ΒΕΡΟΛΙΝΟ, Σαφείς αιχμές για τη νέα πιθανή αναθεώρηση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων για το έλλειμμα αλλά και παράταση του πακέτου βοήθειας άφησε, σε συνομιλία του με έλληνες δημοσιογράφους χθες στο Βερολίνο, ο Γιοργκ Ασμουσεν. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αυτή την περίοδο αντικαθιστά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που βρίσκεται στο νοσοκομείο, ξεκαθάρισε ότι «αν η αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδος προς τα πάνω για το 2009 επιβεβαιωθεί, τότε αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα τόσο για το 2010 όσο και για το 2011». Και σημείωσε ότι «η αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων είναι το κλειδί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών».

Ο κ. Ασμουσεν, που την περασμένη άνοιξη διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της γερμανικής θέσης για τον μηχανισμό στήριξης, απέκλεισε κατηγορηματικά την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους. «Αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί πλήρως,θα αποφευχθεί» σημείωσε. Ωστόσο, δεν απέκλεισε την πιθανότητα παράτασης του πακέτου βοήθειας καθώς «είμαστε ακόμη στο 2010». Σημείωσε πάντως ότι το ζήτημα αυτό δεν συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του έλληνα υπουργού Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου στο Βερολίνο.

Ο γερμανός υπουργός εξήρε την προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον ρόλο του κ. Παπακωνσταντίνου. «Αν εμείς εδώ στη Γερμανία έπρεπε να κάνουμε ό,τι κάνετε εσείς θα έπρεπε να περικόψουμε ετησίως περίπου 100 δισ. ευρώ» παραδέχθηκε. Στο σημείο αυτό όμως δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι σε περίπου ανάλογη κατάσταση με την Ελλάδα βρέθηκε η Γερμανία το 2000. «Είχαμε χαμηλή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία και έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Τότεη κυβέρνηση προώθησε την “Ατζέντα 2010”, η οποία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις κυρίως λόγω της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Και ειδικά στην αγορά εργασίας έχουμε σήμερα καταφέρει πολλά».