Πρόταση εξαγοράς της Wind από τη Forthnet

Διευρύνεται η λίστα των υποψηφίων _ Αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών

Πρόταση εξαγοράς της Wind από τη Forthnet | tovima.gr

Μεγάλη είναι η «μάχη που άναψε» τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το ποια θα είναι τελικά η εταιρεία που θα καταφέρει να αποκτήσει τον όμιλο Wind, καθώς η λίστα των υποψηφίων διαρκώς διευρύνεται δημιουργώντας όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση και ταυτόχρονα επιβεβαιώνοντας ότι ακόμη και σε μια «σφιχτή» οικονομικά περίοδο οι επιχειρηματικές εξελίξεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών είναι ραγδαίες.

Μόλις χθες, την καταληκτική δηλαδή ημερομηνία υποβολής προσφορών, η Forthnet AE έκανε γνωστές τις προθέσεις της ότι ενδιαφέρεται για την απόκτηση του ομίλου Wind, καθώς, όπως επισημαίνει, υπέβαλε μη δεσμευτική προσφορά, υπό αυστηρότατους όρους εμπιστευτικότητας όμως για την απόκτηση της εταιρείας Wind Hellas Τηλεπικοινωνίες ΑΕ. Επιπλέον, η Forthnet διευκρινίζει ότι θα επιδιώξει τον παραπάνω επιχειρηματικό στόχο μόνο

εφόσον κρίνει τελικά ότι η εν λόγω συναλλαγή θα είναι επωφελής για την ίδια και τους μετόχους της.

Η εταιρεία έχοντας τη στήριξη του κύριου μετόχου της, της Emirates International Telecommunications (ΕΙΤ), δηλώνει έτοιμη για την αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων της Wind, που ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ, αν φυσικά επιλεγεί και αποδεχθεί τους όρους.

Εκτός όμως από τη Forthnet, προσφορές έχουν υποβάλει και άλλα τέσσερα εταιρικά σχήματα, στα οποία περιλαμβάνονται τρία επενδυτικά funds και ένας μεγάλος τηλεπικοινωνιακός πάροχος, ο οποίος δεν έχει δείξει έως σήμερα ζωηρό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά. Πρόκειται για τον όμιλο Weather Investments, τον οποίο ελέγχει ο Ναγκίμπ Σαουίρις. Τα τρία επενδυτικά funds είναι η Apax Partners και Texas Pacific, οι παλαιοί δηλαδή μέτοχοι της Wind, όταν ακόμη ονομαζόταν ΤΙΜ Ελλάς, οι οποίοι το 2007 την πούλησαν στη Weather Investments αντί 3,4 δισ. ευρώ. Ακόμη, στους «μνηστήρες» συμμετέχει και η αμερικανική επενδυτική Providence, που είχε και στο παρελθόν ενδιαφερθεί για την ελληνική εταιρεία, η οποία συμμετέχει και σε άλλες ομοειδείς εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως. Επίσης, υπάρχει μια κίνηση από κατόχους ομολόγων της Wind, τους οποίους συντονίζει η Aladdin Capital Holdings LLC. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κίνηση αυτή συμμετέχουν και μέτοχοι της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής On Telecoms.

Αν και είναι νωρίς για την όποια εξαγωγή συμπερασμάτων, στην περίπτωση που η Forthnet εξαγοράσει τον όμιλο Wind είναι σαφές ότι δημιουργείται ένας τηλεπικοινωνιακός όμιλος ο οποίος παρέχει και υπηρεσίες συνδρομητικής, δορυφορικής τηλεόρασης μέσω της θυγατρικής πλέον της Forthnet, της Nova. Οπως είναι προφανές, η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας θα πυροδοτήσει νέες εξελίξεις εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο, καθώς οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα θελήσουν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην αγορά. Ακόμη, συμφωνίες που βρίσκονται υπό σχεδιασμό ή υπό σκέψη, όπως η ενδεχόμενη μονιμότερη σχέση Vodafone – Ηellasonline κάτω από την «ομπρέλα» της πρώτης, θα επιταχυνθούν, με στόχο να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό σε μια συγκεντρωμένη πλέον αγορά που θα έχει λίγα αλλά μεγάλα μερίδια.

Για του λόγου το αληθές, η πιθανή συμμετοχή της Forthnet στον όμιλο Wind θα δημιουργήσει ένα εταιρικό σχήμα με μια βάση της τάξεως των 7 εκατ. συνδρομών (αν συνυπολογισθούν οι 350.000 συνδρομητές της Nova) έναντι 9,5 εκατ. συνδρομητών του ΟΤΕ μαζί με την Cosmote και περίπου 6 εκατ. συνδρομητών της Vodafone – Ηellasonline. Σημειώνεται ότι το υποθετικό σχήμα Forthnet – Wind μαζί με τα δύο υφιστάμενα, του ΟΤΕ και του τρίτου πόλου Vodafone – Ηellasonline, προσφέρουν σήμερα όλες τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, δηλαδή σταθερή – κινητή τηλεφωνία, ευρυζωνικό Internet και ιντερνετική τηλεόραση. Επιπροσθέτως, η Forthnet μέσω της Nova προσφέρει υπηρεσίες δορυφορικής τηλεόρασης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk