Αντιμέτωποι με τη δεύτερη χρεοκοπία…

Ολοι όσοι παρακολουθούν ημέρα με την ημέρα τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα

Αντιμέτωποι με τη δεύτερη χρεοκοπία… | tovima.gr
Ολοι όσοι παρακολουθούν ημέρα με την ημέρα τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα αναρωτιούνται πού μας οδηγεί με τη στάση του ο κ. Τόμσεν. Γιατί τρία χρόνια τώρα νοικοκυριά και επιχειρήσεις – η συντριπτική πλειοψηφία – και τους φόρους πληρώνουν και την παραγωγικότητα αύξησαν και θυσίες έκαναν. Το κυριότερο, πριν από μια εβδομάδα, προτού ξεσπάσουν τα σκάνδαλα της συγκάλυψης φοροφυγάδων από πολιτικούς, η μεγάλη πλειοψηφία ήταν έτοιμη να δεχθεί και νέες θυσίες για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.
Φευ, το παιχνίδι κάπου αλλού μας πάει… Αρκεί να διαβάσει κανείς τις σκέψεις των αναλυτών της Alpha Bank που εκφράζουν ανοιχτά αυτό που αντιλαμβάνεται κάθε επιχειρηματίας και κάθε εργαζόμενος που πονάει…
«Η εμμονή της τρόικας στις εκτιμήσεις για βαθύτερη ύφεση και μεγαλύτερο έλλειμμα θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκεται για τη χώρα, δηλαδή την ελάφρυνση του κόστους της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Οσο πιο δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για ύφεση και όσο πιο δυσμενές το σημείο εκκίνησης, τόσο απομακρύνεται η βιωσιμότητα του χρέους και τόσο μεγαλώνει η ανάγκη για πρόσθετη λήψη μέτρων, που απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη επιμήκυνση της προσπάθειας προσαρμογής. Μας οδηγεί σ’ έναν φαύλο κύκλο αέναης κρίσης και ύφεσης, σαν τον σκύλο που κυνηγάει την ουρά του.
Το ίδιο λάθος έγινε και πέρυσι όταν η έμφαση στη μεγαλύτερη ύφεση του αναμενόμενου έφερε το PSI, που τόσο δεινά επεσώρευσε στη χώρα. Επειδή όμως η ιστορία επαναλαμβάνεται πάντοτε ως φάρσα, καμιά τρόικα δεν θα δεχθεί ποτέ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί μια χώρα οιονεί χρεοκοπημένη».
Ολα αυτά έπρεπε να έχει φωνάξει η κυβέρνηση προτού στείλει τον νέο λογαριασμό σε μισθωτούς και συνταξιούχους, ώστε να τους έχει στο πλευρό της. Δυστυχώς δεν τόλμησε…
Δεν παύει όμως να είναι προφανές σε όλους όσοι παρακολουθούν αυτό το δράμα ότι πρώτος στόχος επιβάλλεται να είναι ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού (να ζούμε πλέον χωρίς δανεικά) και ακολούθως η αναζήτηση πόρων μέσα από την ανάπτυξη και τις αποκρατικοποιήσεις ώστε να πληρώνουμε τόκους και να μειώνουμε το χρέος.
Η τρόικα, πολύ εύκολα, σχεδόν αβίαστα, κρίνει ότι το ελληνικό χρέος – το οποίο θα αυξηθεί στο 182% του ΑΕΠ το 2013 – «δεν είναι βιώσιμο». Μας οδηγεί, έτσι, σε μια δεύτερη αναδιάρθρωση. Οπως σημειώνουν στην ανοιχτή επιστολή τους οι αναλυτές «η χρεοκοπία για δεύτερη φορά μέσα σε 12 μήνες θα είναι ιστορικό ατόπημα πρώτου μεγέθους με θεμελιώδεις επιπτώσεις για την ανεξαρτησία, την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια των Ελλήνων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη θέση μας στο διεθνές στερέωμα».
ztsolis@dolnet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk