Πριν από το ρεβεγιόν
Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ.Προβόπουλο θα συναντηθεί σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ.Αλογοσκούφης . Ο λόγος που ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θέλει να συνομιλήσει με τον κεντρικό τραπεζίτη παραμονή της Πρωτοχρονιάς δεν είναι άλλος από το σχέδιο σχέδιο στήριξης του τραπεζικού συστήματος, το οποίο τέθηκε ήδη σε εφαρμογή. Τα πρώτα ειδικά ομόλογα ύψους 1,8 δισ. ευρώ εκδόθηκαν από το Δημόσιο και διατέθηκαν χθες στις τράπεζες Εurobank και Πειραιώς.

* * *
Προφανώς η αγωνία του κ. Αλογοσκούφη για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού κλάδου και κατ΄ επέκταση της οικονομίας είναι μεγάλη και γι΄ αυτό τον λόγο χρονιάρες μέρες θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που φαίνεται ότι υπάρχει.

Τρικ και τιμολόγια
Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε χθες ότι «παγώνει» για ένα χρόνο την εφαρμογή της διάταξης για τη ρήτρα καυσίμου στα τιμολόγια της ΔΕΗ, υπονοώντας ότι με αυτή την απόφαση δεν θα αυξηθούν και οι λογαριασμοί.

Δεν εξηγεί όμως ότι λόγω της κάθετης πτώσης των τιμών του πετρελαίου από τα 147 δολάρια στα 39 δολάρια το βαρέλι η ΔΕΗ έχει περιθώρια ακόμη και να μειώσει τα τιμολόγιά της. Κάτι που ο πρόεδρός της ούτε θέλει να ακούει. Αντιθέτως ζητεί γενική αύξηση των τιμολογίων από τις αρχές του νέου έτους.

Πάντως το επικοινωνιακό τρικ της ομάδας του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρ.Φώλια φαίνεται ότι- προς το παρόν- έπιασε.

Εθνική… απαισιοδοξία
Η Εθνική Τράπεζα αναθεώρησε χθες προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και προβλέπει τώρα ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2009 μόλις κατά 1% από 1,8% στην τελευταία της πρόβλεψη.

* * *
Εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομίας και της κάμψης της ζήτησης περιμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,7%, ενώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί ελαφρά, αλλά θα παραμείνει στο 12,6% του ΑΕΠ, που αποτελεί πανευρωπαϊκό ρεκόρ.

Βεβαίως, όπως σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, στην παρούσα φάση η… εθνική απαισιοδοξία βλάπτει, ειδικά όταν στο παρελθόν οι πεσιμιστές έχουν πέσει έξω…

Αυτο-ικανοποίηση
Το γραφείο Τύπου της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), προφανώς με εντολή του γενικού της γραμματέα κ. Εμμ.Κοντοπυράκη (σκίτσο), με αφορμή τα ευρήματα πρόσφατης δημοσκόπησης που φέρουν την υπηρεσία να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης μεγάλου ποσοστού των Ελλήνων εξέδωσε την εξής ανακοίνωση με την οποία «ευλογεί τα γένια της»:

* * *
«Η αντίληψη των ελλήνων πολιτών για τη φερεγγυότητα και ορθότητα της λειτουργίας μας γεμίζει αισιοδοξία και δύναμη όλο το προσωπικό της υπηρεσίας που με επικεφαλής και εμπνευστή τον γενικό γραμματέα της κ. Εμμ. Κοντοπυράκη θα συνεχίσει να βελτιώνει το έργο της παράγοντας συνεχώς εγκυρότερα και εγκαιρότερα στατιστικά στοιχεία ».

Τι να πει κανείς, και μη χειρότερα…