Ποσό 3,5 δισ. δολ. άντλησε η Σλοβενία με έκδοση 5ετών και 10ετών ομολόγων

Σε δημοπρασία ομολόγων πενταετούς και δεκαετούς διάρκειας εκφρασμένων σε δολάρια ΗΠΑ προχώρησε η Σλοβενία, καταφέρνοντας να αντλήσει συνολικά 3,5 δισ. δολάρια. Υποβλήθηκαν προσφορές συνολικού ύψους 16,4 δισ. δολ., ανοίγοντας, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών, για κοινοπρακτική έκδοση κρατικών ομολόγων στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, φέτος».

Σε δημοπρασία ομολόγων πενταετούς και δεκαετούς διάρκειας εκφρασμένων σε δολάρια ΗΠΑ προχώρησε η Σλοβενία, καταφέρνοντας να αντλήσει συνολικά 3,5 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του σλοβενικού υπουργείου Οικονομικών, αντλήθηκαν 1,5 δισ. δολαρια από την πώληση ομολόγων πενταετούς διάρκειας, το επιτόκιο των οποίων διαμορφώθηκε στο 4,275%. Το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων, συνολικής αξίας 2 δισ. δολαρίων, διαμορφώθηκε στο 5,48%.

Τα βιβλία προσφορών για τη διπλή έκδοση ομολόγων άνοιξαν τη Δευτέρα. Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι η συναλλαγή προσέλκυσε άμεσα ενδιαφέρον, μεταξύ και των Ευρωπαίων επενδυτών.

Υποβλήθηκαν προσφορές συνολικού ύψους 16,4 δισ. δολ., ανοίγοντας, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών, για κοινοπρακτική έκδοση κρατικών ομολόγων στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, φέτος».

Η ζήτηση ήταν υψηλή, παρά το ότι η Σλοβενία μείωσε σημαντικά το περιθώριο (spread) έναντι του αντίστοιχου αμερικανικού τίτλου στη διάρκεια των συναλλαγών.

Η αρχική απόδοση ήταν μεταξύ 3 και 3,125 ποσοστιαίων μονάδων. Μέσα σε λίγες ώρες από το άνοιγμα των βιβλίων οι προσφορές έφθασαν τα 12 δισ. δολάρια, επιτρέποντας τη μείωση της απόδοσης και στις δύο συναλλαγές στο 2,875%.

Καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον συνεχίστηκε ακόμη και μετά την έναρξη των συναλλαγών το πρωί στις ΗΠΑ η τελική απόδοση των σλοβενικών ομολόγων και στις δύο εκδόσεις διαμορφώθηκε στο 2,8% πάνω από την απόδοση των αμερικανικών ομολόγων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk