Η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη από ένα νέο «τείχος του Βερολίνου» δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, σχολιάζοντας δηλώσεις για Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων.

«Η Ευρώπη ήταν χωρισμένη για περίπου 50 χρόνια σε Ανατολή και Δύση. Είναι ανώφελο να χωριστεί σήμερα σε Βορρά και Νότο. Δεν θέλουμε ένα νέο τείχος του Βερολίνου» τόνισε ο Στουμπ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη σουηδική εφημερίδα «Dagens Nyheter».

Ο ίδιος δήλωσε βέβαιος για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά και για το ότι η η Φινλανδία δεν θα χάσει τα χρήματα που δάνεισε στην Αθήνα.

«Η Ελλάδα θα ξεπληρώσει (τα χρέη της). Εργάζεται πάνω σε μακροπρόθεσμους στόχους και ελπίζουμε πως θα σταθεί στα πόδια της» επισήμανε.

Πριν από λίγες μέρες, οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Φινλανδίας σχετικά με τις προετοιμασίες για διάλυση της Ευρωζώνης είχαν προκαλέσει σύγχυση στο Ελσίνκι.

Οι δηλώσεις έγιναν μάλιστα ακόμα αιχμηρότερες, λόγω λάθους σε τηλεγράφημα του Reuters. Τελικά, ο υπουργός Εξωτερικών επανήλθε λέγοντας ότι κανείς δεν εύχεται τη διάλυση της Ευρωζώνης, ενώ και τότε ο Στουμπ είχε παρέμβει για να ξεκαθαρίσει ότι η χώρα είναι 100% προσηλωμένη στο Ευρώ.

Παρέμβαση όμως υπήρξε και από τον ίδιο τον πρόεδρο της Φινλανδίας. «Η εγκατάλειψη του ευρώ δεν αποτελεί κατά κανέναν τρόπο μια λύση για την κρίση. Η ΕΕ πρέπει να προσπαθήσει να επιλύσει τα προβλήματα» τόνισε ο Σάουλι Νιινίστε, καταδικάζοντας και εκείνος τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ε.Τουομιόγια.

Η Φινλανδία «πρέπει να είναι προσεκτική […] Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να έχουμε μια αλαζονική και γεμάτη έπαρση πολιτική», κατέληξε ο Νιινίστε.