Οι καιροί ευνοούν τη Βρετανία

Μία μόλις ημέρα μετά τη δηκτική προειδοποίηση του οίκου Μoody΄s ότι η Βρετανία βρίσκεται σε «μία από τις πλέον δυσχερείς θέσεις μεταξύ των ισχυρών οικονομιών» που απολαμβάνουν το μεγαλύτερο βαθμό αξιολόγησης της πιστοληπτικής τους ικανότητας (ΑΑΑ), τα επίσημα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (ΟΝS) ήρθαν να διαψεύσουν τους «αμερόληπτους» αξιολογητές. Το έλλειμμα της Βρετανίας μειώθηκε θεαματικά τον Ιούλιο φθάνοντας τα 3,8 δισ. στερλίνες (4,6 δισ. ευρώ) από τα 6,1 δισ.

Μία μόλις ημέρα μετά τη δηκτική προειδοποίηση του οίκου Μoody΄s ότι η Βρετανία βρίσκεται σε «μία από τις πλέον δυσχερείς θέσεις μεταξύ των ισχυρών οικονομιών» που απολαμβάνουν το μεγαλύτερο βαθμό αξιολόγησης της πιστοληπτικής τους ικανότητας (ΑΑΑ), τα επίσημα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (ΟΝS) ήρθαν να διαψεύσουν τους «αμερόληπτους» αξιολογητές. Το έλλειμμα της Βρετανίας μειώθηκε θεαματικά τον Ιούλιο φθάνοντας τα 3,8 δισ. στερλίνες (4,6 δισ. ευρώ) από τα 6,1 δισ. στερλίνες που βρισκόταν τον Ιούλιο του 2009. Αλλά και ο δανεισμός του κράτους περιορίστηκε στα 44,9 δισ. στερλίνες κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουλίου από τα 42,3 δισ. της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Οπως σημειώνουν αναλυτές, εφόσον συνεχιστεί η πορεία βελτίωσης των δημοσιονομικών της χώρας θα εξοικονομηθούν 3 δισ. στερλίνες. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού του Ντέιβιντ Κάμερον, η οποία συμπλήρωσε 100 ημέρες διακυβέρνησης εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας, προβλέπει ότι ο δημόσιος δανεισμός θα αγγίξει τα 149 δισ. στερλίνες (180 δισ. ευρώ) στο τέλος του χρόνου.

Ευτυχώς όμως για αυτήν φαίνεται να πέφτει έξω στις εκτιμήσεις της. Και αυτό χάρη στη μεγαλύτερη του αναμενόμενου συγκέντρωση εσόδων. Τον Ιούλιο τα έσοδα κατέγραψαν μηνιαία άνοδο 10%, τη μεγαλύτερη σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες. Η φορολογία των επιχειρήσεων απέφερε αυξημένα έσοδα κατά 36% ενώ οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 13%.

Παρ΄ όλα αυτά το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι θα πρέπει να καταβληθεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για το νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών καθώς η Βρετανία παρουσιάζει το υψηλότερο έλλειμμα μεταξύ των χωρών του G20. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν κατέφυγε τον Ιούνιο στην αλησμόνητη και δοκιμασμένη συνταγή Θάτσερ, καταθέτοντας τον πιο «σφιχτό» προϋπολογισμό της μεταπολεμικής περιόδου. Σύμφωνα με τα μέτρα της κυβέρνησης το δημόσιο ταμείο θα πρέπει να εξοικονομήσει συνολικά 113 δισ. στερλίνες μέσα στην επόμενη πενταετία. Κυρίως μέσω της δραστικής περιστολής δαπανών (η οποία υπολογίζεται ότι θα συμβάλει κατά 77% στην εξοικονόμηση πόρων) αλλά και μέσω της αύξησης φόρων (τον Ιανουάριο του 2011 ο ΦΠΑ θα φθάσει το 20% από το 15% που βρισκόταν μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο).

Μέσα σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία η θετική πορεία των εσόδων ήταν μια ευχάριστη καλοκαιρινή έκπληξη για την κυβέρνηση. Αλλά δεν ήταν η μόνη. Το δεύτερο καλό νέο ήταν η άνοδος των λιανικών πωλήσεων μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου. Ο περασμένος Ιούλιος ήταν διαφορετικός από τους άλλους λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους πελάτες που έσπευσαν να αγοράσουν φανέλες, αναμνηστικά και μπάλες από το πρόσφατο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, παρά την παταγώδη αποτυχία της εθνικής ομάδας της Αγγλίας.

Ε κτός από τη συγκυριακή βελτίωση της καταναλωτικής ζήτησης η τρίτη καλή είδηση των ημερών ήρθε από το λονδρέζικο Σίτι. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και εύρεσης εργασίας Μorgan ΜcΚinley, οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου προχώρησαν τον περασμένο μήνα στις περισσότερες προσλήψεις σε μηνιαία βάση από τον Αύγουστο του 2008. Οι προσλήψεις αυξήθηκαν κατά 7% σε σχέση με τον Ιούνιο και κατά 71% σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk