Στα πράγματα

«Ντόμινο» εξελίξεων στην ασφαλιστική αγορά

«Ντόμινο» εξελίξεων στην ασφαλιστική αγορά περιμένουν το επόμενο διάστημα παράγοντες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΣΙΓΜΑ ΑΕ Μεσιτών Ασφαλίσεων κ. Γ. Σεραφειμίδης αναφέρει ότι οι έλεγχοι πρέπει να συνεχιστούν και προβλέπει αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων για το επόμενο έτος γύρω στο 10%.

«Ντόμινο» εξελίξεων στην ασφαλιστική αγορά περιμένουν το επόμενο διάστημα παράγοντες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΣΙΓΜΑ ΑΕ Μεσιτών Ασφαλίσεων κ. Γ. Σεραφειμίδης αναφέρει ότι οι έλεγχοι πρέπει να συνεχιστούν και προβλέπει αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων για το επόμενο έτος γύρω στο 10%.
– Ποιες προβλέπετε ότι θα είναι οι εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά;

«Μετά την πρόσφατη ανάκληση των αδειών λειτουργίας των πέντε ασφαλιστικών εταιρειών αναμένεται να υπάρξει “ντόμινο” εξελίξεων που θα επηρεάσει το σύνολο της αγοράς. Επιθυμία όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι να συνεχιστούν με αμείωτη ένταση οι αυστηροί έλεγχοι της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης προς τις ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να εξυγιανθεί πλήρως η εν λόγω αγορά. Εφόσον συμβεί αυτό, θα υπάρξει θετικός αντίκτυπος σε τρία σημεία: Πρώτον, θα βελτιωθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στον θεσμό της ασφάλισης. Δεύτερον, θα τονωθεί το ενδιαφέρον των ξένων ασφαλιστικών ομίλων να επενδύσουν στην ελληνική αγορά. Τρίτον και κυριότερον, ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης θα είναι έτοιμος να βοηθήσει στην επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος».

– Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν ασφαλιστεί σε εταιρείες των οποίων έχει ανακληθεί η άδεια;

«Από τη στιγμή που μια ασφαλιστική εταιρεία τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης, πρώτα πρέπει να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων, μετά να ακολουθήσουν οι απαιτήσεις του Δημοσίου, κατόπιν οι εκκρεμείς αποζημιώσεις και τέλος οι υπόλοιποι πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν “χάσει” ασφάλιστρα. Πρόβλημα έχουν κυρίως όσοι περιμένουν να αποζημιωθούν. Σε ό,τι αφορά τον κλάδο αυτοκινήτου, οι ασφαλισμένοι πρέπει να απευθύνονται στο επικουρικό κεφάλαιο. Σαφώς πιο περίπλοκη διαδικασία είναι η διαχείριση των αποζημιώσεων συμβολαίων ζωής. Το καλύτερο που έχει να κάνει ο ασφαλισμένος είναι περιμένει τις αποφάσεις του εκκαθαριστή. Καλύτερα είναι τα πράγματα για όσους έχουν συμβόλαια υγείας και έχουν “καθαρό” ιατρικό ιστορικό καθώς μπορούν να αναζητήσουν ασφαλιστική κάλυψη σε άλλες εταιρείες της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση ο ασφαλισμένος πρέπει να ζητάει εξηγήσεις και ευθύνες ακόμη και από τον ασφαλιστικό του σύμβουλο».

– Πώς εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθούν τα ασφάλιστρα το επόμενο διάστημα στον κλάδο του αυτοκινήτου;

«Βάσει των στοιχείων του 2008 τα ασφάλιστρα στον κλάδο του αυτοκινήτου θα πρέπει να αυξηθούν κατά μέσον όρο 15% προκειμένου τα ασφάλιστρα που εισπράττονται να επαρκούν για να καλύπτονται οι αποζημιώσεις. Οι εταιρείες των οποίων τα τιμολόγια κινούνται στον μέσον όρο της αγοράς αναμένεται ότι θα κάνουν αυξήσεις περίπου 10% ετησίως για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια. Οσες έχουν χαμηλά ασφάλιστρα θα υποχρεωθούν να κάνουν μεγαλύτερες αυξήσεις».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk