Την εγκυρότητα της διαδικασίας σύγκλησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και ως εκ τούτου και της ληφθείσας απόφασης για τη συμμετοχή του Ταμείου στην εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων (PSI) αμφισβητεί η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη.

Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι διαφωνεί με τη μείωση – κούρεμα των ομολόγων του Ταμείου χωρίς να υπάρχει εξασφάλιση για ισοδύναμα μέτρα αποκατάστασης της μείωσης των αποθεματικών του, τονίζοντας ότι ήδη στον προϋπολογισμό του 2012 υπάρχει σοβαρή απομείωση της προβλεπόμενης επιχορήγησης έναντι του 2011 και στον ΕΟΠΥΥ περικοπή 500 εκατ. ευρώ έναντι της αρχικής πρόβλεψης.

«Με δεδομένη και τη μείωση των εισφορών, όχι μόνο λόγω αδυναμίας πληρωμών αλλά και μείωσης του αριθμού των επιχειρήσεων, εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης ο ΟΑΕΕ, που ήταν διαχρονικά ο πλέον υποχρηματοδοτούμενος Ασφαλιστικός οργανισμός, σε λίγο χρονικό διάστημα θα παρουσιάσει αδυναμία καταβολής συντάξεων.

»Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat οι επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 90.000 κατά την τριετία 2008 – 2011 στην Ελλάδα», τονίζεται στη σχετική επιστολή.

Ακόμη, αναφέρεται ότι η όλη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μπορεί να θεωρείται απαραίτητη για την έστω και επισφαλή προοπτική τη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά δημιουργεί μεγάλο πλήγμα στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία, αν δεν στηριχθούν με ισοδύναμα της απομείωσης των αποθεματικών τους μέτρα, θα αποτελέσουν το πλέον σοβαρό πρόβλημα – βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και κοινωνίας.