Η εκδίκηση του… φαγωμένου μήλου

Αξέχαστη θα πρέπει να έμεινε για πολλά στελέχη της πληροφορικής στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ εκείνη η τελευταία Τετάρτη του Μαΐου. Στα βόρεια, στο Σιάτλ, όπου και η έδρα της Μicrosoft, ήταν ημέρα κατήφειας και σιωπής. Αντίθετα, στον Νότο, στην καρδιά της Σίλικον Βάλεϊ, στο Κουπερτίνο, όπου βρίσκεται η έδρα της Αpple, είχαν κάθε λόγο να ετοιμάζονται για ολονύκτιο ξεφάντωμα. Γιατί αυτή η Τετάρτη ήταν η ημέρα της μεγάλης ανατροπής. Ηταν η ημέρα που η χρηματιστηριακή αξία της Αpple ξεπέρασε αυτήν της Μicrosoft στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, εκτοπίζοντας την εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς από την ηγετική θέση της υψηλής τεχνολογίας στον γαλάζιο πλανήτη.

Αξέχαστη θα πρέπει να έμεινε για πολλά στελέχη της πληροφορικής στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ εκείνη η τελευταία Τετάρτη του Μαΐου. Στα βόρεια, στο Σιάτλ, όπου και η έδρα της Μicrosoft, ήταν ημέρα κατήφειας και σιωπής. Αντίθετα, στον Νότο, στην καρδιά της Σίλικον Βάλεϊ, στο Κουπερτίνο, όπου βρίσκεται η έδρα της Αpple, είχαν κάθε λόγο να ετοιμάζονται για ολονύκτιο ξεφάντωμα.

Γιατί αυτή η Τετάρτη ήταν η ημέρα της μεγάλης ανατροπής. Ηταν η ημέρα που η χρηματιστηριακή αξία της Αpple ξεπέρασε αυτήν της Μicrosoft στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, εκτοπίζοντας την εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς από την ηγετική θέση της υψηλής τεχνολογίας στον γαλάζιο πλανήτη.

«Ιστορία» από αναμετρήσεις
Βέβαια η ανατροπή της περασμένης Τετάρτης δεν είναι η πρώτη στον ανταγωνισμό ανάμεσα στις δύο «μεγάλες δυνάμεις» της τεχνολογίας. Ούτε φυσικά αναμένεται να είναι η τελευταία.

Στα περισσότερα από τριάντα χρόνια της συνύπαρξής τους οι δύο εταιρείες πάμπολλες φορές έχουν αναμετρηθεί, έχουν συνεργαστεί και σε μια περίπτωση έχει συμβάλει η μία στο ξεπέρασμα των οικονομικών δυσκολιών της άλλης…

Και η ιστορία ξεκινά από πολύ παλιά. Πολύ πριν από την εποχή του iΡhone, πριν ακόμη από την εμφάνιση των Αpple Μacintosh και των Windows της Μicrosoft. Στην προϊστορική εποχή της πληροφορικής, την εποχή των ηλεκτρονικών δεινοσαύρων.

Ηταν ανήμερα Πρωταπριλιά του 1976 στην Καλιφόρνια, όταν τρία τρελόπαιδα αποφάσισαν να ιδρύσουν μια εταιρεία για να πουλήσουν το δημιούργημά τους, τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή που μπορούσαν να αποκτήσουν και να χρησιμοποιήσουν οι κοινοί θνητοί.

Τρόπος του λέγειν βέβαια, αφού το πρώτο μοντέλο παραδιδόταν σε εξαρτήματα, έπρεπε να το συναρμολογήσει ο ιδιοκτήτης και δεν υπήρχαν ακόμη διαθέσιμα προγράμματα… Το όνομά του ήταν Αpple και η τιμή του 666,66 δολάρια. Οι τρεις εφευρέτες ήταν ο Στιβ Τζομπς, ο Στιβ Βόζνιακ και ο Ρόναλντ Γουέιν που σύντομα αποχώρησε.

Εναν χρόνο αργότερα παρουσιάστηκε το δεύτερο μοντέλο, το Αpple ΙΙ, που έμοιαζε περισσότερο με ολοκληρωμένο υπολογιστή και συνοδεύθηκε από το Visicalc, μακρινό πρόγονο του Εxcel και των άλλων υπολογιστικών φύλλων. Αυτό το πρόγραμμα υπολογισμών αποδείχθηκε το κλειδί που άνοιξε για την Αpple τις πόρτες των επιχειρήσεων και των πανεπιστημίων.

Εκατομμυριούχοι σε μία ημέρα
Σύντομα η εταιρεία των δύο Στιβ έκανε το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο συγκεντρώνοντας περισσότερα κεφάλαια από όσα είχαν εμφανιστεί σε οποιαδήποτε νέα εισαγωγή, με εξαίρεση αυτήν της Ford το 1956. Εκείνη την ημέρα του Δεκεμβρίου του 1980 έγιναν μονομιάς εκατομμυριούχοι οι 300 υπάλληλοι της Αpple που είχαν αποκτήσει μετοχές της εταιρείας.

Ωστόσο υπήρχαν και κάποιοι που ανησυχούσαν ιδιαίτερα από την ξέφρενη και ενθουσιώδη επιχειρηματική πορεία της τρελοπαρέας από τη Σίλικον Βάλεϊ. Και αυτοί δεν ήταν άλλοι από τους «βαρόνους» της βιομηχανίας υπολογιστών.

Για την ΙΒΜ, την Βull, την Digital και τους άλλους «γίγαντες» της εποχής, με ονόματα όπως Βurroughs, UΝΙVΑC, ΝCR, Control Data, Ηoneywell, General Εlectric, RCΑ, που ελάχιστοι θυμούνται πια, είχε σημάνει συναγερμός. Γιατί η εμφάνιση των μικρών υπολογιστών με σήμα το μήλο στα γραφεία των επιχειρήσεων, ακόμη και σε αυτών που αποτελούσαν το Fortune 500, δεν σήμαινε απλώς την αρχή μιας νέας εποχής. Σήμαινε ταυτόχρονα και το τέλος της κυριαρχίας των ηλεκτρονικών δεινοσαύρων.

Την ίδια περίοδο σε δρόμους παράλληλους κινήθηκε ο Μπιλ Γκέιτς. Αρχικά κατασκεύαζε γλώσσες προγραμματισμού για την πρώτη γενιά των προσωπικών υπολογιστών, ανάμεσά τους και της Αpple.

Για καλή του τύχη, η ανησυχία και διαφωνίες ανάμεσα στους κραταιούς «βαρόνους» αποδείχθηκαν η μεγάλη ευκαιρία για τη Μicrosoft.

Η κραταιά ΙΒΜ ετοίμαζε την απάντησή της στην επέκταση της Αpple, σχεδιάζοντας τον δικό της προσωπικό υπολογιστή, τον ΙΒΜ ΡC.

Για το βασικό λειτουργικό σύστημα βρισκόταν σε συνεννόηση με έναν άλλο γίγαντα, την Digital, αλλά η συνεργασία δεν ευοδώθηκε και έτσι η ΙΒΜ στράφηκε στην εταιρεία του Γκέιτς.

Το 1989 η άλλη μεγάλη ανατροπή
Η λύση βρέθηκε στο σύστημα 86-DΟS, δημιούργημα μιας μικρής εταιρείας από το Σιάτλ, το οποίο τροποποιημένο από τη Μicrosoft έγινε το ΡC-DΟS που έτρεχε στα ΙΒΜ-ΡC και στη συνέχεια το ΜSDΟS που διατέθηκε με τους εκατοντάδες εκατομμύρια «συμβατούς» με το ΙΒΜ-ΡC υπολογιστές την επόμενη δεκαετία. Και το 1989 καταγράφηκε η άλλη μεγάλη ανατροπή, όταν η Μicrosoft ξεπέρασε τη χρηματιστηριακή αξία της Αpple.

Δεν ήταν όμως η μόνη ανατροπή που συνέβη εκείνη την εποχή. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄80 η έκρηξη των πωλήσεων και της χρήσης των κάθε είδους ΡC που εμφανίζονταν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης από κάθε είδους κατασκευαστές αποσάθρωσε ολόκληρη την παλιά βιομηχανία των υπολογιστών.

Ελάχιστα από τα τρανταχτά ονόματα του τότε συνεχίζουν να υπάρχουν, ενώ ακόμη και η ΙΒΜ αποσύρθηκε από την αγορά των προσωπικών υπολογιστών μην αντέχοντας τον ανταγωνισμό και πούλησε τον αντίστοιχο επιχειρηματικό κλάδο της στην κινεζική Lenovo.

Κινδύνεψε με χρεοκοπία
Και η ίδια η Αpple έφθασε στα όρια της χρεοκοπίας στη δεκαετία του ΄90. Είναι εντυπωσιακό ότι εκείνη την κρίσιμη στιγμή δέχθηκε μια σημαντική ενίσχυση«επένδυση αναζωογόνησης» ύψους 150 εκατ. δολαρίων από τη Μicrosoft.

Αυτά όμως συμβαίνουν στη Σίλικον Βάλεϊ, λένε οι παλιοί και πολύπειροι επιχειρηματίες της. Ο Μπιλ Γκέιτς και ο Στιβ Τζομπς είναι από τους παλαιότερους.

Και για αυτό δεν ανησυχεί τόσο ο Μπιλ από τις κινήσεις του Στιβ, ούτε ο Στιβ φοβάται το προβάδισμα του Μπιλ.

Η βασική αγωνία τους είναι άλλη: πότε και πώς θα εμφανιστούν οι νέοι Μπιλ και Στιβ για να σημάνουν την αρχή μιας άλλης εποχής…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk