Μετά την εγκληματική απροθυμία των κομμάτων να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, οι Ελληνες καλούνται σήμερα και πάλι στις κάλπες για να οριστικοποιήσουν τις επιλογές τους και τα κόμματα καλούνται από αύριο να συγκροτήσουν κυβέρνηση. Τρίτη προσφυγή σε εκλογές θα είναι καταστροφική.
Οταν η ευρωζώνη συγκλονίζεται από την κρίση χρέους και την ύφεση, είναι αφελές να περιμένουμε την έξωθεν σωτηρία χωρίς όρους και υποχρεώσεις.
Η αντιμνημονιακή υστερία, η οποία ανέδειξε στην πολιτική σκηνή απίθανους ηγετίσκους και ακροδεξιά κόμματα, ακρωτηρίασε την κοινοβουλευτική δημοκρατία και δημιούργησε την επικίνδυνη ψευδαίσθηση ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα συνεχίσουν να καλύπτουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και την εξυπηρέτηση του χρέους και εμείς θα επιστρέψουμε στην προ του μνημονίου πλασματική ευημερία!
Ακόμη και κόμματα που «ομνύουν» στο ευρώ και διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας όπως ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσουν ότι θα καταγγείλουν το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση ακινδύνως για τη χώρα! Διότι οι ευρωπαίοι εταίροι δεν θα μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε!
Ηλθε όμως ο ειλικρινής φίλος από το Παρίσι, ο πρόεδρος Ολάντ, και έδωσε την απάντηση. Σε συνέντευξή του στο Mega δήλωσε: «Θα υπάρξουν χώρες εντός της ευρωζώνης που θα προτιμήσουν να τερματίσουν την παρουσία της Ελλάδας στην ευρωζώνη αν έχει δοθεί η εντύπωση ότι οι Ελληνες θέλουν να απομακρυνθούν από τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις».
Την περασμένη Κυριακή ο φίλος και γείτονας Γιάννης Μαρίνος στοιχειοθέτησε με σαφή επιχειρήματα ότι από άγνοια ή πλάνη υποστηρίζεται από κόμματα και «ειδικούς» πως δεν υπάρχουν διαδικασίες ή και δυνατότητες αποπομπής της Ελλάδας από το ευρώ.
Υπάρχει όμως και η άμεση απάντηση σε περίπτωση καταγγελίας του μνημονίου: διακοπή της χρηματοδότησης. Ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι έχει εναλλακτικό σχέδιο, αλλά δεν το αποκαλύπτει για να είναι το «μυστικό όπλο» στη σύγκρουσή του με την τρόικα. Ούτε βέβαια οι ψηφοφόροι του πρέπει να γνωρίζουν. Πορεία στο άγνωστο! Παγίδευση ελπίδων!
Η μόνη εφικτή και αποδεκτή από τους εταίρους πολιτική είναι η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής με πρόσθετη χρηματοδότηση και η απάλειψη ορισμένων δυσμενών για τους πολίτες δεσμεύσεων του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Είναι η πολιτική την οποία διατύπωσε με σαφήνεια σε οκτώ σημεία ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και την κοινοποίησε σε όλα τα κόμματα.
Με δεδομένο ότι από τις σημερινές εκλογές δεν πρόκειται να προκύψει μονοκομματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι σωστή η άποψη του κ. Βενιζέλου ότι αύριο πρέπει να συγκροτηθεί κυβέρνηση «συνευθύνης» με συμμετοχή κομμάτων τα οποία θα έχουν ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Είναι η πρώτη φορά από το 1950-1952 που καλούνται τα κόμματα να συμπράξουν σε κυβέρνηση συνεργασίας. Και τότε ήταν κρίσιμη η περίοδος. Ενας χρόνος μετά το τέλος του Εμφυλίου. Το «πείραμα» δεν πέτυχε εξαιτίας φιλοδοξιών και διαφωνιών των ηγετών των κεντρώων κομμάτων. Ακολούθησαν η δεκαετία κυριαρχίας της Δεξιάς, το μικρό διάλειμμα της κυβέρνησης της Ενωσης Κέντρου, η αποστασία και η επτάχρονη δικτατορία.
Κρίσιμη είναι και η σημερινή περίοδος. Κάποιοι πολίτες θα ψηφίσουν σήμερα επηρεασμένοι από θυμό, αγανάκτηση και πρόθεση τιμωρίας των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα. Εχουν το δίκιο τους. Οι ηγεσίες όμως των κομμάτων οφείλουν να διαχειρισθούν την ψήφο του λαού με νηφαλιότητα, ευθύνη, σοβαρότητα και πατριωτισμό. Το πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό. Αρα δικό μας πρόβλημα. Ας το λύσουμε και μετά ας αναζητήσουμε και τους εκτός Ελλάδας υπευθύνους για την οικονομική και κοινωνική κατάρρευση της χώρας. Τότε θα βρούμε και πολλούς συμμάχους και χρήμα για ανάπτυξη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ