ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ

Το εκλογικό παζλ των μετοχών

Αν και στη σημειολογία των αγορών οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, απόρροια και της πολιτικοκοινωνικής κουλτούρας της, παίζουν τον δικό τους ρόλο στη μεταβλητότητα των μετοχών (ειδικά αν παραταθεί η πολιτική αστάθεια), εν τούτοις ο προβληματισμός σήμερα δείχνει να αυξάνεται, καθώς το διακύβευμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης αφορά την ίδια την οικονομία. Για τις αγορές η χώρα μας βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι οικονομικών και πολιτικών διλημμάτων, ενώ κυρίαρχη …

Αν και στη σημειολογία των αγορών οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, απόρροια και της πολιτικοκοινωνικής κουλτούρας της, παίζουν τον δικό τους ρόλο στη μεταβλητότητα των μετοχών (ειδικά αν παραταθεί η πολιτική αστάθεια), εν τούτοις ο προβληματισμός σήμερα δείχνει να αυξάνεται, καθώς το διακύβευμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης αφορά την ίδια την οικονομία.

Για τις αγορές η χώρα μας βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι οικονομικών και πολιτικών διλημμάτων, ενώ κυρίαρχη είναι η άποψη, κυρίως των ξένων θεσμικών, ότι ο πολιτικός διάλογος στην Ελλάδα θα πρέπει να «ωριμάσει», καθώς οι εποχές που το κράτος κάλυπτε τις ανάγκες του υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών φαίνεται ότι παρέρχεται. Τα προηγούμενα χρόνια το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας στηρίχθηκε εν πολλοίς στις ροές των διεθνών κεφαλαίων που εξαιτίας και της τεράστιας τότε μόχλευσης που κυριάρχησε παγκοσμίως χρηματοδότησαν την έκρηξη της εγχώριας ζήτησης και της κατανάλωσης, ενισχύοντας την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ.

Αναζητούν νέο μοντέλο ανάπτυξης
Σήμερα όλο και περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές κάνουν λόγο για την ανάγκη να αναζητήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της εξωστρέφειας του ιδιωτικού τομέα, της μακροχρόνιας αποταμίευσης, της τόνωσης της εγχώριας παραγωγής, της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας και του περιορισμού των τεράστιων ελλειμμάτων, ώστε η χώρα να μην κινδυνεύσει να παγιδευθεί σ΄ έναν φαύλο κύκλο (μακροχρόνιας) ισχνής ανάπτυξης.

Ωστόσο όλα τα παραπάνω απαιτούν σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές νοοτροπιών που έχουν ριζώσει βαθιά ακόμη και στον τελευταίο πολίτη αυτής της χώρας και πολλοί οικονομικοί αναλυτές- ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας- δεν ελπίζουν βάσιμα σε νέα αναπτυξιακά μοντέλα, αλλά όπως και να έχει το πράγμα κάτι μάλλον θα πρέπει να γίνει, γιατί όπως λέγεται δεν είναι δεδομένο ότι χωρίς αλλαγές θα μας σώζει πάντα ο «θεός της Ελλάδας»- και μάλιστα χωρίς κόστος.

Πάντως η ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων και των μετοχών δεικνύει ότι το πολιτικό σκηνικό έπαιζε τον δικό του σημαντικό ρόλο στα εγχώρια χρηματιστηριακά δρώμενα. Μνημειώδεις ήταν, π.χ., τη δεκαετία του ΄90 οι αντεγκλήσεις «γαλάζιων» και «πράσινων» επιχειρηματιών και οι διακυμάνσεις των αντίστοιχων «γαλάζιων» και «πράσινων» χαρτιών. Το γεγονός βέβαια ότι σήμερα οι μισές μετοχές βρίσκονται στα χέρια των ξένων διαφοροποιεί αναμφίβολα τα δεδομένα, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι οι διακυμάνσεις των μετοχών δεν θα μπορούσαν να βρεθούν στα ύψη. Από τις εκλογικές αναμετρήσεις της τελευταίας 20ετίας προκύπτει πάντως ότι οι ελληνικές μετοχές σημειώνουν κατά μέσον όρο κέρδη 22,9%, έξι μήνες μετά την ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Στις εκλογές που έγιναν στις 18.6.1989, όπου η νίκη της ΝΔ υπό τον κ. Κ. Μητσοτάκη οδήγησε στην κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΝ, η Σοφοκλέους σημείωνε πτώση 18% τρεις μήνες νωρίτερα, ενώ την πρώτη ημέρα μετά τις εκλογές, στις 5.11.1989, στις οποίες η νίκη της ΝΔ οδήγησε στην οικουμενική κυβέρνηση υπό τον καθηγητή Ξ.Ζολώτα, είχε υποχωρήσει 9% και έναν μήνα μετά σημείωνε πτώση 14%. Στις 9.4.1990 η ΝΔ κερδίζει τις εκλογές και η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία της οδηγεί σε άνοδο 7% το ΧΑ μία ημέρα μετά τις εκλογές και 55,1% σε έξι μήνες. Η αποσκίρτηση του κ. Α. Σαμαρά οδηγεί στις εκλογές της 10.10.1993 και στη νίκη του ΠαΣοΚ. Η Σοφοκλέους κερδίζει 27% τρεις μήνες μετά τη διεξαγωγή τους. Στις 22.9.1996 το ΠαΣοΚ υπό τον κ. Κ.Σημίτη κερδίζει πάλι τις εκλογές και στην αγορά δεν σημειώνονται σημαντικές μεταβολές τους πρώτους μήνες. Από την υποτίμηση της δραχμής όμως και την είσοδό της στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών τον Μάρτιο του 1998, η αφύπνιση του Χρηματιστηρίου και η επενδυτική υστερία των μικροεπενδυτών οδηγούν στο ιστορικό ρεκόρ του ΧΑ τον Σεπτέμβριο του 1999, ενώ ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο 313,37%, με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς να αυξάνεται το ίδιο διάστημα κατά 606%. Στις εκλογές της 9.4.2000, όπου σημειώθηκε η τρίτη συνεχής νίκη του ΠαΣοΚ, στη σημειολογία των ημερών κυριάρχησε η έκφραση «κόμμα του Χρηματιστηρίου», ενώ η Σοφοκλέους, η οποία τεχνικά κράτησε για την περίοδο των εκλογών, στη συνέχεια υποχωρεί 21% (τρεις μήνες μετά), για να καταρρεύσει στη συνέχεια, καθώς η «φούσκα» των μετοχών στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο άρχισε να ξεφουσκώνει. Οι εκλογές του 2004 και του 2007

Στις 7 Μαρτίου 2004 η Νέα Δημοκρατία υπό τον κ. Κ.Καραμανλή κερδίζει άνετη πλειοψηφία. Οι μετοχές στο ΧΑ είχαν σημειώσει κέρδη 9,14% δύο μήνες πριν από τη διενέργεια των εκλογών, για να υποχωρήσουν 3% δύο μήνες μετά, καθώς η χώρα και οι αγορές αναμένουν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Η επιτυχία των Αγώνων, η αύξηση της αναγνωρισιμότητας του ελληνικού χρηματιστηρίου διεθνώς, η διεθνοποίηση ενός σημαντικού πυρήνα ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, «πουλώντας» και το «βαλκανικό τους όνειρο» στους ξένους θεσμικούς, η έστω και μερικώς θεσμική θωράκιση του ΧΑ, οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που στηρίχθηκε στην άνοδο της εγχώριας ζήτησης και (κυρίως) η τεράστια διεθνής ρευστότητα που μέσω και της μόχλευσης έψαχνε παντού ευκαιρίες οδήγησαν σε εισροές περίπου 25 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το 50% των ελληνικών μετοχών να βρεθεί στα χέρια των ξένων θεσμικών.

Ετσι, στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007, που οδήγησαν σε νέα νίκη της Νέας Δημοκρατίας υπό τον κ. Κ. Καραμανλή, οι ελληνικές μετοχές δεν σημείωσαν αρχικώς ουσιαστικές μεταβολές για να αρχίσουν να υποχωρούν αργότερα, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση, που συνέτεινε αργότερα και στα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας, άρχισε να κάνει σταδιακά αισθητή την παρουσία της.

Τα τρία σενάρια της επόμενης ημέρας
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟκίνδυνο για την αγοράαπό την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών διαβλέπει η Citi,καταγράφοντας ως πιθανά τρία σενάρια:

Στο πρώτο, το ΠαΣοΚ κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά αυτό απαιτεί νίκη με ποσοστό μεγαλύτερο του 40%. Σε αυτή την περίπτωση, εκτός από τους νέους υπουργούς,θα έχουμε και νέες διοικήσεις στις ελεγχόμενες από το κράτος εισηγμένες,οι οποίες αποτελούν το 14% του ΧΑ.Ο προϋπολογισμός του 2010και η αναγκαία δημοσιονομική πειθαρχία απαιτούν έναν βραχύβιο μήνα του μέλιτος για τη νέα κυβέρνηση (εκτός αν πάρει βαθιά ανάσα από τις Βρυξέλλες).

Στο δεύτερο, η ΝΔ κερδίζει την πλειοψηφία, και αυτό σημαίνει ότι η οικονομική πολιτική θα συνεχιστεί.Στο τρίτο,κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία,κάτι που ίσως οδηγήσει σε κυβερνήσεις συνασπισμού, αν καί πλειοψηφικές κυβερνήσεις θα αντιμετωπίσουν καλύτερα την πρώτη μετά το 1992 ύφεση της οικονομίας. Στο σενάριο αυτό δεν αποκλείονται νέες εκλογικές αναμετρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχουν τεράστιες διαφορές στην οικονομική πολιτική τους, οι όποιες επιπτώσεις στην αγορά αναμένεται να είναι βραχύβιες, ενώ τυχόν κυβερνητική μεταβολή θα έχει αντίκτυπο στις ελεγχόμενες από το κράτος εισηγμένες:Αγροτική ζωής (το κράτος ελέγχει το 84,70%), ΕΒΖ (82,10%), Τράπεζα Αττικής (81%), ΑΤΕbank (77,30%), ΟΛΘ (75%), ΕΥΑΘ (74,6%),ΟΛΠ (74,50%),ΕΥΔΑΠ (61%),ΔΕΗ (51,50%), ΕΛΛ.ΠΕ. (35,50%), ΟΠΑΠ (34,40%), ΤΤ (44,30%), ΟΤΕ (20%) και ΤτΕ (6,6%).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk