Στενότητα στην αγορά ακινήτων το 2010

Το υποτονικό κλίμα της κτηματαγοράς αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη δημιουργία νέων αναπτύξεων οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είτε ματαιώνονται είτε αναβάλλονται μέχρι την εμφάνιση σημείων ανάπτυξης της οικονομίας, σύμφωνα με μελέτη της Eurobank EFG Property Services.

Οι κύριες αγορές παρόλο που διατήρησαν τη δυναμική τους και συγκέντρωσαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τις δευτερεύουσες αγορές, ωστόσο δέχτηκαν πτωτικές πιέσεις αναφορικά με τα επίπεδα τιμών. Το 2011 αν και αναμένεται η κτηματαγορά να παρουσιάσει παρόμοια χαρακτηριστικά με το προηγούμενο έτος, εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να διαμορφώνονται νέα επίπεδα ισορροπίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, κατά το 2010 συνεχίστηκε η μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας και ο περιορισμός του όγκου συναλλαγών κυρίως λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και της περιορισμένης ρευστότητας των δυνητικών αγοραστών και χρηστών.

Στην Αθήνα, κατά το 2010, τα μισθώματα γραφειακών χώρων δέχθηκαν πιέσεις. Στα prime σημεία των κύριων αγορών ή/και για A-class κτίρια οι τιμές κυμάνθηκαν από 20-23 ευρώ/τ.μ. για την αγορά του Κέντρου (CBD), από 17-19 ευρώ /τ.μ. για ακίνητα επί της Λ. Κηφισίας, και από 14-17 ευρώ /τ. μ για νεόδμητα ακίνητα επί της Λεωφόρου Συγγρού. Για παλαιότερα κτίρια οι τιμές κυμάνθηκαν κατά τουλάχιστον 10% χαμηλότερα.

Πιέσεις δέχθηκαν και τα επίπεδα τιμών μίσθωσης εμπορικών καταστημάτων. Για ακίνητα υψηλής προβολής στα prime σημεία του Κέντρου τα επίπεδα τιμών μίσθωσης κυμαίνονται μεταξύ 150-200 ευρώ/τ.μ. ενώ για τις κύριες περιφερειακές αγορές- (Βόρεια Προάστια – Γλυφάδα– Πειραιάς -, εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων ακινήτων, η πλειονότητα των τιμών κυμάνθηκε σε επίπεδα μεταξύ 100 ευρώ / τ.μ. – 150 ευρώ / τ.μ.

Από τις περιφερειακές αγορές, χαμηλότερα επίπεδα τιμών εντοπίζονται στις περιοχές του Πειραιά και του Χαλανδρίου. Κύριο χαρακτηριστικό των αγορών και ιδιαίτερα των δευτερευόντων αποτελεί η αύξηση των κενών εμπορικών χώρων. Επιπλέον και όσον αφορά τις κύριες αγορές, μετά από αρκετά έτη χωρικής εξάπλωσης παρατηρήθηκε γεωγραφική συρίκνωση προς τα κύρια σημεία τους.

Στις κύριες αγορές Logistics τα επίπεδα μισθωμάτων κυμάνθηκαν μεταξύ 3,5-5,5 ευρώ /τ.μ. ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ακινήτων σύγχρονων προδιαγραφών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, η τιμή μίσθωσης δύναται να ξεπεράσει τα 5,5 ευρώ/τ.μ.

Στις δευτερεύουσες αγορές οι τιμές μίσθωσης κινήθηκαν στα επίπεδα των 3-4,5 ευρώ/τ.μ.
Στη Θεσσαλονίκη τα μισθώματα γραφείων για την περιοχή του Κέντρου και της Καλαμαριάς διαμορφώθηκαν σε 7-11 ευρώ/τ.μ. κατά περίπτωση. Στην Ανατολική και Δυτική Θεσσαλονίκη περιοχές στις οποίες εντοπίζονται πιο σύγχρονοι γραφειακοί σε σχέση με το Κέντρο τα επίπεδα μισθωμάτων για ακίνητα σύγχρονων προδιαγραφών κυμαίνονται από 8 ευρώ έως 10 ευρώ/τ.μ.,

Αναφορικά με τα μισθώματα των εμπορικών καταστημάτων, στις κύριες περιοχές του Κέντρου κυμάνθηκαν μεταξύ 70-140 ευρώ/τ.μ. για την Τσιμισκή, σε 50-120 ευρώ/τ.μ. για την Μητροπόλεως, σε 30-40 ευρώ/τ.μ. για την Εγνατία και σε 30-55 ευρώ/τ.μ. για την Προξένου Κορομηλά.

Στην αγορές Logistics κύριου ενδιαφέροντος όπως είναι η ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, τα επίπεδα τιμών μίσθωσης αποθηκευτικών χώρων διαμορφώθηκαν σε 2-3,5 ευρώ/τ.μ. και για τις περιοχές του Καλοχωρίου και του Ωραιοκάστρου σε 2-3 ευρώ/τ.μ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk