Μετοχικά κέρδη σε Ευρώπη και Ασία

Επανήλθε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών και εκτίναξε τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Ασίας σε νέα υψηλά επίπεδα έτους, εκτός από τη Wall Street, καθώς ήταν κλειστή λόγω της αργίας για την Ημέρα Εργασίας στις ΗΠΑ. Χαιρετίζοντας τη χθεσινή Ημέρα Εργασίας ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε ότι θα συνεργαστεί με τους επιχειρηματίες και τις εργατικές ενώσεις ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση, καθώς η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «τεράστια και σύνθετη» οικονομική κρίση.

Επανήλθε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών και εκτίναξε τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Ασίας σε νέα υψηλά επίπεδα έτους, εκτός από τη Wall Street, καθώς ήταν κλειστή λόγω της αργίας για την Ημέρα Εργασίας στις ΗΠΑ. Χαιρετίζοντας τη χθεσινή Ημέρα Εργασίας ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε ότι θα συνεργαστεί με τους επιχειρηματίες και τις εργατικές ενώσεις ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση, καθώς η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «τεράστια και σύνθετη» οικονομική κρίση. Πηγαίνοντας δε σε μια εργατική εκδήλωση στο Οχάιο ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι οι «εργαζόμενοι Αμερικανοί θα βοηθήσουν το έθνος να αναδυθεί από την κρίση».

Τη χθεσινή επιστροφή της επενδυτικής όρεξης προκάλεσαν τόσο οι διαβεβαιώσεις από τις χώρες-μέλη του G20 ότι δεν θα βιαστούν να αποσύρουν τα πακέτα τόνωσης των οικονομιών προτού σταθεροποιηθούν οι ρυθμοί ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας όσο και το ράλι της Wall Street την περασμένη Παρασκευή. Πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ΖανΚλοντ Τρισέ, προεδρεύοντας χθες των κεντρικών τραπεζιτών της τράπεζας διεθνών διακανονισμών (ΒΙS), δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία εμφανίζει ενδείξεις ανάδυσης από τη χειρότερη μεταπολεμική κρίση. Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα από αυτά που αναμέναμε, δήλωσε ο κ. Τρισέ, αλλά υπογράμμισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε ένα δύσβατο δρόμο μπροστά μας και για τον λόγο αυτό η εγρήγορση είναι απαραίτητη». Στο χθεσινό καλό κλίμα βοήθησαν και οι επιχειρηματικές κινήσεις, οι οποίες και αναζωπυρώνουν τις προσδοκίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Τις προσδοκίες αυτές τόνωσε η προσφορά της Κraft για να εξαγοράσει την Cadbury αντί του ποσού των 16,7 δισ. δολαρίων (ρεπορτάζ, σελίδα 12).

Επίσης, οι αναλυτές της Μorgan Stanley σε σημείωμα που έστειλαν προς τους πελάτες τους έγραψαν ότι «το τρέχον χρηματιστηριακό ράλι έχει ακόμη μέλλον». Δικαιολόγησαν τις εκτιμήσεις τους αναφέροντας ότι πιστεύουν πως «ο αναπτυξιακός κύκλος της οικονομίας έχει αρχίσει και ότι προτίθενται να αγοράσουν στην πρώτη εξασθένηση». Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Ασίας έκλεισαν με σημαντικά κέρδη. Το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη, το Παρίσι και το Τόκιο έκλεισαν με άνοδο 1,68%, 1,47%, 1,50% και 1,31%, αντιστοίχως. Με ακόμα υψηλότερα κέρδη κατά 2,9% έκλεισε και η Αθήνα. Θύμα της επενδυτικής όρεξης υπήρξε το δολάριο, που έπεσε έναντι του ευρώ και του γεν.

Εκτός από τις διαβεβαιώσεις του αμερικανού προέδρου και η υπουργός Εργασίας κυρία Χίλντα Σόουλις, η οποία συνόδευσε τον κ. Ομπάμα στη χθεσινή εκδήλωση, προσπάθησε να τονώσει την αισιοδοξία των αμερικανών πολιτών. Δήλωσε η κυρία υπουργός ότι βλέπει «σταθεροποιητικές τάσεις» στην αγορά εργασίας, καθώς ορισμένοι τομείς παρουσιάζουν βελτίωση. Λιγότερο αισιόδοξη παρουσιάστηκε σε συνέντευξη που έδωσε στο σόου «Τoday» του ΝΒC, αλλά υποσχέθηκε ότι « η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της» προκειμένου να σταθεροποιήσει την κλυδωνιζόμενη αγορά εργασίας, καθώς το ποσοστό ανεργίας είναι σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Πράγματι, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 9,7% τον Αύγουστο από 9,4% τον Ιούλιο. Ομως οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν τον ίδιο μήνα από όλους- εκτός του αγροτικού- τους τομείς της οικονομίας ήταν πολύ λιγότερες από τις αναμενόμενες. Για τον λόγο αυτό και η Wall Street καλωσόρισε τα στοιχεία αυτά την περασμένη Παρασκευή με υψηλά κέρδη. Η οικονομική υγεία των Αμερικανών είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας για να σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη της οικονομίας από την ύφεση, από τη στιγμή που οι καταναλωτικές δαπάνες καλύπτουν σχεδόν το 70% της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk