Υλικά για 4-5 άτομα

8 κολοκύθια, μεγάλα
1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
300 γρ. κιμάς, μοσχαρίσιος
1 φλ. τραχανά γλυκό ή ξινόχοντρο
1 καρότο, τριμμένο
1 κρεμμύδι ξερό, μεγάλο, ψιλοκομμένο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αβγολέμονο
χυμός από 2 λεμόνια
2 αβγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους

Εκτέλεση
Κόβουμε τη μία άκρη από τα κολοκυθάκια και την κρατάμε για καπάκι. Με το ειδικό εργαλείο ή με ένα κουτάλι τα αδειάζουμε και κρατάμε στην άκρη την ψίχα τους. Την ψιλοκόβουμε, τη ρίχνουμε σε ένα μπολ και την ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και το μισό ελαιόλαδο.

Γεμίζουμε με το μείγμα τα κολοκυθάκια και τα κλείνουμε με τα καπάκια που έχουμε κρατήσει. Βάζουμε τα κολοκύθια στην κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό ίσα να τα σκεπάζει, λίγο αλάτι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε τα κολοκύθια για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, ενσωματώνουμε τους κρόκους και συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε τον χυμό των λεμονιών.

Συμπληρώνουμε στο αβγολέμονο ζουμί από την κατσαρόλα χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, περιχύνουμε το φαγητό με το αβγολέμονο και κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα ώστε να πάει παντού.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και μόλις αρχίσει να παίρνει την πρώτη βράση την αποσύρουμε και σερβίρουμε.

Tip
Μπορούμε να παραλείψουμε τον κιμά και να προσθέσουμε στη γέμιση περισσότερα λαχανικά ψιλοκομμένα, όπως μελιτζάνα, σάρκα ντομάτας, πιπεριά και άνηθο, αλλά και καρύδι ή αμύγδαλο ψιλοτριμμένο.