Αντιπαραθέσεις για τον Μπουργκάς

Στην Ελλάδα έρχονται εκλογές, στη Βουλγαρία έγιναν προ μηνών, αλλά και στις δύο χώρες υπάρχει αντιπαράθεση για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη. Το τελευταίο διήμερο στη χώρα μας έγινε πολλή κουβέντα για το ποιον ευνοεί το έργο αυτό, με δηλώσεις του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου , απαντήσεις της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη και ανταπάντηση στους δύο υπουργούς της κυβέρνησης του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Μ. Χρυσοχοΐδη.

Στην Ελλάδα έρχονται εκλογές, στη Βουλγαρία έγιναν προ μηνών, αλλά και στις δύο χώρες υπάρχει αντιπαράθεση για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη.

Το τελευταίο διήμερο στη χώρα μας έγινε πολλή κουβέντα για το ποιον ευνοεί το έργο αυτό, με δηλώσεις του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου , απαντήσεις της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη και ανταπάντηση στους δύο υπουργούς της κυβέρνησης του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Μ. Χρυσοχοΐδη.

Αλλά και στη Βουλγαρία ευθεία επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Παρβάνοφ εναντίον του νέου πρωθυπουργού Μπορίσοφ για τα ενεργειακά. Μίλησε για «έλλειψη γνώσεων και αρμοδιότητας που έχουν συνέπεια εσπευσμένες ενέργειες,λάθη και παραλείψεις στην ενεργειακή πολιτική της βουλγαρικής κυβέρνησης» και ζήτησε «αναγκαία εθνική ομοψυχία στην ενεργειακή πολιτική της Βουλγαρ ίας». Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας υπογράμμισε τη σημασία της πρόσφατης συμφωνίας σύνδεσης του δικτύου μεταφοράς αερίου της χώρας με τον αγωγό Ελλάδα- Ιταλία ως σημαντικής προϋπόθεσης για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας αερίου της χώρας με μεθάνιο από Αίγυπτο, Αζερμπαϊτζάν και Τουρκμενιστάν.

Αν κάθε φορά μια νέα κυβέρνηση ακυρώνει νόμιμες αποφάσεις που ελήφθησαν από μια προηγούμενη κυβέρνηση, πώς μπορούμε να συνεργαστούμε, δήλωσε χθες ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο , αναφερόμενος σε σχετικές δηλώσεις βούλγαρων κυβερνητικών αξιωματούχων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RΙΑ Νovosti, ο Σερκέι Σμάτκο τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία μυστική συμφωνία για τα κοινά ενεργειακά πρότζεκτ μεταξύ Ρωσίας και Βουλγαρίας. Το πρακτορείο RΙΑ Νovosti μετέδωσε επίσης ότι ο ρώσος υπουργός θα επισκεφθεί τη Βουλγαρία τον Σεπτέμβριο προκειμένου να συζητήσει τα τρία πρότζεκτ που πάγωσαν από τη νέα βουλγαρική κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν και του Μπόικο Μπορισόφ, ο ρώσος πρωθυπουργός είχε καλέσει τη βουλγαρική κυβέρνηση να αποφασίσει σύντομα για το μέλλον των συνεργασιών της με τη Ρωσία στον τομέα της Ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, μέλη της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας έκαναν πολυάριθμες αντιφατικές δηλώσεις για τα μεγάλα ενεργειακά έργα, στα οποία συμμετέχει η Βουλγαρία, χωρίς να διαθέτουν επαρκή γνώση για τα θέματα αυτά, επιτείνοντας τη σύγχυση γύρω από το θέμα.

Ο κ. Παρβάνοφ ομιλεί για «έλλειψη συνέχειας και συνέπειας στην ενεργειακή στρατηγική και πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στα σχέδια μεταφοράς αερίου με τους αγωγούς Ναμπούκο South Stream και τα άλλα μεγάλα ενεργειακά έργα διεθνούς χαρακτήραστα οποία παίρνει μέρος η Βουλγαρία», προσθέτοντας ότι «τα μεγάλα έργα, όπως ο πυρηνικός σταθμός Μπέλενε, μπορούν να παίξουν τον ρόλο της “ατμομηχανής” που θα τραβήξει τη Βουλγαρία από την κρίση, αντί να περιμένει αδρανής να τελειώσει η κρίση στην Ευρώπη και στην Αμερική ». Η Βουλγαρία καλείται να επιμένει στην τήρηση των αυστηρότερων διεθνών κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος κατά την κατασκευή του έργου, όχι εξαιτίας τοπικών δημοψηφισμάτων (τα οποία έχουν συμβουλευτικό περιφερειακό χαρακτήρα και δεν μπορούν να είναι επιχείρημα για τη λήψη αποφάσεων), αλλά για να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παρβάνοφ πέτυχε συμφωνίες με τους ομολόγους του από τον Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν και την Αίγυπτο ώστε η Βουλγαρία να εισάγει φυσικό αέριο από τις χώρες αυτές, ενώ σημαντική ήταν η διεθνής διάσκεψη για τα ενεργειακά προβλήματα, η οποία προσείλκυσε στη Σόφια τον περασμένο Απρίλιο περισσότερους από 20 προέδρους και πρωθυπουργούς χωρών της Ευρώπης και της Ασίας, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και μεγάλους επιχειρηματίες.

Στο φόρουμ κορυφής την Ελλάδα εκπροσώπησε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, στο πλαίσιο της επίσκεψης του οποίου υπεγράφησαν διακυβερνητικές συμφωνίες για την ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κ. Μπορίσοφ θέτει και πάλι εμπόδια στην υλοποίηση του έργου και αμφισβητεί ευθέως την οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στα 17 χρόνια προϊστορίας που έχει το ζήτημα αυτό.

Στη Μόσχα διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι το ζήτημα για τους Βούλγαρους είναι τελικά οικονομικό και κάνουν λόγο για «πρόσθετη χρηματοδότηση της Βουλγαρίας».

Το συνολικό κόστος κατασκευής του αγωγού φθάνει το 1 δισ. δολάρια με συνολικό μήκος 280 χιλιομέτρων. Σε πλήρη ανάπτυξη θα μπορεί να μεταφέρει 35 εκατομμύρια τόνους ρωσικού πετρελαίου τον χρόνο. Η τεχνικοοικονομική μελέτη της ΙLF για τον πετρελαιαγωγό προβλέπει βιωσιμότητα της επένδυσης ακόμη και με περίπου 15 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου τον χρόνο.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk