* Εnel: Στη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή για το 2010 στις ευρωπαϊκές αγορές προχωρεί η ιταλική εταιρεία του τομέα ενέργειας, η οποία όρισε το εύρος διαπραγμάτευσης της Green Ρower, της θυγατρικής της στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών, στα 1,8-2,1 ευρώ ανά μετοχή. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Εnel, η τιμή αυτή ορίζει τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας μεταξύ 9 και 10,5 δισ. ευρώ. Η Εnel, η πλέον υπερχρεωμένη εταιρεία κοινής ωφελείας στην Ευρώπη, στοχεύει στην άντληση 3 δισ. ευρώ από τη δημόσια εγγραφή της Green Ρower ώστε να μειώσει τα χρέη της. Αν και το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο δεν έχει ακόμη επίσημα δημοσιοποιηθεί, εν τούτοις στελέχη της διοίκησης έχουν δηλώσει ότι μάλλον θα πρόκειται για το ένα τρίτο του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

* Google: Πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα έσοδα και η κερδοφορία της μεγαλύτερης εταιρείας «dot com» για το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης. Τα καθαρά έσοδα της Google ήταν κατά 25% αυξημένα, στα 5,48 δισ. δολάρια (δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία των συνεργαζόμενων ιστοσελίδων). Τα κέρδη της Google αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο κατά 32%, στα 2,17 δισ. δολάρια. Στην ανακοίνωση της Google γίνεται λόγος για ισχυρή ανάκαμψη των διαφημιστικών δαπανών σε τέτοιο σημείο ώστε να ξεπεραστεί η μέση πρόβλεψη των αναλυτών για αύξηση καθαρών εσόδων κατά 20%. Σημειώνεται ότι τα λειτουργικά έξοδα ενισχύθηκαν κατά 34%, με αύξηση κυρίως των δαπανών μάρκετινγκ και έρευνας και ανάπτυξης, ενώ η Google προχώρησε και σε 1.500

προσλήψεις.

* ΑS Roma: Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον από διάφορες πλευρές του πλανήτη καταγράφεται ως προς την αναμενόμενη πώληση της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας. Περίπου 12 ενδιαφερόμενοι προέκυψαν για την εξαγορά της Ρόμα αφότου η ιταλική τράπεζα Unicredit ανακοίνωσε την πρόθεση να προχωρήσει σε πώλησή της. Η τράπεζα απέκτησε τον έλεγχο της υπερχρεωμένης Ρόμα τον περασμένο Ιούλιο, σε μια προσπάθεια ανάκτησης έστω μέρους των καθυστερημένων δανειακών υποχρεώσεων, της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ, από την ιδιοκτήτρια της Roma, την Ιtalpetroli. Στη λίστα των ενδιαφερομένων για την αγορά της ομάδας περιλαμβάνεται και ο Ναγκίμπ Σαουίρις.

* Reckitt Βenckiser: Πρόστιμο 10,2 εκατ. στερλινών (16,4 εκατ. δολαρίων) επέβαλαν οι βρετανικές αρχές στη φαρμακευτική εταιρεία με την κατηγορία της εκμετάλλευσης της ηγετικής της θέσης στην αγορά ως προς την προμήθεια φαρμάκων στο εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας. Οπως ανέφερε η Βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού, το πρόστιμο που επιβλήθηκε τελικά στη Reckitt Βenckiser είναι μικρότερο από την αρχική πρόβλεψη για 12 εκατ. στερλίνες επειδή η ίδια η εταιρεία παραδέχθηκε το ατόπημά της και δέχθηκε να συνεργαστεί με τις Αρχές.