Δικαίωμα δεύτερης φοροαπαλλαγής για α» κατοικία

Oι έγγαμοι δικαιούνται φοροαπαλλαγή για την αγορά πρώτης κατοικίας, ανεξαρτήτως τού αν προ του γάμου τους ένας από τους δύο είχε τύχει του ευεργετήματος αυτού και είχε αγοράσει πρώτη κατοικία με φοροαπαλλαγή. Αυτό έκρινε η επταμελής σύνθεση του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας και δικαίωσε οικογενειάρχη ο οποίος ζητούσε την επιστροφή του φόρου που είχε καταβάλει για την αγορά πρώτης κατοικίας (διαμέρισμα 93 τ.μ.). Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν…

Δικαίωμα δεύτερης φοροαπαλλαγής για α» κατοικία | tovima.gr

Oι έγγαμοι δικαιούνται φοροαπαλλαγή για την αγορά πρώτης κατοικίας, ανεξαρτήτως τού αν προ του γάμου τους ένας από τους δύο είχε τύχει του ευεργετήματος αυτού και είχε αγοράσει πρώτη κατοικία με φοροαπαλλαγή.

Αυτό έκρινε η επταμελής σύνθεση του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας και δικαίωσε οικογενειάρχη ο οποίος ζητούσε την επιστροφή του φόρου που είχε καταβάλει για την αγορά πρώτης κατοικίας (διαμέρισμα 93 τ.μ.).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές (άρθρο 21) η οικογένεια και ο γάμος τελούν υπό την προστασία του κράτους. Υπό αυτό το πρίσμα, υπογραμμίζουν οι δικαστές, «οι έγγαμοι δικαιούνται απαλλαγής από τον φόρο μεταβιβάσεως ακινήτων για την απόκτηση οικογενειακής στέγης, χωρίς να λαμβάνεται υπ΄ όψιν απαλλαγή από τον φόρο αυτό, της οποίας είχε τύχει ένας από τους συζύγους πριν από τον γάμο». Και αυτό συνεχίζει η δικαστική απόφαση γιατί «ο άγαμος δεν τελεί υπό αυτές τις συνθήκες με τον έγγαμο ή την οικογένεια καισυνεπώςη απαλλαγή, της οποίας είχε τύχει, υπηρετούσεόταν είχε πάντωςδοθεί διαφορετικό σκοπό».

Επομένως, προσθέτουν οι δικαστές, «σε περίπτωση που ο ένας από τους συζύγους είχε τύχει απαλλαγής του φόρου αυτού, πριν από τον γάμο, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, η εκποίηση του ακινήτου αυτού δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση απαλλαγής από τον φόρο, για το ακίνητο που αποκτάται, ως οικογενειακή στέγη, μετά τον γάμο, διότι, για την οικογένεια, η απαλλαγή αυτή είναι η πρώτη που χορηγείται».

Αντίθετα η ΔΟΥ Γαλατσίου δέχθηκε ότι η οικογένεια του φορολογουμένου δεν είχε ιδιόκτητη κατοικία που να πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της, η σύζυγός του όμως πριν από τον γάμο είχε τύχει απαλλαγής από τον φόρο, λόγω αγοράς πρώτης κατοικίας, και το ακίνητο, δε, αυτό δεν είχε εκποιηθεί σε τρίτους. Συνεπώς, κατέληξε η φορολογική αρχή, δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις χορηγήσεως δεύτερης απαλλαγής για την αγορά πρώτης οικογενειακής κατοικίας, όπως προβλέπει ο Ν. 1078/1980.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk