Φ. Σαχινίδης: Σύντομα θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα

«Η Ελλάδα σε δύο χρόνια κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Σε όρους πρωτογενούς ελλείμματος, η βελτίωση είναι ακόμη μεγαλύτερη, κατά 8,2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ». Αυτό δήλωσε η Δευτέρα με αφορμή δημοσιοποίηση από τη Eurostat των στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011, ο υπουργός των Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδης

«Η Ελλάδα σε δύο χρόνια κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Σε όρους πρωτογενούς ελλείμματος, η βελτίωση είναι ακόμη μεγαλύτερη, κατά 8,2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ».

Αυτό δήλωσε η Δευτέρα με αφορμή δημοσιοποίηση από τη Eurostat των στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011, ο υπουργός των Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδης. «Η απόσταση που έχει διανύσει η χώρα από το έλλειμμα του 2009 είναι μεγάλη. Σύντομα θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα» πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο κ. Σαχινίδης ανέφερε επίσης τα εξής: «Η αναγκαιότητα για τη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και την επαναφορά των δημόσιων οικονομικών σε βιώσιμη τροχιά οριοθετούν την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Η συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, ειδικά μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων, που αφαιρεί μεγάλο ύψος τόκων από τις δαπάνες του κράτους, δεν αποτελεί μόνον ανάγκη προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση αλλά και θα δικαιώσει τις θυσίες και τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Έλληνες πολίτες κατά την τελευταία διετία».

Εν τω μεταξύ, η έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τις κρατικές δαπάνες βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου με τον πρόεδρο του ΚΕΠΕ Π. Κορλίρα το απόγευμα της Δευτέρας.

Αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και θα καταγράφει τις κρατικές δαπάνες από τις οποίες θα προέλθουν οι περικοπές 11,6 δισ. ευρώ τη διετία 2013 – 2014. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, από το σύνολο των 11,6 δισ. ευρώ που θα περικοπούν, τα 3,2 δισ. ευρώ θα αφορούν σε εξοικονομήσεις από κοινωνικές μεταβιβάσεις, τα 2,1 δισ. ευρώ από αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και 6,3 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από περικοπές δαπανών της γενικής κυβέρνησης.

Τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και η Ομάδα Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα έχουν ήδη πρόσβαση στα στοιχεία της έκθεσης του ΚΕΠΕ και συντάσσουν ανεξάρτητες προτάσεις για τις περικοπές δαπανών, οι οποίες θα τεθούν προς διαπραγμάτευση κατά την έλευση της τρόικας στην Αθήνα στα μέσα Μαΐου.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk