Μνημόνιο: 6+1 ερωτήσεις-απαντήσεις

Μετά την υλοποίηση του PSI το χρέος μειώθηκε στο τέλος Μαρτίου στα 280 δισ. ευρώ από 368,0 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2011, δηλαδή μειώθηκε κατά περίπου 88 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, η μείωση της αξίας των ομολόγων που είχαν εκδοθεί με βάση το ελληνικό δίκαιο ανήλθε σε 125 δισ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αυξήθηκαν τα δάνεια που έλαβε το Δημόσιο από την ΕΕ και το ΔΝΤ κατά περίπου 39 δισ. ευρώ.

Μνημόνιο: 6+1 ερωτήσεις-απαντήσεις | tovima.gr
Υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου;
Οι πιστωτές μας, δηλαδή οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), έχουν κάνει σαφές σε κάθε τόνο ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Τι σημαίνει αυτό;
Οτι στην παρούσα φάση δεν είναι διατεθειμένοι να επαναδιαπραγματευθούν ή να συγκαταθέσουν σε αλλαγές βασικών στοιχείων δημοσιονομικής πολιτικής και στόχων που έχουν συμφωνηθεί. Δεν είναι μόνο η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ που επιμένει στη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και ο νέος γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τάχθηκε υπέρ της δημοσιονομικής εξυγίανσης των χωρών της ευρωζώνης και εφαρμογής της συνθήκης δημοσιονομικής σταθερότητας.

Τι μπορούν να συζητήσουν;
Οπως είπε την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, το Ταμείο είναι διατεθειμένο να συζητήσει κάθε ιδέα που οδηγεί σε ισοδύναμο αποτέλεσμα. Αλλωστε από την αρχή ΕΕ και ΔΝΤ έχουν ξεκαθαρίσει ότι εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση αν θα βάλει έναν νέο φόρο ή αν θα κλείσει έναν ζημιογόνο δημόσιο οργανισμό για να μειώσει το έλλειμμα π.χ. κατά 300 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, κάθε τρίμηνο αξιολογείται η υλοποίηση του προγράμματος και επανεξετάζονται οι εκτιμήσεις και οι στόχοι και αναπροσαρμόζεται ανάλογα. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται ότι υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης των μέτρων σε περίπτωση που π.χ. η οικονομία εξελίσσεται δυσμενέστερα από τις προβλέψεις του προγράμματος.
Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο σήμερα που η ύφεση είναι βαθύτερη, όπως προβλέπουν ο ΟΟΣΑ και άλλοι οργανισμοί;
Στη δανειακή σύμβαση προβλέπεται ότι, αν το 2013 η ελληνική οικονομία δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει, τότε θα δοθεί ένας χρόνος παράταση, δηλαδή το πρόγραμμα θα επιμηκυνθεί από το 2014 στο 2015. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το ΔΝΤ πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου πίεζε για παράταση του χρόνου προσαρμογής θεωρώντας αισιόδοξες τις εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει έτοιμη επεξεργασμένη πρόταση σύμφωνα με την οποία τα μέτρα 11 δισ. ευρώ που πρόκειται να ληφθούν τον Ιούνιο για τη διετία 2013-14 μετατίθενται για αργότερα. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην προσεχή τριμηνιαία αξιολόγηση της τρόικας, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα.

Οι Ευρωπαίοι τι λένε;
Παράταση του χρόνου προσαρμογής σημαίνει μεγαλύτερα ελλείμματα, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν με κοινοτικά κονδύλια, κάτι που οι Ευρωπαίοι, που θα δώσουν τα χρήματα, θα ήθελαν να αποφύγουν. Θεωρείται δύσκολο να πειστεί η κοινή γνώμη σε βορειοευρωπαϊκές χώρες και ιδίως στη Γερμανία ότι θα χρειαστούν και άλλα λεφτά για την Ελλάδα. Τελικά ίσως επικρατήσει η λογική «το μη χείρον βέλτιστον», διότι η επέκταση της ύφεσης στην ευρωζώνη μπορεί να δημιουργήσει σοβαρότερα προβλήματα.

Πότε μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε τη χαλάρωση του προγράμματος;
Πρώτα απ΄όλα θα πρέπει να έχουμε κυβέρνηση. Οπως είπε και η τρόικα, οι εκπρόσωποί της θα επιστρέψουν για τον προγραμματισμένο έλεγχο μετά την εκλογή κυβέρνησης. Οσοι πάντως έχουν εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας επισημαίνουν ότι για να επαναδιαπραγματευθεί η χώρα θα πρέπει πρώτα να έχει πετύχει κάποιους στόχους, να έχει αποδείξει την αξιοπιστία της ώστε να είναι σε θέση να διαπραγματευθεί. Οι ίδιοι θεωρούν ότι βραχυπρόθεσμα δεν μπορεί να μπει τίποτε στο τραπέζι. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι όποτε στο παρελθόν η Ελλάδα έδειξε αδιαλλαξία, όπως όταν πέρυσι τον Σεπτέμβριο ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έδιωξε τους εκπροσώπους της τρόικας, την επόμενη φορά που επέστρεψαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι πιστωτές μας είχαν σκληρύνει τη στάση τους.
Συζητούν οι Ευρωπαίοι τη λήψη μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης;
Το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα αλλά και πάλι το ζήτημα είναι πώς και από ποιες πηγές θα χρηματοδοτηθούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Η ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων που επανέρχεται στο προσκήνιο σκοντάφτει στη γερμανική νομοθεσία καθώς θεωρείται απίθανο το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας να την εγκρίνει. Το θέμα συζητήθηκε στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της περασμένης Τετάρτης και παραπέμθηκε στην επόμενη τακτική σύνοδο. Πρόοδος αναμένεται να υπάρξει στο θέμα του Ταμείου Εξαγοράς Χρέους, το οποίο οι Γερμανοί επιθυμούν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο καθώς δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.

Ελάφρυνση από χρέος και τόκους μετά το PSI
Μετά την υλοποίηση του PSI το χρέος μειώθηκε στο τέλος Μαρτίου στα 280 δισ. ευρώ από 368,0 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2011, δηλαδή μειώθηκε κατά περίπου 88 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, η μείωση της αξίας των ομολόγων που είχαν εκδοθεί με βάση το ελληνικό δίκαιο ανήλθε σε 125 δισ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αυξήθηκαν τα δάνεια που έλαβε το Δημόσιο από την ΕΕ και το ΔΝΤ κατά περίπου 39 δισ. ευρώ. Τα νέα δάνεια ελήφθησαν για την ολοκλήρωση του PSI το οποίο προέβλεπε την ανταλλαγή του 15% των τίτλων που «κουρεύτηκαν» με ομόλογα του Ταμείου EFSF, καθώς και την πληρωμή των τόκων που αντιστοιχούσαν στους τίτλους που «κουρεύτηκαν». Ετσι, στο τέλος Μαρτίου το δημόσιο χρέος αποτελούνταν κατά περίπου 135 δισ. ευρώ από ομόλογα, κατά 15 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια και κατά περίπου 130 δισ. ευρώ από δάνεια, εκ των οποίων 5,7 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος και 12 δισ. ευρώ από τον Μηχανισμό Στήριξης.
Το χρέος θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες στον βαθμό που θα υλοποιηθεί στο σύνολό του το δεύτερο πακέτο χρηματοδοτικής ενίσχυσης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ειδικότερα θα προστεθούν τα 4,5 δισ. ευρώ που ελήφθησαν πρόσφατα από το EFSF για να εξοφληθεί ισχύον χρέος, καθώς και τα 18 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Υστερα από αυτά, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει επιπλέον 103,3 δισ. ευρώ περίπου από τον Μηχανισμό Στήριξης, εκ των οποίων τα 59 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2012, τα 22,7 δισ. ευρώ το 2013 και τα 21,3 δισ. ευρώ το 2014.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk