Τα μάθατε τα νέα;

«Θαύμασα τον Παρθενώνα / και στην κάθε του κολόνα / βρήκα τον χρυσό κανόνα. / Ομως σήμερα το λέω / βρίσκω το καλό κι ωραίο / σε μια σπορ Αlfa Romeo» γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης στο ποίημά του «Η Αlfa Romeo» και δεν λέει ψέματα: το αγαπάμε με το παραπάνω ως λαός το γκλαμουράτο το αυτοκίνητο. Και εμείς και οι άρχοντές μας. Η νέα κυβέρνηση έρχεται όμως να αλλάξει τα πράγματα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη σχέση τετράτροχου- κράτους. Και αποφασίζει τον περιορισμό στη χρήση των κρατικών οχημάτων, σε μιαν απέλπιδα προσπάθεια να συμμαζέψει τα άνευ λόγου και αιτίας έξοδα.

«Θαύμασα τον Παρθενώνα / και στην κάθε του κολόνα / βρήκα τον χρυσό κανόνα. / Ομως σήμερα το λέω / βρίσκω το καλό κι ωραίο / σε μια σπορ Αlfa Romeo» γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης στο ποίημά του «Η Αlfa Romeo» και δεν λέει ψέματα: το αγαπάμε με το παραπάνω ως λαός το γκλαμουράτο το αυτοκίνητο. Και εμείς και οι άρχοντές μας. Η νέα κυβέρνηση έρχεται όμως να αλλάξει τα πράγματα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη σχέση τετράτροχου- κράτους. Και αποφασίζει τον περιορισμό στη χρήση των κρατικών οχημάτων, σε μιαν απέλπιδα προσπάθεια να συμμαζέψει τα άνευ λόγου και αιτίας έξοδα.

Ακούτε να μαθαίνετε- και να μην πιστεύετε στ΄ αφτιά σας: σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα κρατικά οχήματα είναι περί τις 44.000! Τα οποία στοιχίζουν στους φορολογουμένους πάνω από 320 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο! Καταλαβαίνετε τι κερατιάτικα πληρώνουμε, εν αγνοία μας, για το γυάλισμά τους, τα σέρβις τους, τα καύσιμά τους…

Οπως κι αν έχει, ο νέος υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, τώρα που ανασκουμπώθηκε για να βάλει μια κάποια τάξη στην αταξία που κληρονόμησε, αποφάσισε να παγώσει την αγορά νέων οχημάτων για τα επόμενα τρία χρόνια. Οπως επίσης αποφάσισε να μετακινούνται οι κρατικοί αξιωματούχοι με αυτοκίνητα ως 1.600 κυβικών εκατοστών. Τυχεροί είναι που ανέλαβε το εν λόγω υπουργείο ο κ. Ραγκούσης. Γιατί αν το αναλάμβανε, π.χ., ο κ. Ν. Χρυσόγελος των Οικολόγων Πράσινων θα τους υποχρέωνε να κυκλοφορούν με ποδήλατα. Και η Αθήνα έχει ανηφόρες.

Τον ανήφορό της τραβάει και η ΝΔ. Εναν άνευ προηγουμένου πολιτικό Γολγοθά ο οποίος διαδέχτηκε το Βατερλό της 4ης Οκτωβρίου. Με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη να δηλώνει χθες το πρωί ότι συμφωνεί με την εκλογή προέδρου από τη βάση, θέτοντας όμως ως προϋπόθεση κατά το μεταβατικό αυτό στάδιο να παραμείνει πρόεδρος του κόμματος ο κ. Κ. Καραμανλής.

Δεν μπορεί να κάνει χωρίς αυτόν… Ομολογώ ότι τέτοια άδολη και ανιδιοτελή αγάπη δεν τη φανταζόμουν!

Την ίδια στιγμή έμενε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κ. Καραμανλής, παρά τις αρχικές δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες θα αποχαιρετούσε όσο πιο σύντομα μπορούσε τους «γαλάζιους» συντρόφους, να παραμείνει στη θέση του προέδρου για μικρό χρονικό διάστημα μετά το συνέδριο. Αρκεί αυτό το διάστημα να μην ξεπερνά τις δύο-τρεις εβδομάδες. Οσο όμως και αν κάποιοι δεν θέλουν να τον αποχωριστούν, εκείνος έχει βάλει πλώρη για άλλα. Βιάζεται ο άνθρωπος να πει αντίο στο τραυματικό (για τη χώρα) παρελθόν του, είναι εμφανές.

Και η νέα κυβέρνηση βιάζεται να βάλει υποστυλώματα στην καταρρέουσα χώρα προτού σωριαστεί… Γιατί μετά ποιος τη σηκώνει έτσι ασήκωτη όπως έχει καταντήσει με τόσους αιώνες ιστορίας να βαραίνουν τις κυρτωμένες πλάτες της. Σχέδιο προϋπολογισμού για το 2010 το οποίο χαρακτηρίζεται «προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης» καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μπορεί να ενημερώσει εγκαίρως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Βουλή για την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ. Να αρχίσουμε να σφίγγουμε το ζωνάρι από τώρα; Αμφιβάλλω πάντως αν υπάρχει χώρος για να κάνουμε και άλλες τρύπες.

Στο μεταξύ η κυρία Μπακογιάννη, σε ένα διάλειμμα του προεκλογικού αγώνα της, δήλωσε αναφερόμενη στην απεργία των ναυτεργατών: «Πλήγμα στη διεθνή αξιοπιστία της χώρας αποτελούν οι εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά». Η ευκολία με την οποία περνάει από τη μάχη για την προεδρία της ΝΔ στη μάχη κατά των «πρασίνων» είναι εντυπωσιακή! Και ό,τι και να λέμε, η αντιπολίτευση της πάει πολύ… «Είχα επανειλημμένα επισημάνει προεκλογικά ότι τα ανεύθυνα λόγια και οι διακηρύξεις έχουν συνέπειες όταν ένα κόμμα κληθεί να κυβερνήσει» τόνισε η πρώην υπουργός. Δεν είπε κάτι καινούργιο… Τις τραγικές συνέπειες δεν πληρώνουμε και εμείς ύστερα από πέντε χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από ένα κόμμα που μας είχε μπουχτίσει στα ανεύθυνα λόγια; «Ελπίζω ότι η κατάσταση αυτή θα δώσει έγκαιρα το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη σοβαρότηταώστε να αποφύγουμε και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον, ιδίως δε κάποια δραματική επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος» κατέληξε η κυρία Μπακογιάννη. Και εμείς το ελπίζουμε. Ειδικά όταν η αδυναμία της προηγούμενης κυβέρνησης να πάρει εγκαίρως όχι το μήνυμα, αλλά τα μηνύματα που έφταναν στο Μαξίμου από ολόκληρη τη χώρα, μας έφερε σε αυτό το χάλι. Γιατί δεν αποτελούν μόνο οι εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά πλήγμα στη διεθνή μας αξιοπιστία.

Δύο ημέρες ύστερα από τις σπόντες του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου προς τους κυβερνώντες, οι οποίες μεταφράζονταν πάνω-κάτω σε «αφήστε ήσυχη την εκκλησιαστική περιουσία», ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ.

Τσίπρας επανέφερε το αίτημα του κόμματος για τον διαχωρισμό του κράτους από την Εκκλησία.

Και το έκανε με έναν εξαιρετικά, ομολογουμένως, γλαφυρό τρόπο:

ενημερώνοντας τον απερχόμενο Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα ότι κατά τη σημερινή ορκωμοσία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν πολιτικό όρκο- όπως είχαν κάνει εξάλλου και παλαιότερα.

«Εμείς ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαούθεωρούμε ότι εκπροσωπούμε έλληνες πολίτες όλων των θρησκειών και δογμάτων, πολίτες που είναι άθεοι, αλλά και πολίτες που αρνούνται να δηλώσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις» δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Σύρ(ρ)ιζα από το εγκεφαλικό οι Αγιοι Πατέρες!

Νεότερα για το εφετινό Νομπέλ Ειρήνης: η εφημερίδα «Τhe Washington Ρost» αποκαλύπτει ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (ο οποίος και το αποδέχθηκε) έδωσε την έγκρισή του, χωρίς να το δημοσιοποιήσει, για την ανάπτυξη στο Αφγανιστάν τουλάχιστον 13.000 στρατιωτών επιπλέον των 21.000 που είχε ανακοινώσει ότι έστελνε στην ασιατική χώρα. Κάνει πόλεμο για την ειρήνη ο πλανητάρχης!

Κύριε διευθυντά

Παρ΄ ότι είθισται οι υπουργοί να συμμετέχουν σε παρουσιάσεις νέων εκδόσεων, προσδίδοντας με την παρουσία τους κύρος στον χώρο του βιβλίου, ομολογώ ότι παραξενεύτηκα που η νέα υφυπουργός Πολιτισμού κυρία Αντζελα Γκερέκου επέλεξε για την είσοδό της στον κόσμο της διανόησης, τον οποίο καλείται να υπηρετήσει, να παρουσιάσει το βιβλίο «Επιλέξτε αγόρι ή κορίτσι με φυσικό τρόπο» του δόκτορος Νικηφόρου Κλήμη.

Εκτός αν σκοπεύει να παραστεί στην εκδήλωση με τη δεύτερη ιδιότητά της, εκείνη της υφυπουργού Τουρισμού. Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει (εμμέσως) την πεσμένη, σύμφωνα με τελευταίες μετρήσεις, λίμπιντο και τον τραυματισμένο εγωισμό των διάσημων greek lovers, οι οποίοι, σύμφωνα με καταγγελίες τουριστριών από τη Βόρεια, κυρίως, Ευρώπη, δεν είναι πλέον εκείνοι που ήσαν…

Μετά τιμής

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk