη αυτής της αγοράς.

«Δεν υπάρχει διάθεση για διακοπές»
Από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής εξαρτάται η κίνηση στο Πήλιο, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης, αναφέροντας ότι η ζήτηση στην αρχή της εβδομάδας ήταν μειωμένη κατά 40% σε σχέση με πέρυσι, παρότι υπάρχουν πολλές προσφορές σε καταλύματα. «Βασικός πελάτης στην περιοχή είναι ο Ελληνας» και «δεν υπάρχει διάθεση για διακοπές», καθώς και το μεσοδιάστημα που προηγήθηκε ήταν «πολύ ήπιο». Την ίδια ώρα «το υψηλό κόστος της ενέργειας καταδικάζει τους ξενοδόχους των ορεινών περιοχών» υπογραμμίζει, εστιάζοντας στην ανάγκη λειτουργίας του αεροδρομίου της Αγχιάλου και τον χειμώνα.

Το χιόνι σώζει την Αράχωβα
  • Με πληρότητα 80%-90% εκτιμά ότι θα κυλήσει το τριήμερο στην Αράχοβα ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αράχοβας κ. Γιάννης Γεωργακός εναποθέτοντας τις προσδοκίες του στο φρέσκο χιόνι και στη ζήτηση που παρατηρείται. Το χιονοδρομικό κέντρο θα αποτελέσει πόλο έλξης για αρκετούς επισκέπτες, μια και το προηγούμενο διάστημα δεν είχε αρκετή χιονόπτωση, διατηρώντας τη σεζόν ως τα τέλη Μαρτίου.
  • Την προτίμηση για τον προορισμό ενισχύει επίσης η κοντινή απόσταση από την Αθήνα περιορίζοντας το κόστος της μετάβασης.
  • Η κίνηση το τριήμερο μοιράζεται μεταξύ δύο και τριών διανυκτερεύσεων, με τις τιμές να ξεκινούν από 45 ευρώ το δίκλινο με πρωινό σε ξενοδοχεία τριών αστέρων και από 90 ευρώ στα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων. Ωστόσο η συνολική επίδοση της εφετινής χειμερινής περιόδου (2013-2014) παρουσιάζει κάμψη σε σχέση με την προηγούμενη (2012-2013).
  • Οπως σημειώνει ο κ. Γεωργακός, παρά την ικανοποιητική προσέλευση στις αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το μεσοδιάστημα ως το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας «οι πληρότητες ήταν πολύ χαμηλές». Μάλιστα περίπου δέκα ξενώνες δεν λειτούργησαν λόγω του μεγάλου κόστους του πετρελαίου θέρμανσης, λέει, προσθέτοντας ότι «η Αράχοβα είναι στην ίδια ζώνη επιδότησης με την Κέρκυρα και τη Χίο».

Αγκάθια τα διόδια και το πετρέλαιο
Το 30% των ξενοδοχείων στην ορεινή Αρκαδία απέφυγαν να λειτουργήσουν

«Καλό τριήμερο» κυρίως για την ορεινή Αρκαδία χαρακτηρίζει την αργία της Καθαράς Δευτέρας ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος, εκτιμώντας ότι η πληρότητα των μονάδων θα αγγίξει ποσοστό 85%-90%. Αν και υπάρχει το συγκριτικό πλεονέκτημα της κοντινής απόστασης από την Αθήνα, μετά την καλή κίνηση των Χριστουγέννων, το μεσοδιάστημα «ήταν απογοητευτικό ως ανησυχητικό», με αποτέλεσμα περίπου το ένα τρίτο των ξενοδοχείων της περιοχής «απέφυγαν να λειτουργήσουν». Τα διήμερα «ήταν πιο δύσκολα από πέρυσι» επισημαίνει ο κ. Μαρινάκος. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι στόχος είναι «να υπάρχει ικανή πληρότητα όλη τη σεζόν» και «όχι μόνο τα επίμαχα τριήμερα» καθώς, ακόμη και αν έχουν υψηλή κίνηση, τα έσοδα θα είναι μειωμένα στο τέλος της περιόδου. Αναφέρεται επίσης στην αύξηση των διοδίων από 4 Φεβρουαρίου, η οποία «σε πολλές περιπτώσεις καθιστά απαγορευτικό το διήμερο/τριήμερο». Ο ίδιος μάλιστα συγκρίνει το συνολικό κόστος της οδικής μετάβασης στην περιοχή με αυτό της αεροπορικής μετάβασης από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης στο αεροδρόμιο της Μεσσήνης. Ενώ η αύξηση των διοδίων προστίθεται σε μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της ηπειρωτικής χώρας, το κόστος πετρελαίου «είναι το δεύτερο μεγαλύτερο για τα ξενοδοχεία μετά το μισθοδοτικό κόστος» εξηγεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ