Πρώτη φορά εντόπισαν αστεροειδή λίγο προτού αυτός πέσει στη Γη

Oμάδα αστρονόμων από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και το Σουδάν όχι μόνο κατάφεραν για πρώτη φορά να παρακολουθήσουν έναν μικρό αστεροειδή που κατευθυνόταν προς τη Γη λίγες ώρες πρoτού φτάσει στον πλανήτη μας, αλλά στη συνέχεια εντόπισαν και ορισμένα από τα θραύσματά του μετά τη διάλυσή του στην ατμόσφαιρα. Ο αστεροειδής που ονομάστηκε «2008 ΤC3» εντοπίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο αρχικά από έναν αμερικανό ερασιτέχνη αστρονόμο, ο οποίος ενημέρωσε αμέσως για την ανακάλυψή του.

Oμάδα αστρονόμων από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και το Σουδάν όχι μόνο κατάφεραν για πρώτη φορά να παρακολουθήσουν έναν μικρό αστεροειδή που κατευθυνόταν προς τη Γη λίγες ώρες πρoτού φτάσει στον πλανήτη μας, αλλά στη συνέχεια εντόπισαν και ορισμένα από τα θραύσματά του μετά τη διάλυσή του στην ατμόσφαιρα.

Ο αστεροειδής που ονομάστηκε «2008 ΤC3» εντοπίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο αρχικά από έναν αμερικανό ερασιτέχνη αστρονόμο, ο οποίος ενημέρωσε αμέσως για την ανακάλυψή του. Στην επιστημονική κοινότητα σήμανε συναγερμός και αμέσως άρχισε η παρακολούθηση της πορείας του αστεροειδούς που είχε μέγεθος ανάλογο με αυτό ενός αυτοκινήτου και βάρος 83 τόνους. Δεκαεννέα ώρες μετά τον εντοπισμό του ο αστεροειδής εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα σαν φλεγόμενη μπάλα και διαλύθηκε. Οι αστρονόμοι που τον παρακολουθούσαν υπολόγισαν την τροχιά του και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πολλά από τα θραύσματά του θα είχαν πέσει σε περιοχές του Σουδάν. Πήγαν στην αφρικανική χώρα και με τη βοήθεια ντόπιων εντόπισαν στην έρημο της Νουβίας 47 μικρά κομμάτια του αστεροειδούς, το μεγαλύτερο εκ των οποίων είχε βάρος ενάμισι κιλό και το μικρότερο 283 γραμμάρια. Η ανακάλυψη των θραυσμάτων θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική επειδή, όπως αποδεικνύεται, ο συγκεκριμένος αστεροειδής ανήκει σε ένα σπάνιο «είδος».

Ο αστεροειδής ανήκει στην κατηγορία F, στην οποία εκτιμάται ότι ανήκει μόλις το 1,3% των αστεροειδών, γι΄ αυτό και οι γνώσεις μας για αυτού του τύπου τους αστεροειδείς είναι ελάχιστες. Ηδη οι πρώτες αναλύσεις των θραυσμάτων δείχνουν ότι οι επιστήμονες έχουν στα χέρια τους ένα κοσμικό πέτρωμα που διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο έχει βρεθεί ως σήμερα.

Αποτελείται από πολύ σκούρο πορώδες υλικό, που είναι ιδιαίτερα εύθραυστο, γεγονός που εξηγεί γιατί εξερράγη ψηλά στη γήινη ατμόσφαιρα, περίπου 37 χλμ. από την επιφάνεια του πλανήτη.

«Πρόκειται για μια εκπληκτική όσο και σημαντική ανακάλυψη, ενώ ταυτόχρονα για όσους το ζήσαμε είναι από τις εμπειρίες εκείνες που λέμε ότι συμβαίνουν μία φορά στη ζωή.Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ένας αστεροειδής σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη και ανθρώπινα μάτια παρακολούθησαν την πτώση του.Ετσι καταφέραμε να συλλέξουμε πολύτιμες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της πορείας του,αλλά και να υπολογίσουμε το πού μπορεί να βρούμε ορισμένα κομμάτια του» αναφέρει ο Αλαν Φίτζμονς, καθηγητής Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Queens του Μπέλφαστ, μέλος της ομάδας παρατήρησης.

© Τhe Τimes, 2009 Αμυνα με διαστημικά λέιζερ
Τη στιγμή που ο αστεροειδής έπεφτε στη Γη επιστήμονες στη Βρετανία ολοκλήρωναν το σχέδιό τους για την αντιμετώπιση απειλών από το Διάστημα. Με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος ομάδα των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης ανέπτυξε μια μέθοδο εξουδετέρωσης αστεροειδών την οποία θα παρουσιάσει στο πρώτο συνέδριο πλανητικής άμυνας που θα γίνει σε έναν μήνα στη Γρανάδα της Ισπανίας. Το συνέδριο θα έχει ως αντικείμενο τις δυνατότητες αμυντικής θωράκισης της Γης από τους αστεροειδείς. Ως σήμερα έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες για την «απόκρουση» αστεροειδών, οι περισσότερες εκ των οποίων στηρίζονται στη χρήση πυρηνικών όπλων. Η μέθοδος που προτείνουν οι επιστήμονες από τη Βρετανία κάνει λόγο για την αποστολή κοντά στον ενδεxόμενο διαστημικό εισβολέα τουλάχιστον οκτώ σκαφών και δορυφόρων εξοπλισμένων με ισχυρά λέιζερ. Οταν ο στόλος πλησιάσει τον αστεροειδή, όλα τα λέιζερ θα στοχεύσουν στο ίδιο σημείο της επιφάνειάς του. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βολή θα εκτρέψει τον αστεροειδή από την τροχιά του, απομακρύνοντάς τον από τη Γη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk