Oι άνθρωποι πίσω από το Plissken

Οι Στεφανος Παπαγκίκας, Μάρκος Μιχαηλίδης και Μαρία Θανασούλια είναι τρεις υπέροχοι άνθρωποι που κάνουν ωραίες συναυλίες. Είναι η οργανωτική ομάδα του Plissken, του πιο σημαντικού και up to date εναλλακτικού μουσικού φεστιβάλ που έχουμε στην Ελλάδα. Με χαρά απάντησαν στις ερωτήσεις μας την ώρα που ανυπομονούν για να έρθει το Σάββατο 12/5 όταν και θα πραγματοποιήσουν το 2ο τους Φεστιβάλ.

Καταρχάς τι σημαίνει Plisskën;

Αν ανατρέξει κανείς στον κινηματογράφο θα το εντοπίσει στο επίθετο του χαρακτήρα του Kurt Russell στο Escape From New York. Πέρα από αυτό, δε σημαίνει τίποτα απολύτως. Είναι απλώς μία λέξη που μας άρεσε στο άκουσμά της.

Γιατί αργήσατε τόσο πολύ να κάνετε το 2ο Plisskën;

O προγραμματισμός ήταν να γίνει ένα χρόνο μετά το πρώτο, δηλαδή τον περασμένο Δεκέμβριο. Δυστυχώς, η περασμένη χρονιά ήταν δύσκολη σε όλους τους τομείς και για όλους με αποτέλεσμα τον χρόνο που μεσολάβησε να τον εκμεταλλευτούμε προκειμένου να παρουσιαστούμε καλύτεροι φέτος.

Τι εντυπώσεις σας άφησε το πρώτο;

Μεικτές. Από τη μία ικανοποιημένοι για το αποτέλεσμα της παραγωγής, τη θετική ανταπόκριση του κόσμου που ήρθε, και φυσικά από τις εμφανίσεις των καλλιτεχνών. Από την άλλη όμως όπως με κάθε αυτοκριτική εντοπίζεις και συνεχίζεις να εντοπίζεις εκατοντάδες πράγματα που θα ήθελες να είχες κάνει διαοφορετικά ή να αλλάξεις.

Πόσο δύσκολο είναι να κάνεις φεστιβάλ στην Ελλάδα της κρίσης του 2012 με 25 ονόματα;

Νομίζω πως γενικά όλα είναι δύσκολα στην Ελλάδα και ειδικά στην καθημερινότητα της πλειοψηφίας. Είμαστε στον τομέα της ψυχαγωγίας και του πολιτισμού και είναι επιλογή μας να διοργανώσουμε ένα φεστιβάλ οπότε το να λες ότι είναι δύσκολο να κάνεις φεστιβάλ ίσως και να είναι προσβλητικό για κάποιους ανθρώπους που δεν έχουν την αντίστοιχη δυνατότητα επιλογής. Μονολεκτική απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι το «πολύ».

Γιατί δεν το κάνατε διήμερο;

Προσπαθούμε να μεγαλώσουμε οργανικά. Το 2010 ήταν μονοήμερο με λιγότερα ονόματα. Φέτος είναι πάλι μονοήμερο με σχεδόν τα διπλάσια ονόματα. Όταν καταφέρουμε να αποκτήσουμε αρτιότητα σε όλους τους τομείς του μονοήμερου, τότε σίγουρα θα προχωρήσουμε σε επιπρόσθετη ημέρα.

Για ποιο όνομα που κλείσατε είστε περήφανοι που θα εμφανιστεί στο Plissken;

Για τους Dead Skeletons μιας και είναι ελάχιστα τα live που έχουν δώσει μέχρι τώρα, τον Michael Rother γιατί είναι τιμή να συμμετέχει αυτός ο θρύλος της μουσικής στο φεστιβάλ και για τους We Were Promised Jetpacks γιατί μάλλον θα γίνουν πολύ μεγαλο όνομα πολύ σύντομα.

Ποιος ήταν ο πιο δύσκολος καλλιτέχνης να κλειστεί;

Πραγματικά δύσκολος κανένας. Όλες οι μετακλήσεις λίγο πολύ ήταν «άνετες» θα λέγαμε. Αν πρέπει να εντοπίσουμε κάποιον δύσκολο τότε αυτή είναι η Peaches μιας και η πρόταση μας να παρουσιάσει αποκλειστικά το album της «The Teaches of Peaches» αν και αρχικά έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την ίδια στη συνέχεια εντοπίστηκε πρόβλημα παραγωγής αφού έχει σταματήσει τα live εδώ και ενάμισι χρόνο. Παρόλα αυτά βρέθηκε η χρυσή τομή και θα φέρει τον drummer της ώστε να την πλαισιώσει στην κιθάρα.

Ποιον θέλατε να φέρετε και δεν σας έκατσε;

Τους Kvelertak που τελικά θα έρθουν τον Ιούνιο με τους Megadeth και την Azaelia Banks που ενώ είχε σχεδόν συμφωνήσει τον Σεπτέμβριο στη συνέχεια εκτοξεύθηκε το όνομα της και αντίστοιχα φυσικά και η τιμή της.

Πόσο βοηθούν τα social media στην πραγματοποίηση ενός φεστιβάλ;

Εχουν καταφέρει να προσδώσουν έναν πιο προσωπικό χαρακτήρα επικοινωνίας με το κοινό. Είναι άμεση η ανταπόκριση στην επικοινώνηση της πληροφορίας. Εφαρμογές όπως το tumblr και το twitter είναι ταυτόχρονα συναρπαστικά, αποτελεσματικά και ανέξοδα.

Μελλοντικά σχέδια. Θα κάνετε καλοκαιρινές συναυλίες;

Να αναπτύξουμε και να βελτιώσουμε το Plisskën όσο είναι εφικτό τα επόμενα χρόνια Μετά το live των Vodka Juniors στην Τεχνόπολη 9 Ιουνίου θα τα ξαναπούμε πάλι από Σεπτέμβριο.

Θα ακολουθήσουν κι άλλα Plissken; Πότε να περιμένουμε το επόμενο;

Σε ένα χρόνο από τη λήξη του φετινού. Ηδη έχουμε κλειδώσει σχεδόν την ημερομηνία ενώ τα πρώτα ονόματα έχουν ήδη συμφωνήσει για το 2013. Ευελπιστούμε το Δεκέμβριο επίσης να πραγματοποιήσουμε ένα mini Plisskën με τρία συγκροτήματα που συμμετείχαν, συμμετέχουν και θα συμμετέχουν στα Plisskën 2010, 2012 και 2013 αντιστοίχως.

Πώς σας φαίνονται τα συναυλιακά δρώμενα στην Ελλάδα;

Καλύτερα σε σχέση με άλλους τομείς της χώρας. Καθημερινά γίνονται πράγματα, μικρές ή μεγάλες διοργανώσεις και έρχονται σε ανύποπτο χρόνο σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Επίσης, το επίπεδο της παραγωγής στην Ελλάδα στο συναυλιακό τομέα δεν είναι κλισέ να πούμε ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε σχέση με την Ευρώπη ή την Αμερική. Η ουσιαστικότερη αλλαγή ωστόσο είναι ότι πλέον ο κόσμος «βλέπει» τις συναυλίες ως ένα πλήρες πακέτο ψυχαγωγίας και όχι ως ένα επιπρόσθετο.


Το Plissken θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», στο Κτίριο 56 της οδού Πειραιώς.

To αναλυτικό line-up έχει ως εξής:

Bong Ra (NL), Alan Braxe (FR), College (FR), Montana Cruz (CO), Dead Skeletons (IS), Drums of Death (UK), Forest Swords (UK), Joker (UK), Junior Boys (CA) | DJ Set, Kid606 (US), King Khan & The Shrines (CA), Liquid (UK), Male Bonding (UK), Michael Rother w/ Camera (GE), The Notwist (GE), Peaches (GE), Rita Maia (PR), Son of Kick (FR), Team Ghost (FR), Trigger Finger (BE), Villa (BE), Andrew Weatherall (UK), We Were Promised Jetpacks (UK).

http://www.plisskenfestival2012.com/

https://twitter.com/#!/plisskenfest

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
BHMAgazino
Σίβυλλα
Helios Kiosk