Συμφωνία προεξοφλεί ο γερμανικός Τύπος

Στην κρίσιμη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών αναφέρονται οι γερμανιικές εφημερίδες, με ρεπορτάζ και σχόλιά τους, στην κρίσιμη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι αρχηγοί των κρατών της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα καταλήξουν σε καταρχήν συμφωνία για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας αλλά όχι και σε αποφάσεις για το μηχανισμό στήριξης.Οι κρίσιμες αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν σε δύο εβδομάδες, σημειώνουν χαρακτηριστικά τα σχετικά δημοσιεύματα.

Στην κρίσιμη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών αναφέρονται οι γερμανιικές εφημερίδες, με ρεπορτάζ και σχόλιά τους, στην κρίσιμη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι αρχηγοί των κρατών της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα καταλήξουν σε καταρχήν συμφωνία για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας αλλά όχι και σε αποφάσεις για το μηχανισμό στήριξης.

Οι κρίσιμες αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν σε δύο εβδομάδες, σημειώνουν χαρακτηριστικά τα σχετικά δημοσιεύματα.

Έμφαση δίδεται στις δηλώσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ, από συνέντευξή της στην σημερινή Bild Zeitung, όπου, μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα Καγκελάριος τονίζει ότι η Γερμανία θα κάνει χρήση του δικαιώματος βέτο σε περίπτωση χορήγησης δανείων σε χώρες που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις, τάσσεται κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αλλά υπέρ της επιμήκυνσης των ελληνικών δανείων και αποκλείει την έκδοση ευρωομολόγων (Σχετ. και Επισκόπηση Τύπου υπ’ αριθ. 0239 από 11.03.2011). Παρατίθενται οι τίτλοι των σχετικών δημοσιευμάτων:

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Οι σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν σε δύο βδομάδες/ Werner Mussler/ Οι χρηματαγορές φοβούνται την Σύνοδο του Ευρώ

Die Welt: Η Γερμανία θέτει αποκλεισμούς πριν τη Σύνοδο/ Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν επιθυμεί κατ’ αρχάς καμία συμφωνία για ένα μεγαλύτερο μηχανισμό διάσωσης του ευρώ/ Η Καγκελάριος Μέρκελ επιθυμεί να μιλήσει κατά την έκτακτη Σύνοδο της Ευρωζώνης μόνο για το Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας/ Stefanie Bolzen, Jan Dams, Jan Hildebrand

Handelsblatt: «Η Μέρκελ δεν προτίθεται να χαλαρώσει τους κανόνες του Ταμείου του Ευρώ/ Η Καγκελάριος αποκλείει οριστικά την αγορά ομολόγων υπερχρεωμένων κρατών- μελών της ευρωζώνης/ Ruth Berschens

Frankfurter Rundschau: Η ανανέωση του Παλαιού Κόσμου/ Οι αντιφάσεις οδήγησαν την ευρωζώνη σε κρίση/ Συνάντηση Κορυφής στις Βρυξέλλες: ο ευρωπαϊκός οίκος έχει ανάγκη, μετά την οικονομική και δημοσιονομική κρίση, μία αρχιτεκτονική προσανατολισμένη προς το μέλλον/ Υψηλόβαθμοι πολιτικοί των κρατών- μελών της ευρωζώνης συζητούν από σήμερα για τους τρεις πυλώνες ενός σταθερότερου οικοδομήματος: α) τη μεταρρύθμιση του μηχανισμού διάσωσης, β) τον ισχυρότερο συντονισμό και την αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και γ) τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων/ Stephan Kaufmann

Die Tageszeitung: Μη ελκυστικό το γερμανικό μοντέλο. Πολλοί δείχνουν τα δόντια τους στο αποκαλούμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας της Καγκελαρίου Μέρκελ/ Το Σύμφωνο παρακάμπτει το πραγματικό πρόβλημα, αυτό της κρίσης χρεών και της κρίσης των τραπεζών/ Gert Stuby

Berliner Zeitung: Δεύτερο ξεκίνημα για το ευρώ/ Σήμερα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της Νομισματικής Ένωσης. Ο στόχος είναι σαφής: τέλος στο μπέρδεμα με τα δημοσιονομικά θέματα των κρατών- μελών. Εντούτοις μέχρις ότου ληφθούν οι αποφάσεις υπάρχουν αντιπαραθέσεις/ Stephan Kaufmann

Berliner Morgenpost: Καυτά ερωτήματα στην κρίση της ευρωζώνης/ Η έκτακτη Σύνοδος των Βρυξελλών έχει ως αποστολή τη σταθεροποίηση του ευρωπαϊκού νομίσματος. Ωστόσο τίθενται κρίσιμα ζητήματα/ Stefanie Bolzen, Jan Dams, Jan Hildebrand

Για «τροποποιήσεις στους όρους των δανείων Ελλάδας και Ιρλανδίας οι αποφάσεις θα ληφθούν, σύμφωνα με στοιχεία από το Βερολίνο, σε δύο εβδομάδες», σημειώνει η εφ. Frankfurter Allgemeine Zeitung, ενώ η εφ. Die Welt παραθέτει τις δηλώσεις Μέρκελ, βάσει των οποίων «η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας πολύχρονης εσφαλμένης δημοσιονομικής πολιτικής.

Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί μέσα σε τρία χρόνια. Αν εμείνουμε σε αυτό θα οδηγηθούμε σε νέες αναταράξεις». Η Ruth Berschens στην εφ. Handelsblatt επισημαίνει: «Κατά τη σύνοδο της 24ης και 25ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες θα αποφασιστεί ένα συνολικό πακέτο για τα χρέη της ευρωζώνης. Ωστόσο οι χρηματαγορές δεν πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό θα γραφτεί και το τέλος της κρίσης χρεών της ευρωζώνης».

Στην Der Tagesspiegel δημοσιεύεται συνέντευξη του Βέλγου Πρωθυπουργού Ιβ Λετέρμ, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται και στην κρίση της ευρωζώνης και στις ελληνικές προσπάθειες για εξυγίανση της οικονομίας. Αναφέρει ο Βέλγος πρωθυπουργός:

«Το Βέλγιο υποστηρίζει την ιδέα ενός ενισχυμένου οικονομικού συντονισμού…Πρέπει να δούμε όλοι ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός πληθυσμός έχουν αναλάβει ένα πολύ θαρραλέο πρόγραμμα. Θυμάμαι πολύ καλά τις συνεδριάσεις πριν ένα χρόνο προκειμένου να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία. Επίσης μου φαίνεται απολύτως λογικό, οι χώρες που λαμβάνουν στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, να πρέπει σε αντάλλαγμα να εκπληρώσουν μια σειρά από απαιτήσεις. Στην παρούσα φάση η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις αξιώσεις αυτές και μάλιστα υπό την αυστηρή επιτήρηση της Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Η Ελλάδα ζητά από τους πολίτες της να καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες. Θα πρέπει όμως τις προσπάθειες αυτές να μπορούν οι πολίτες να τις αντέξουν».

-Στην Die Tageszeitung δημοσιεύεται συνέντευξη του Κρίστοφ Σμιντ, επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Οικονομική Έρευνα στο Εσεν , με τίτλο «Το σχέδιο της Μέρκελ δεν είναι ρεαλιστικό».

Μεταξύ άλλων, ο κ.Σμίντ επισημαίνει: «Την αγορά ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών ή την έκδοση κοινών ευρω-ομολόγων τη θεωρώ κακή ιδέα…Για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και για άλλες χώρες θα μειωνόταν η πίεση να προσπαθήσουν να κάνουν οικονομία με τις δικές τους δυνάμεις…Το ότι η ελληνική εξυγίανση θα είναι δύσκολη υπόθεση, αυτό είναι σαφές. Ενδεχομένως να διαρκέσει και μετά το 2013. Ωστόσο φαίνεται δυνατή. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός πληθυσμός θα πρέπει να αναλάβουν σοβαρά την προσπάθεια να τα καταφέρουν μόνοι τους».

Στην Die Welt δημοσιεύεται άρθρο γνώμης της Δοροθέα Ζίμς με τίτλο «Η σιωπή των πολιτών».

Η δημοσιογράφος επισημαίνει: «Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της Ε.Ε. θέτουν τις βάσεις στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας αναδιανεμητικής ένωσης. Απέναντι στους ευρωπαίους πολίτες έχει δημιουργηθεί εσκεμμένα ένα κλίμα ασάφειας. Αυτοί το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να πληρώνουν. Αυτή η τακτική πλήττει την ευρωπαϊκή ιδέα…Η υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία “σκουπίδια” αποδεικνύει ότι η κρίση εξακολουθεί να υπάρχει. Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας είναι απλώς θέμα χρόνου. Οι επενδυτές θα πρέπει να παραιτηθούν από ένα μέρος του κεφαλαίου τους. Όσο περισσότερο καθυστερεί αυτό το βήμα, τόσο περισσότερο θα πρέπει να “ματώσουν” στο τέλος οι φορολογούμενοι».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk