Μειώσεις των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας φέρνει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η ομοσπονδία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία σχολιάζοντας τις ρυθμίσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κάνει μια πρώτη αποτίμηση των αλλαγών. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν χθες στο συνέδριο της ομοσπονδίας, οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό θα έχουν τις εξής επιπτώσεις:

Κατ΄ αρχάς παραμένει σε ισχύ η φιλοσοφία του νόμου Πετραλιά, με συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 17,5% ως 26,4% για όσους συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη, και κατά 18% με την πλήρη σύνταξη.

Οι αλλαγές γίνονται με δημοσιονομικά και όχι με ασφαλιστικά κριτήρια. Ο δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης με βασικά στοιχεία την αναδιανομή και την κοινωνική αλληλεγγύη ανατρέπεται και το σύστημα παίρνει χαρακτηριστικά προνοιακά και κεφαλαιοποιητικά. Παρ΄ ότι δεν αυξάνονται τα ποσοστάτων ασφαλιστικών εισφορών, ο ασφαλισμένος θα καταβάλλει περισσότερες εισφορές αφού με έμμεσο τρόπο υποχρεώνεται να παραμείνει περισσότερο χρόνο στην εργασία του.

Η σταδιακή εισαγωγή ολόκληρου του εργασιακού βίου στον υπολογισμό της σύνταξης θα οδηγήσει σε μειώσεις των συντάξεων. Οι μειώσεις είναι συνάρτηση του συντελεστή αναπροσαρμογής, χωρίς την προσμέτρηση της ωρίμανσης των αμοιβών.

Από 1.1.2013 μειώνονται οι κύριες αλλά και οι επικουρικές. Ολες οι αλλαγές έχουν στόχο σταδιακά να απαλλαγεί το κράτος από τη χρηματοδότηση και τα βάρη του ασφαλιστικού συστήματος. Με την κατάργηση του ΕΚΑΣ που καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας και τη χορήγηση της βασικής σύνταξης θα πληγούν άμεσα οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Η επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ από 5% ως 10% είναι ουσιαστικά η επαναφορά του ΛΑΦΚΑ με χαρακτηριστικά κεφαλικού φόρου.

Επανέρχονται από το 2011 τα αυξημένα όρια ηλικίας των εργαζομένων μητέρων του ιδιωτικού τομέα. Οι συνταξιούχοι στο Δημόσιο κάτω των 55 ετών θα χάνουν τη σύνταξή τους αν εργάζονται, ενώ αν είναι πάνω από 55 θα περικόπτεται η σύνταξη άνω των 850 ευρώ κατά 70%. Τραγικές καθυστερήσεις παρατηρούνται στην απονομή των συντάξεων, καθώς τα περισσότερα Ταμεία χρειάζονται από οκτώ μήνες ως και 2,5 χρόνια από την υποβολή της αίτησης ως την απονομή της σύνταξης. «Η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων δεν βελτιώθηκε μετά τις ενοποιήσεις Ταμείων που επέφερε ο νόμος Πετραλιά» σημειώνει η ομοσπονδία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία και παραθέτει συγκεκριμένα παραδείγματα καθυστερήσεων στην απονομή της σύνταξης.

Το ΙΚΑ στους ασφαλισμένους του χορηγεί σύνταξη με καθυστέρηση 6-8 μηνών, ενώ όταν πρόκειται για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης η καθυστέρηση ξεπερνά τους 12 μήνες. Το ίδιο χρονικό διάστημα χρειάζεται και ο ΟΑΕΕ (ταμείο αυτοαπασχολουμένων).

Μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή της επικουρικής σύνταξης παρατηρούνται στο ΤΕΑΔΥ που χρειάζονται 15-18 μήνες, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση ξεπερνάει τα 2 χρόνια. Στο ΤΕΑΙΤ όταν η ασφάλιση αφορά ένα Ταμείο η σύνταξη απονέμεται στους 2 μήνες, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική η καθυστέρηση ξεπερνά τα 2,5 χρόνια.

Το ταμείο πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο και η καθυστέρηση για την απονομή του εφάπαξ σήμερα ξεπερνά τα 2 χρόνια, ενώ η τάση είναι ανοδική.