η ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ

Ελληνικός τουρισμός: ώρα μηδέν

Δωμάτια που παραμένουν αδιάθετα στην αιχμή της τουριστικής περιόδου και λιγότερα χρήματα στο ταμείο της χώρας και των επιχειρήσεων, παρά τις περιορισμένες απώλειες στις αφίξεις, είναι το στίγμα του εφετινού καλοκαιριού. Μπορεί οι αφίξεις να παρουσιάζουν εικόνα σταθεροποίησης για το σύνολο της επικράτειας, τα έσοδα όμως αναμένεται να μειωθούν από 7% έως 9% (ποσοστό που αντιστοιχεί σε ένα δισ. ευρώ), όπως εκτιμά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και α΄ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ.

Δωμάτια που παραμένουν αδιάθετα στην αιχμή της τουριστικής περιόδου και λιγότερα χρήματα στο ταμείο της χώρας και των επιχειρήσεων, παρά τις περιορισμένες απώλειες στις αφίξεις, είναι το στίγμα του εφετινού καλοκαιριού. Μπορεί οι αφίξεις να παρουσιάζουν εικόνα σταθεροποίησης για το σύνολο της επικράτειας, τα έσοδα όμως αναμένεται να μειωθούν από 7% έως 9% (ποσοστό που αντιστοιχεί σε ένα δισ. ευρώ), όπως εκτιμά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και α΄ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Αν. Ανδρεάδης, ενώ αν συνυπολογιστούν οι τρεις μονάδες από την αύξηση του ΦΠΑ ενδέχεται να φθάσουν και το-12%.

Η συρρίκνωση της πληρότητας των καταλυμάτων είναι αισθητή στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, γεγονός που, όπως επισημαίνει ο κ. Ανδρεάδης, συνδέεται με την πτώση της ζήτησης από τους Ελληνες, τη συγκράτηση που υπάρχει στον εισερχόμενο τουρισμό, αλλά και το ότι εφέτος υπάρχουν πιο πολλά ξενοδοχεία. Αν ληφθεί υπ΄ όψιν ότι οι κλίνες έχουν αυξηθεί κατά 5% το 2010 σε σχέση με το 2009 κυρίως σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς (Ρόδος, Κρήτη), αυτό συνεπάγεται ότι στις περιοχές αυτές η πληρότητα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων περιορίζεται αυτόματα κατά 5%, εξηγεί, ενώ και η μείωση των εσόδων κατά 10,9% πέρυσι και εφέτος περίπου 9% αντιστοιχεί σε συρρίκνωση της πληρότητας κατά 25% τα τελευταία δύο χρόνια.

Η τουριστική σεζόν που διανύουμε έχει μια σημαντική διαφορά από την περσινή όπου τα έσοδα περιορίστηκαν στα 10,4 δισ. ευρώ και οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 6,4% με 14,9 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). «Πέρυσι η κρίση ήταν εντοπισμένη στην παγκόσμια οικονομία. Εφέτος εντοπίζεται στην Ελλάδα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ σημειώνοντας τα διαρθρωτικά προβλήματα και κυρίως την έντονη δυσφήμηση της χώρας στο εξωτερικό. Από την άλλη επισημαίνει ότι σε ό,τι έχει να κάνει με την αναστροφή της αρνητικής εικόνας «η χώρα ήταν ανοχύρωτη», καθώς «δεν υπάρχει συντονισμένο στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό», για την προβολή και τη διαφήμισή της, αλλά και για την ανάπτυξη τομέων όπως ο τουρισμός τρίτης ηλικίας και η τουριστική κατοικία.

Σε διψήφιο ποσοστό υπολογίζεται η πτώση του εσωτερικού τουρισμού, ο οποίος καλύπτει το 20% του τζίρου των ξενοδοχείων και αποτελεί την «τονωτική ένεση» του Αυγούστου. Η περίοδος των «ελληνικών διακοπών» διαρκεί από 20 Ιουλίου ως 20 Αυγούστου, όμως οι Ελληνες που θα κάνουν διακοπές εφέτος είναι λιγότεροι. Σε αυτό συντέλεσε και η απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων στα τέλη Ιουλίου, προκαλώντας ακυρώσεις τόσο από τον εσωτερικό όσο και από τον εισερχόμενο οδικό τουρισμό και περαιτέρω πτώση της πληρότητας. Οδήγησε επίσης σε πάγωμα των κρατήσεων, ρυθμός ο οποίος επανακάμπτει, όπως σημειώνει ο κ. Ανδρεάδης, καθώς η αντιμετώπιση της απεργίας από την κυβέρνηση θα έχει θετική ανταπόκριση από το εξωτερικό.

Αύξηση από «low cost» αεροπορικές εταιρείες
Τον Ιούνιο η μείωση στις αφίξεις του εξωτερικού ήταν 3,91% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009 (-3,26% για το α΄ εξάμηνο του 2010), με διακυμάνσεις ανά περιοχή, ενώ ο Ιούλιος με βάση τα πρώτα στοιχεία από τα αεροδρόμια παρουσιάζει θετικό πρόσημο σε κάποιους προορισμούς της χώρας, όπως είναι η Ρόδος και η Κέρκυρα. Ωστόσο ο κ. Ανδρεάδης αποδίδει το γεγονός αυτό στην εκτέλεση πτήσεων από «low cost» (αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους), οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των αφίξεων ανεξάρτητα από τα προγράμματα των tour operator. «Οπου αυξήθηκαν τα αεροπλάνα υπάρχει θετικό πρόσημο στις αφίξεις» εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Με βάση τα στοιχεία της easyJet ο αριθμός των επιβατών που θα έρθουν με πτήσεις της στη χώρα τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο θα ανέλθει στις 814.000, εκ των οποίων οι 444.573 θα έχουν ταξιδέψει από και προς τη νησιωτική Ελλάδα. Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους εφέτος πρόσθεσε τρεις νέους προορισμούς στην ελληνική αγορά, τα Χανιά, τη Ζάκυνθο και την Κω, με σύνδεση από Λονδίνο και συνολικά εξυπηρετεί δέκα προορισμούς στην Ελλάδα (Κέρκυρα, Ηράκλειο, Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Κω, Ζάκυνθο και Χανιά έως τις 31 Οκτωβρίου, ενώ η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι σε δωδεκάμηνη βάση).

Κρήτη: μείωση στην πληρότητα
Πτώση σε πληρότητα που αγγίζει το 30% καταγράφει ο Νομός Ηρακλείου με τις αφίξεις εξωτερικού τον Ιούλιο να είναι κατά 2,03% αυξημένες, ενώ μείωση 9,9% παρουσιάζουν οι αφίξεις εσωτερικού, σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρα κλείου κ. Αν. Μεταξάς. Πτώση παρουσιάζουν οι παραδοσιακές αγορές (Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία), «υποτονικό» είναι το ενδιαφέρον των Ελλήνων, καθώς υπογραμμίζει ότι «η απεργία έκανε μεγάλη ζημιά στην ελληνική αγορά», ενώ αύξηση παρατηρείται από τη Ρωσία και το Ισραήλ. Την ίδια ώρα με βάση στατιστικές της Ενωσης ο χρόνος παραμονής των επισκεπτών έχει περιοριστεί στις οκτώμισι ημέρες, ενώ πριν από τρία χρόνια ήταν 11 ημέρες. Οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 15% «και παραπάνω σε ορισμένες περιπτώσεις» σημειώνει ο κ. Μεταξάς, ενώ επισημαίνει ότι «είναι λιγότερος ο κόσμος που κινείται» στην τοπική αγορά.

Μαγνησία: διείσδυση στη γερμανική αγορά
Ενισχυμένη είναι η γερμανική αγορά στον Νομό Μαγνησίας, γεγονός που ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Κ. Λεβέντης αποδίδει στην εντατική προσπάθεια που έχει προηγηθεί σε τουριστικές εκθέσεις σε γερμανικές πόλεις- αφετηρίες πτήσεων χαμηλού κόστους. Ηδη εκτελούνται τέσσερις πτήσεις αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους την εβδομάδα από τη Γερμανία (Ryanair και Αir Βerlin), ενώ υπάρχουν και πτήσεις charter από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία και τις σκανδιναβικές χώρες. Οι ξένες αγορές κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά, ωστόσο η περιοχή αναμένεται να έχει «αρνητικό πρόσημο», όπως σημειώνει ο κ. Λεβέντης, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων που οδήγησαν στην έλλειψη καυσίμων και στην ακύρωση πολλών κρατήσεων από τους έλληνες παραθεριστές. Η πληρότητα στη Μαγνησία κυμαινόταν στο 85% τον Ιούλιο και έπεσε στο 50%, αναφέρει ο κ. Λεβέντης προσθέτοντας ότι ο νομός έχει δυναμικότητα 25.000 κλινών. «Αυτές οι κρατήσεις χάθηκαν» σημειώνει και προσθέτει ότι παρ΄ όλο που οι αφίξεις έχουν μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με το 2009 ο τζίρος είναι μειωμένος κατά 10% έως 15%. Ακόμη προσθέτει ότι το ελληνικό προϊόν «είναι υπερτιμολογημένο» ορισμένες φορές στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία, ενώ επισημαίνει ότι εφέτος στη Μαγνησία καταγράφηκαν μεγάλες πληρότητες στα υψηλής κατηγορίας ξενοδοχεία (τα οποία είχαν μειώσει τις τιμές τους) και πολύ μικρές πληρότητες στα χαμηλής κατηγορίας. «Η αγορά διορθώνεται» αναφέρει ο κ. Λεβέντης και σημειώνει ότι οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 25%-30%.

Για «άδεια δωμάτια» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λακωνίας κ. Δ. Πολλάλης, ο οποίος τονίζει τις «πολλές ακυρώσεις λόγω της απεργίας», μια και η Λακωνία είναι ένας προορισμός που «προσβλέπει στην οδική πρόσβαση». Στη Μονεμβασιά η πτώση στις κρατήσεις κυμαίνεται στο 30%, όπως αναφέρει, ενώ εισπρακτικά είναι «πολύ χαμηλότερα» καθώς οι τιμές έχουν μειωθεί από 20% έως 30%. Ο προορισμός βασίζεται κατά 85% στην ελληνική αγορά (κυρίως από την Αθήνα) και εφέτος «οι Ελληνες δεν ταξίδεψαν λόγω κρίσης και λόγω απεργίας».

ΡΟΔΟΣ
Αύξηση αφίξεων, μείωση στα έσοδα
Με αύξηση αφίξεων 11% έκλεισε ο Ιούλιος στη Ρόδο όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ.Β. Μηναΐδης και με τις περισσότερες αγορές να έχουν θετικό πρόσημο.Περίπου 300.000 ήταν οι αφίξεις τον περασμένο μήνα στη Ρόδο (τον Ιούλιο του 2009 ήταν 270.000) με τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία να σημειώνουν άνοδο 6%,ενώ θεαματική είναι η αύξηση των Ρώσων (80%,από 40.000 το 2009 στις 70.000 εφέτος) λόγω των διευκολύνσεων στην έκδοση βίζας,αλλά και των Γάλλων (100%).Η αύξηση όμως στις αφίξεις δεν συμβαδίζει με αντίστοιχη πορεία των εσόδων τα οποία είναι πεσμένα,καθώς οι τιμές των ξενοδοχείων στο νησί έχουν μειωθεί κατά 25% σε μέσο όρο και σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν και το 40% για να προσελκύσουν πελάτες. Λιγότεροι είναι όμως οι Ελληνες αλλά και οι Ιταλοί,όπως επισημαίνει ο κ.Μηναΐδης, αναφερόμενος στις αεροπορικές αφίξεις,ενώ προσθέτει ότι οι Ελληνες του Αυγούστου έρχονται με πλοία στο νησί.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Μείωση σε αεροπλάνα και οδικό τουρισμό

Μειωμένη κατά 15% είναι η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής τον εφετινό Αύγουστο (80% σε σύγκριση με 95% τον Αύγουστο του 2009),ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι αφίξεις τον Μάιο,τον Ιούνιο και τον Ιούλιο,σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παραθέτει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ.Γ. Τάσιος.Το προηγούμενο τρίμηνο η μείωση στις αφίξεις από τη Μεγάλη Βρετανία έφθασε το 25,17%,από τη Γερμανία το 10,8%,από την Αυστρία το 23,7%.Αντίθετα θετικά κινήθηκε η Ρωσία με αύξηση 2,1%,η Γαλλία με 7% (σε απόλυτα μεγέθη ο αριθμός είναι περίπου 2.000 αφίξεις),ενώ τον Ιούλιο «άνοιξε» η αγορά του Ισραήλ (2.000 αφίξεις) και της Ουκρανίας (1.500 αφίξεις).

ΚΕΡΚΥΡΑ
Αύξηση τον Ιούλιο,αρνητικό πρόσημο στη σεζόν

Αύξηση 6,1% κατέγραψαν οι αφίξεις τον Ιούλιο στην Κέρκυρα,σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας κ.Π.Μπράμο,ο οποίος σημειώνει την επάνοδο των παραδοσιακών αγορών στο νησί.Η γερμανική αγορά είχε αύξηση 20%,η βρετανική 8%,ενώ αύξηση παρατηρήθηκε και από τη Ρωσία και την Ιταλία.Λιγότεροι είναι οι Ελληνες οι οποίοι επηρεάστηκαν και από την απεργία καθώς υπήρξαν αρκετές ακυρώσεις πελατών αλλά και εκδρομικών πούλμαν.Ωστόσο το θετικό πρόσημο του Ιουλίου δεν θα μπορέσει να αναστρέψει την πτωτική πορεία που εμφανίζει ο προορισμός για το σύνολο της σεζόν,καθώς ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων εκτιμά ότι η μείωση στις αφίξεις θα κυμανθεί στο 10% ενώ τα έσοδα θα ξεπεράσουν το-25% εξαιτίας των πολύ μεγάλων εκπτώσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk